Praegust inimeste töötasude tausta natukenegi teades võib arvata, et see mõjutab neid ikka päris paju. Kindlasti on see grupiti erinev ja leidub neid, kelle jaoks see pole märkimisväärne kulu, kuid ka neid, kelle jaoks on.

Üks nüanss on see, et kuivõrd paindlik see süsteem on. Kui palju arvestatakse sealjuures perede erinevaid rahalisi võimalusi? Kui selle juurde kuuluks võimalus, et lasteaia kohtade eest saaks tasude erinevaid summasid vastavalt võimalustele, siis see oleks hea. Eelkõige tuleks siinkohal kuulata lasteaedade hoolekogude seisukohti.

-Sellise tõusu jõustamise puhul peaks siis tugevamalt jälgima lapsevanemate palga ja kohatasu suhet?

Kindlasti. Arvestades lasteaednike endi ja ka teiste teenindussfääri töötajate palkasid, seda mis on nende töötasude suurus. Selle valdkonna inimesi kindlasti see tõus mõjutab.

-Kas kohatasu suurenemine võib kaasa tuua selle, et mõni lapsevanem peab loobuma lasteaia teenusest?

See ei ole välistatud. Tegemist on siiski võrdlemisi olulise summaga, eriti kui peredes on mitu last.

-Aga mis nendest lastest sellisel juhul siis saab? Jäetakse üksi koju?

Ma ei usu, et inimesed nii vastutustundetud on, et lapsed omapäi koju jäetakse. Pigem tekib olukord, kus inimesed, kellel on võimalus koju jääda teevad arvutused, kas ikka tasub enam tööl käia, kui kulutused lähevad nii suureks, et palgale tuleks veel kuskilt peale maksta.

-Kui võrrelda üldiselt Eesti lasteaedade olukorda, siis kas Tallinn paistab siin pigem heas või halvas valguses?

Seda on väga raske öelda. Absoluutselt kõik lasteaiad on täiesti erinevates tingimustes. See ongi lasteaedade viimaste aastate omapära. Nende tööiseloom on ju ühesugune, kuid tingimused, kus seda tööd tuleb teha ja millistes tingimustes lapsed on, see sõltub tõesti otsustajate prioriteetidest.

Üldistusi väga teha ei saa, kuid lasteaednike liidu liikmete arvamustes on kõlama jäänud, et üle Eesti on umbes sama tõsised probleemid kui Tallinnas. Tallinn reageerib nende õnnetute ja kurbade sündmuste mõjul praegu ehk kiiremini. Ka eelnevalt on lapsevanemad ja üldsus neile vastavaid ettepanekuid teinud.

Igal pool on peamine küsimus ikkagi kohtade puudus ja selle lahendamiseks üritavad omavalitsused survestada lasteasutusi ja hoolekogusid, et need võimaldaksid rühmades laste arvu piirnormi suurendada. Kui seda tehakse olemasolevate laste arvelt, siis see on taunitav. Eriti raske on olukord nii laste kui töötajate suhtes siis, kui laste arvu suurendatakse ühe rühmaruumiga rühmades.