90-ndate alguses oli kultuuris kõrgaeg – laulsid Nancy, Must Q ja perekond Sõnajalad, kuid ka telemaastikul juhtus šokeeriv-kõditavaid anomaaliaid. Võidukäiku alustasid Ladina-Ameerika seebisarjad, mille kõige ilmsemaks märgiks oli pensionäride protestimiiting ühe ilusa Lõuna-Eesti väikelinna kohtumaja ees, kui eetrilubade ümberjagamise tõttu kadus lõuna-eestlaste ekraanilt Tahmanägu.

Samal ajal tehti mõnusaid sarju ka Eestis – Õnne 13 oli neist ainsana elujõuline ja on seda ka tänaseni. Vahel eksib ekraanile ära ka V.E.R.I. kordused, kuid kus on Salmonid? Kõik respekteeritud Eesti näitlejad mängimas tolleaegset kujutust ärimaailmast – suured nahktagid ja Miami Vice'i stiilis ülikonnad, kohvrisuurused mobiiltelefonid ja telekamängu Duck Hunt mängiv Ita Ever - hindamatu kultuuri- ja ajalooväärtus.

Kahjuks pole seda sarja enam korratud ja kurb tõde on, et enam kunagi ei korrata ka. Nimelt selgus masendav tõsiasi, et sarja tootnud Even Tudeberg ja Toomas Kirss ei lubaks sarja korrata, kuna materjal olla ajas aegunud. Samas on veel teinegi ja veel proosalisem põhjus – 90-ndate keskel lindikriisi ajal salvestati Salmonite osade asemele lihtsalt uus materjal.

Puhka rahus – Salmonid, sarja osad kustusid, mälestus jääb...

P.S. Kui kellelegi on VHSi peal alles Salmoneid, siis võib mulle sellest teada anda.