Spordi tähtsust ei ole Eesti vabariigis kunagi alahinnatud, kuid paraku ei ole väikesel riigil just ülemäära neid atleete, kelle üle rõõmu tunda. Loomulikult on tugevaid sportlasi, kuid paratamatult kipuvad need saavutused tulema sellistel aladel, mis maailmamastaabis erilist tähtsust ei oma.

Loomulikult on väikese riigi jaoks suur asi, et maailma parim kettaheitja või odaviskaja just nende kodukamaralt tuleb, kuid globaalses mõistes pole see eriti midagi märkimisväärset. Minumeelest illustreerivad seda kõige paremini kergejõustiku MM-i staadionite hõredad publikutribüünid. Proovige võrrelda seda näiteks huviga jalgpalli EM-i valikmängude vastu.

Väike rahvaarv sisuliselt nullib lootused kunagi saavuta suuremat edu meeskonnaalades. Suhteliselt ulmeline tundub olevat mõte Eesti jalgpallimeeskonnast maailma 25 tugevaima võistkonna seas või Eesti jäähokimeeskonnast  maailma 10 parima seas.

Rahva arvu ehk potensiaalsete heade mängijate hulga seisukohast on maailmas ka ehk paar erandit, näiteks Eestist väga vähe suurema rahvaarvuga Põhja-Iirimaa on suutnud end FIFA edetabelis mängida hetkel 32. kohale ning Läti on hoki maailmaedetabelis 10 kohal.

Mis siis võiks olla potentsiaalne Eesti rahvussport? Ala, millega võiks maailmas läbi lüüa, kuid samas oleks piisavalt aktuaalne ja populaarne, et Eesti riigile laiemat tähelepanu tuua ning Kirde-Euroopa väikeriigile maailmas positiivset kuvandit luua. Ala mille taga oleks ka reaalne "tööstust" kõige sinna juurde kuuluvaga.

Kindlasti peaks tegemist olema individuaalalaga, kuna nagu ma siin paar lõiku varem kirjutasin, et väikeriigil on üsna võimatu kokku saada korraliku meeskonda mõnel alal, mis maailmas kõneainet tekitaksid.

Ma arvan, et praegu on üks eestlane suurele läbimurdele päris lähedal. Jutud andekast võidusõitjast Marko Asmerist on meile juba aastaid tuttavad, kuid nüüd, mil mehel on lootust saada maailma mõjukama motospordisarja Vormel-1 testisõitjaks ning arvestades tema praegust karjääri kulgu, siis tõenäoliselt ka mõne meeskonna piloodiks, võib kuulda sellest kogu maailm.

Vormel-1 Eesti rahvusspordiks? Kõlab ulmeliselt ja uhkelt samaaegselt, või mis?