Nagu ka lubatud alkoholikogused Soome, siis ka kütuse puhul võib öelda, et ühest küljest on tegemist arvestatavate kogustega, kuid siin järeldusi tehes tuleb hoida lahus seda, mis on mõeldud müümiseks ja mis enda tarbeks.

Ma ei oska täpselt hinnata kui suur täpselt on salakütuse osakaal, kuid kui väga üldiselt rääkida, siis võib öelda, et see on siiski tühine. Seda, et salakütus lööks ametlike müüjate juures hinnad alla või tooks kaasa kasumite tuntava vähenemise ma ei julge küll öelda.

-Seega kohalike kütusemüüjatele salakütusest suurt ohtu ei ole?

Meie kütusemüüjad on üldjuhul päris suured ja pole kuulda olnud, et neil oleks olnud huvi näiteks konjunktuuriinstituudi kaudu teemat uurida ja katsuda hinnata salakütuse täpset osakaalu. Praegu on asi ikka pigem maksudest kõrvale hoidmises, mitte turu solkimises.

-Reformierakondlaste sõnul jääb aastas saamata 5 miljonit aktsiisitulu. Kui märkimisväärne summa see kogu kütuseturu mõistes on?

Ei tahaks praegu mingeid arvusid öelda, kuna ei ole selle teemaga igapäevaselt tegelenud ja seega on väga kerge eksida. Need kütuseäri käive on üldiselt suur ja seda arvesse võttes pole ka see 5 miljonit tegelikult välistatud.

-Kui riik ei oleks piiril hakanud kütuseveo vastu jõulisemalt võitlema, kas see oleks tähendanud musta kütuseturu jätkuvat kasvu?

Muidugi. See on ikka väga tulus äri. Aktsiis on väga suur ja lisaks veel käibemaks. Isegi rikkad soomlased ei ütle ära Lappeenranta kandis üle piiri Venemaal kütuse järel käimisest.

-Ühesõnaga võib arvata, et salakütus ei moodusta siiski väga suurt osa kütuseturu kogukäibest ja seega ei hakka kogu sektorile mõju avaldama?

Ei ole väga mõeldav, et kui suured ketid töötavad hommikust õhtuni ja müüvad kütust legaalselt, siis keegi võiks maa-alt või muud moodi salaja riiki tuua tõsisemas koguses kütust.

Nähtusena on salakütuse sotsiaalne plaan küll arusaadav ja tulutaseme ühtlustamise aspektist võiks seda vahest isegi positiivselt hinnata, kuid see oleks siiski väga lihtsustatud lähenemine, sest turul peavad ikkagi kõikidel osapooltel olema võrdsed võimalused.