"Kui aktiivselt tulevikus seesama MTÜ kaasa lööb poliitikas on raske öelda. Poliitika kujundamises tahab ta kaasa lüüa aktiivselt," lisas ta. "MTÜ-sse koonduvate inimeste eesmärk on vastupidav Eesti ja mis selle eesmärgi teostumiseks tulevikus vaja on, see saab tegevuse käigus selgeks."

Lukas rääkis, et MTÜ eesmärgiks on propageerida konservatiivset rahvuslikku maailmavaadet ja edendada diskussiooni Eesti tulevikumudelite üle ja nendest mudelitest selgitada välja Eesti tegelikud vajadused. "Maailm muutub tohutu kiirusega ja praegu kui osa Eesti elanikke kolib väljaspoole Eestit elama, kollitab meid immigratsioonitont. Sellises olukorras tuleb teha õigeid samme, et Eesti keel ja kultuur püsima jääksid tulevikus."

"Kampsunid" näitasid, et on organiseerimisvõimelised

Lukas selgitas veel, et MTÜ sai ellu kutsutud positiivse eesmärgiga ja ei ole suunatud protestina, kellegi vastu. Küll, aga näitab see respublikaanidele, et ka "kampsunid" on tegutsemisvõimelised. "Muidugi on ju viimasel ajal olnud palju kuulda, et isamaalise ilmavaate kandjad, keda on püütud halvustavalt ka "kampsuniteks" nimetada, ei ole organiseerimisvõimelised ja ei ole piisavalt aktiivsed olnud. Võibolla see siis on nüüd reaktsioon sellele," sõnas poliitik.

"Mittetulundusühingu kaudu, kaasates ka inimesi väljaspoolt erakonda, on võimalik aktiivselt oma vaateid propageerida ja tegutseda organisatsiooniliselt senisest aktiivsemalt, nii et me võtsime õppust kriitikast sellise poliittehnoloogilise ja mänedžerilaadse poliitika viljelejate kriitikast meie suhtes ja paneme organisatsioonilisele tegevusele tulevikus, siis rohkem rõhku, mille puudumises meid seni on süüdistatud," ütles Lukas.

Endised isamaaliitlased moodustasid ühiskonnas diskussiooni tekitamiseks MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik. MTÜ juhatuse liikmed on IRL-i kuuluvad Külliki Kübarsepp, Andres Ammas ja Toomas Kalmus, kuid sinna kuulub veel hulk isamaalisi rahvuskonservatiive nagu näiteks Tõnis Lukas ja Aimar Altosaar.