Kaur Kender: Tere Eminents! Kivisildnikuga ei saa läbi, või õigemini ei tunne teda. Ma ei tea, milline inimene ta on. Küll aga tean, et ta on kirjutanud üsna mitu geniaalset luulerida. Tema luulest jääb aga mulje, et tal endal puuduv võime vahet teha, mis on geniaalne ja mis mitte.


Luis: Mida arvate Tallinna mainest ja Tallinna maine kujundajast Linnart Priimäest?

Kaur Kender: Tallinn on nii vana linn, et poole aastaga ei suuda keegi olulisel määral ta mainet rikkuda. Eriti veel nii väikse raha eest. Priimägi on priimägi on priimägi. Ja sellisena väga sümpaatne.


Mucha (mucha@hot.ee): Tere Kas õhust puudu ei tule vahepeal?

Kaur Kender: nope


toasiga: Sa oled öelnud, et kavatsed kirjutamise maha jätta. Millega tegelema hakkad? Mida sa veel peale kirjutamise ja copywrite`mise oskad? Ja veel, miks sa oma sõnavõttudes nii jõgkes oled? Ei taha hinnangut anda, aga tundub nagu seda teeks keegi wannabe:)

Kaur Kender: kirjutamine pole naine, kelle mahajätmine on imelihtne. Näed, praegugi kirjutan. Just enne kirjutasin sms-e. kogu aeg kirjutan. Mida veel teha oskan? Kurat teab.


lihtsalt: Mida sa tahad öelda oma raamatus check out?

Kaur Kender: ma ei tea


Suslik: Kaur, mis sinus vene naiste juures võlub? Sul on vist neid päris palju olnud... Miks just venelased? Vanasti just öeldi, et vene naised kõrbevad kiiremini läbi kui eesti naised - kas sina aitad neil kaasa kiiremini kõrbeda või vastupidi, hoiad neid kõrbemisest ära? Mis Oljast sai?

Kaur Kender: Võõraste vene naiste juures võlub praegu muidugi see, et nad mind ei tea. Kusjuures, minu elukaaslane ei ole venelane. Ta on ukrainlanna. Juudi ja tatari segu. Parim mehele ;-) Öelda talle venelane on sama, mis öelda sulle soomlane.


Himulik: Kes sa oled ja kust sa tuled?

Kaur Kender: Kui teaks, kui vaid teaks.


mann: kuidas sa ometi suudad nii ääretult rõve olla? mis on selle eesmärk? kellele sa sellisena meeldida tahad?

Kaur Kender: rõvedus on vaataja silmades. Mis on minu eesmärk? Ma ei tea. Kellele meeldida tahan? Praegu ei tule küll kedagi pähe.


Joosep: Mina arvasin et kunstis ei konkureeri keegi kellegagi. Et seda lihtsalt tehakse. Igaüks omamoodi ja läbi oma silmade, südame ning maailmatunnetuse. Aga noh ... selge see et leiva peale tahaks vorsti kah. Mõnikord. Jüri Homenja peab ka ennast Eesti Elton Johniks. Vot ei tea miks, aga ei usalda ma veel selles f.... mõttetult tõmblevas estlandis osta suuremat osa kaasaegseid teoseid. Mitte selle pärast et rahast kahju oleks (mõnel on nii ilusad kaaned et paneks juba nende eest papi letti). Loen aforisme edasi vaheldumisi klassika ja populaarteaduslike üllitistega. Aga noh, raudselt ostan lähitulevikus mõne sinu raamatu ka. Reklaam! Edu ja jõudu!

Kaur Kender: Aitäh, edu ja jõudu soovimast. Kuigi, tegelikult tuleb soovida raha ja tervist, sest kõik muu saame osta. Kui tehakse kunsti kunsti pärast siis ei konkureeri keegi kellegagi. Kui sa aga teed midagi sellist, mille eest inimesed peavad raha maksma ja mille tarbimiseks nad peavad veel midagi palju väärtuslikumat – oma aega – välja käima, siis konkureerida sa kõigiga, kes inimese aega endale tahavad. Kino, tv, raadio, net. Teised kirjutajad nende hulgas. Aga muidu, Joosep, mulle meeldib, et sa Homenia meelde tuletasid. Eesti enimmüüdud plaat ja enimmüüdud romaan on ühtviisi edukad, mõtekad ja head ;)

>hr>

Parm: Tere onu Kaur. Oled Sa pahane ka, et Kadri Kōusaar Sinust varem EPL-online kutsuti ?

Kaur Kender: tere tädi Parm. Ei ole pahane.


Parm: Oled Sa päri enda zhanri määratlusega "rongi- ja ranna kirjanik" ?

Kaur Kender: Ma olen just see mis te ütlete, et ma olen. Kui ma poleks, siis miks ma peaksin väitma, et olen? Uudistes ja lehes ka iga päev ma olen. Sest see lihtsalt ongi see, mis ma olen. (Eminem)


miisu: millal järgmine raamat tuleb ja millest?

Kaur Kender: Miisu, ma ei tea. Ma tahan teha filmi aga ei viitsi.


Tarantino: Noo kuule Kaur poiss...mis ajast sina tahad minuga konkureerida!!?? Konkureerida mis mõttes...kuidagi arusaamatu oled sa ka peale selle, käisin aastavahetuspeol teie selles radissonikökatsis,- seal sind küll ei olnud minuga konkursil .ps. väga schitt šampanja oli,- jooge cristal'i šampust kullakesed,siis saate ka maitse suhu üks kord elus!

Kaur Kender: Crystal on hea jah


Muie: Miks Te ei valda eesti õigekirja (olen lugenud Teie kirjutatud teksti).

Kaur Kender: Lugege veel.


Ville: Mis Sind Savisaare juures võlub?

Kaur Kender: Miski ei võlu. Aga lahe on ta ülbus ja jultumus jagada linna raha nii nagu tahab ja kellele tahab.


Panda: Kas Kadri Kõusaar on pandav?

Kaur Kender: Pole pand ja ei taha ka.


Joosep (to Muie): Selleks on vist korrektorid ... aga ma ka ei tea. Seda tean küll, et eesti keel on aastatega tolerantsemaks muutunud ja lubab paljus seda mida 10-15 aastat tagasi tabuks ja lubamatuks peeti. Onju Kaur.

Kaur Kender: right, Joosep


geoloog: Hiina keeles ilmub 10 korda rohkem kui vene keeles And so what?

Kaur Kender: Frankfurti või Brüsseli või Londoni või Munichi või Copenhageni või Viini või ma ei mäleta millise linna lennujaamas rippus reklaam: aastal 2007 on 5 igast 6 netilehest hiina keelsed. Oled sa selleks valmis?


Ellise fänn: Millist Brett Easton Ellise raamatut pead parimaks? Milliseid autoreid veel hindad?

Kaur Kender: Mulle meeldib kõige rohkem Informers. Ta on nii udupeen ja nii õrn ja nii suur. Veel meeldib Fante.


maamees: Kaur Sa oled linnavurle ja maaelust ei tea sa sittagi. Sõima palju tahad maamehi, aga linnavurlekssa jäed. Milleks sa kirjutad.Keegi sind ei loe.

Kaur Kender: kalla ennast piimaga üle ja pane traktori kõrval põlema ;)


Muie: Joosep 14:13-le.Korrektorid korrektoreiks. Küsimuse mõte oli, et miks on haridus naa nadi. Kui pole kirjaoskust, on kaheldava väärtusega ka kõik muud teadmised.

Kaur Kender: Mul on üks õpetaja, kes ei oska korralikult ühtegi keelt. Ometi, selles oma segases keeles räägib ta mõtetest, mida keegi maailmas peale tema mõelda ei oska.


Eminents: Eks segastel aegadel ikka ujub pinnale segaseid inimesi:-) Vaatan Sind ja vaatan Kivisildniku. Mitte ei saa aru. Miskit on sarnast, miskit ei ole. Sina, Kaur, vihkad inimesi.Kivisildnik aga maailma. Ja selles ongi teie kõige suurem vahe. Oled sellega nõus?

Kaur Kender: eminents, võrdlev antropoloogia on lahe jah. Mina ei tea, mida Kivisildnik vihkab. Seepärast ei oska nõus olla. Ega mina ju ka inimesi tegelikult ju ei vihka. Vähemalt seni, kuni ma nendega otseselt kokku ei puutu. Ja mõned inimesed on väga armsad. Väga.


killabee: kuidas sa ise kommenteeriksid check out´i? btw umberto eco teema oli väga laheok respect

Kaur Kender: Check Out on kindlasti mu kõige ausam, siiram ja tempokam raamat. Ja kõige naljakam, on mulle ka öeldud. Umberto asi meeldib mulle endale ka J


Tseburaator: Oled sa hea inimene?

Kaur Kender: ilmselt mitte


tsooru: Mitu filmi oled valmis saanud ja mida Akadeemia neist arvab?Sa oled nii häda, et Tarantinoga ennast võrreldes solvad Tarantinot sügavalt ja põhjalikult.

Kaur Kender: Mul on Tarantinoga rohkem ühist kui sul minuga igal juhul. Sina ei konkureeri meie kummagagi. Inimesed ei mõtle kunagi nii, et mida oma 150 krooniga teha: kas osta tarantino film (minna kinno) või osta kenderi raamat või anda tsoorule


toasiga: Mida ütled sa mulle Kaur-poiss, mulle, kes ma pole ühtegi su raamatut lugenud ja lähitulevikus ei kavatsegi? PS Lugemise kohta lohutuseks nii palju, et NEVER SAY NEVER

Kaur Kender: mine osta mõni mu raamat. Sellega saad patud andeks. Ja võib- olla tuleb ka su naine su juurde tagasi.


pisar (pisar@mega.ee): Miks sa nii ülbe oled? Minule jätsid sa küll väga halva mulje ja usun et igale normaalsele inimesele oled sa oma nahaalsusega vastumeelt tekitanud...Ära ole nii ennasttäis, sa ei ole mingi maailmanaba...

Kaur Kender: Kes sa selline oled, et mulle seda öelda, mida mina võin ja mida mitte? Kust selline normaalse inimese ülbus?


Himulik: Mis on sinu raamatutes sellist, miks neid lugema peaks? Mida nad annavad - teadmisi, meelelahutust, ühe inimese elutunnetust, kirkaid emotsioone? P.s. Seni pole ühtegi raamatut lugenud

Kaur Kender: Kui sa pole ühtegi raamatut lugenud siis ma ei tea, kas minu omad on õige alustamiseks. Proovi raamatuid “Muna” ja “Tibu”


Eminents: J. tänatud, et Krossiga ennast ei võrdle. Teil pole seal kindlasti miskit ühist v.a. liiginimi homo sapiens. Revolutsionäär nagu Sa oled, tahad Sa saada miljardäriks või Einsteiniks? Või mõlemaks?

Kaur Kender: Ma ei taha kellekski saada. Ma tahan teha asju, mida ma tahan teha.


liizi (liizi25@mega.ee): Tere Kaur ! Olen sind vaadanud ja mõelnud ,et kuidas üks inimene saab nii alatult egoistlik olla. Ühes sinu diskussioonis ( ei hakka mainima kus) sa väitsid ,et Eestis on nõme kord ,et kui purjuspäi tuled näiteks klubist ,et siis on jube mõttetu taksoga sõita, et jube mõnus on ju autoga alkoholijoobes kihutada. KAur,kas sa ei arva ,et oma mõttetu käitumise ja liiga julgete arvamusavaldustega sa propageerid inimesi ,eriti noori ,seadusi rikkuma? Ja kas pole nii ,et tuntud eeskuju paneb "massid liikuma" ? Ma arvan ,et seadusega keelatud "maadel" pole eriti kasulik tulega mängida,kui sulle Eesti ei sobi , koli välja, ega sa Eestist rohkem niikuinii ei aksepteeri kui Tallinna. Usu mind, Tallinn on pisike linn,s ry,maa(sinu keeli) et matad oma suure egoga vaesekese ära?

Kaur Kender: Ma sean elusid ohtu, kui ma sõidan täis peaga, ma tean. Mulle on öeldud, et ma sean elusid ohtu, kui ma räägin, nii nagu ma räägin. Ma ei usu, mida mulle räägitakse. Aga seadused on niikuinii naljakad. Rikkugu kes tahab ja kuidas tahab. Ma arvan, et see, kes mind süüdistab, et ma kedagi seaduserikkumisele ahvatlen pole mitte midagi mitte millestki aru saanud.


Paya: Kas ülbet mängida on kergem kui iseendaks jääda?

Kaur Kender: mis moodi ülbet mängitakse? Minu arust inimesed kas on ülbed või ei ole. Ja mina küll ei julge öelda, et ülbed inimesed oleksid vähem nad ise kui mitte-ülbed.


Joosep (to Muie 14:25): Kuule, ma arvan et kirjanik pöörab kirjutamisel tähelepanu mõttetegevusele, mis laseks tal lõpuks ometi üllitada midagi sellist mida ta tahaks üllitada. Ja vaevalt et kirjanikuhärra suures loometuhinas pöörab käsikirjas erilist tähelepanu õigekirjale või ms ... Ja üldse, mis sellel kõigel haridusega pistmist on? Loodan, et Teie teete oma tööd hästi ja kirjavigadeta, ja et teiega ollakse rahul. Aga pöörates tähelepanu Teie sõnaühendile "naa nadi", ei teki isiklikult mul küll kahtlust Teie erudeeritusest ning korrektsest väljendusviisist. Te olete kindlasti Haritud Inimene! Ja veel ... Põhjendage mulle, rumalale, palun ära – miks just "korrektoreiks" aga mitte "korrektoriteks". Aitäh!Või kuidas, Kaur?

Kaur Kender: Joosep, ma räägin sulle ühe laheda loo, mis mulle räägiti. Ühes seltskonnas teatas Mart Kivastik, et ta ei saa aru, miks “Iseseisvuspäeva” loetakse, seal on ju õigekirjavigu! Mille peale Ervin Õunapuu vastas, et ta ostis “Iseseisvuspäeva” ja loeb ja õpib seal õigekirja! ;)


TakeMis: Kas tarvitad narkootikume? Kui, siis milliseid?

Kaur Kender: praegu vastamise ajal olen täiesti kaine


Eminents: Kuidas amfetamiin ka mõjub? Meeldib Sulle?

Kaur Kender: Amfetamiini proovisin neli aastat tagasi. Väga, väga, väga, väga halvasti mõjub. Väga kurnav, väga viljatu, väga valus ja mõttetu.


Paya: Kas sind häirib, kui sulle näpuga näidatakse? Miks häirib?

Kaur Kender: Oleneb kes ja kuidas ja millise näpuga


tibuke: sinu viimane raamat oli tõesti hea, eriti muidugi peategelane, kes kommunikeerus maailmaga peamiselt s...andmise teel.

Kaur Kender: tubli, tibuke


Joosep: Üldiselt, jälgides seda s....a millega Kenderit nagu kõiki eelnevaidki Online'i külalisi üle valatakse, on mul tunne et te ise olete kõige suuremad inimeste ja maailma vihkajad (vt. Eminents 14.30). Kompleksides kääbikud kes ainult siin niimoodi kraaksudes näevad võimalust ühe talendi üle ilkuda. Kui te tunneksite kasvõi nägupidi Chapekit, Verne'i, Remarci või keda iganes, kui teil oleks olnud kunagi võimalus kasvõi korra kuulda mida need vanad suust on välja ajanud ... Te võib-olla ei loeks ühtegi nende raamatut. Kas te üldse teate kui palju on neid kunstnikke kellest te mitte essugi ei tea, aga imetlete! Vastik kade saast! Krossi vastu on Teil aga lihtsalt lapselik aukartus ei muud. Ja peabki olema. Kenderil on ka. Ja minul ka. Sest ma pole ühtegi tema raamatut lugenud. Ja see on väga halb.

Kaur Kender: Mina olen lugenud Kolme Katku Vahel ja see oli väga huvitav


kaotage (kaotage@yahoo.es): 1. Mis on sinu jaoks kurbus? 2. Kas oled rahul?

Kaur Kender: kurbus on põhiseisund. Ja ei ole rahul. Õnneks. Muidu sureks ära, õnnis irve näol.


Don: Tihti sa juukseid lõikad, mõh?

Kaur Kender: Kord nädalas


milan: Mulle meeldis Ebanormaalne. Väga mitmedimensiooniline. Kas Claude reisis füüsiliselt, mõtteliselt, vaimselt või spirituaalselt? Mida arvate Kerttu Rakke "Kolmandast Printsessist?". Kas selline süzee on ka meestele huvipakkuv?

Kaur Kender: Claude reisis igat moodi. Tegelikult võib vaadata Ebanormaalset kui sanskritisatsiooniromaani. Sanskritsatsioon on protsess, mille käigus indias madalamate kastide liikmed proovivad tõusta järgmisesse kõrgemasse kasti. See eeldab toitumisharjumuste muutmist, teatud tööde mittetegemist jms.


Jänn: "Kes ei ole nõus, et vene keeles ilmub kümneid kordi rohkem teadus-, ilu-, tõlke- ja ajaviitekirjandust, võib minna Männiku karjääri, ennast maha lasta ja ise liiva peale kraapida" Mis selle lause mõte on? Kui mul on selles küsimuses lihtsalt savi, võin siis Männiku karjääri minemata jätta?

Kaur Kender: jäta minemata


Liisu (liisu.lill@ny.com): Tere, a) kui sul oleks ligi miljard pappi, kas sa siis kaoksid Sinu ja Sinu raamatukangelase TomGunnari viimasedki erinevused?

b) kuidas ma oma Check Out'i saaks Sinult pühenduse?

c) millal Sa kirjutad raamatu, mida ma loen kauem, kui kuus-seitse tundi?

Kaur Kender: Tere Liisua) Kurat, ma kardan, et ma ei saa kunagi nii lahedaks kui Tom. Ka miljard ei aita.

b) No selleks tuleb kohtuda (kender@putin.ru on mu meil)c)

c) Ma ei tea, ma loodan, et järgmise viie aasta jooksul


oras: lugesin check outi ja mõtlesin kes võiks olla minakuju. Luik? kas ma eksin?

Kaur Kender: eksid jah. Luik on seal raamatus Luigena sees. Minakuju on aga hoopis midagi muud.


urr: Kas loed ise eesti uuema aja kirjanikke, kes on suutnud sulle elamuse valmistada? Kuidas veedaksid kohustustest vaba päeva? Kas Eesti on elamiseks hea paik?

Kaur Kender: Tõnu Õnnepalu on tegelikult ainus eesti kirjanik, kes kirjutab nii, et… Ma ei oska tegelikult eriti hästi tema asjadest rääkida. Aga ta on ainus. Nagu olen veetnud hulga kohustustest vabu päevi möödunud aastal: naise ja lapsega Eestil pole häda midagi. Pealegi, ma oskan kohaliku keelt ;)


tseburaator: kas tunned vajadust parandada maailma?

Kaur Kender: Ei, see lihtsalt kukub mul nii välja


milan: Mulle Kender meeldib. Ta on stiilipuhas. Psühho-babble'i austajad võite väita, et ta ülbus peidab haavatavat isiksust. Mis siis? Mina loen tema kirjutisi, seostan ja vastandan ennast tegelastega, naudin süzeed ja stiili. Kender on oma ühiskonna produkt. Nagu ka mina. Ja nagu ka kõik sõimlejad siin.

Kaur Kender: Aitäh Milan.


Karukoobas: Vaat Kaur, ma ei küsi keeruliselt, sest mida lihtsam on küsimus, seda vähem peab vastaja mõtlema. Minu küsimus siis kõlab nii- vaadates Sinu liikumise kiirust, toetudes Sinu kommentaaride õhkõrnale sisule ning võttes appi Sinu mõtete raudkindluse, tahaks teada, kas Sinu mõte võidab teo?

Kaur Kender: ma pean siis ka vastama lihtsalt. Baudelaire luuletus Peetruse salgamine on umbes selline rida, mille mõte on umbkaudu järgmine (tsiteerin kahjuks peast): Ja tohtigu ma tõsta mõõk ja surra mõõga läbi…Sest ma ei taha elada maailmas, kus tegu pole õeks ulmale


Liisu (liisu.lill@ny.com): d) Kas Sa elad kirjandusest (raamatutest) või kirjandusele (raamatutele)?

Kaur Kender: Väga väga hea küsimus. Kord tundub nii, kord naa. Tegelikult aga ei tea ja ei oskagi vahet teha.


Parm: Kas kummiliim on parem kui eeter ?

Kaur Kender: Proua Parm, ma ei tea


kodanik: Mhhh,no eks igal ühel ole oma arvamus, kuid mina isiklikult vihkan kommunistlike inimesi samamoodi nagu venkusid ja mind võib kutsuda rassistiks, kuid kas eestlastel pole põhjust venelasi vihata?!!!!!

Kaur Kender: Mina ei tea, mina ei suuda küll kedagi rahvustunnuse alusel vihata. Samuti ei meeldi mulle, kui keegi ütleb sõna eestlased ja liigitab kohe automaatselt ka mind sinna hulka. Mu emakeel on eesti keel. Mu isa rahvus on eestlane. Aga ma proovin vaatamata sellele inimeseks jääda.


vH: Räägi Kaur, kuidas sa nii tiblameelne olla saad? Kas sa oled puhastverd eestlane(noh kaks põlve tagasi vähemalt)? Ja kui oled, kas sulle ei tundu, et sellise ilmakodaniku- ja venelust idealiseeriva filosoofiaga s?tud sa oma vanematele näkku?

Kaur Kender: ma ei ole puhastverd eestlane, kui selleks on vaja kaks põlve puhast verd. Nagu ka minu lapsed ei saa kunagi olema puhastverd eestlased (vt ema rahvus ;) Aga mulle ei tundu minu tegevus vanematele näkku laskmisena.


Calvin: kui sul ei oleks ühel päeval enam kirjaoskust või kaoks kõikidel inimestel lugemisoskus, millega sa tegelema hakkaks.

Kaur Kender: siis ei pääseks, siis tuleks ikka filme teha. Kuigi, ma ei kujuta ette, kuidas neid ilma stsenaariumita teha. Aga tegelikult olen ma ka muidugi andekas karakternäitleja, väga hea räppar, surematu pangaröövel ja unustamatu narkodiiler ja tubli lapsehoidja ;)