Omanike Keskliit on varemgi Tallinna Veega piike ristanud kohtus. Nimelt käimasoleva aasta juunis asus Harju maakohus jõudis seisukohale, et liigkõrgete hindade osas tuleb pöörduda Tallinna linna poole mitte hiigeltulu teeniva ning seeläbi alusetult rikastuva veemonopoli poole. Tallinna linna kohtusse andmist me esialgu väldime, sest see tähendaks sisuliselt minekut maksumaksja rahakoti kallale.

Hetkel on Omanike Keskliit koostöös konkurentsiõiguse tippadvokaatidega advokaadibüroost Tamme Otsmann Ruus Vabamets valmistamas ette uut hagi. Värk selgitas, et vana hagi esitamise ajal polnud Riigikogu poolt vastu võetud nö monopolide ohjeldamise seadusepakett veel rakendunud ning seetõttu on antud juhtumi korral õiguslik ruum muutunud. Täna on oluline luua uue seaduse alusel selge tsiviilkohtupretsedent, kuidas veemonopol vastutab tarbija ees seadusega vastuolus olevate liigkõrgete hindade eest.

Loodame siiski, et Konkurentsiamet suudab sõltumatu regulaatorina küsimuse lahendada – veehinna langus võib luua positiivse pretsedendi, mis näitab, et sihikindla tegutsemise korral on ka ühel kodanikuorganisatsioonil võimalik tarbijaõigused maksma panna.