Kui suur on ETV selle aasta kahjum?

Esimest korda pärast 1997 aastat ei lõpeta ETV oma rahandusaastat kahjumiga. ETV ei siple rahahädas, ainult meie vaatajad nõuavad alati rohkem.

Vaatajatelt on meile jõudnud erinevaid ja minu meelest ka õiglasi soove, millega võiks ära täita veel kolme kanali programmid. Kui Eesti riik ei suuda erinevalt teistest Euroopa riikidest seda oma vaatajatele osta, siis ei ole kindlasti ETV see, kes rahahädas sipleb. Meie edastame enamalt jaolt oma vaatajate soove.

Undo

Miks Te Marika Tuusi "hoolitsetud poiste" jutu peale solvusite?

Ma solvusin, kuna Marika Tuus läks isiklikuks levitades kontrollimatut kuulujuttu. Seni ma uskusin, et suhtlen ametiisikuga.

Marika Tuus ei näi mõistvat, et ta esitas süüdistuse soolises ja vanuselises diskrimineerimises. Sellist tõsist süüdistust ei esitata kollase ajakirjanduse veergudel, vaid sellega tuleb kohe kohtusse minna. Veidi tsiviliseeritumas maailmas peaksin ka mina või tema nüüd oma kohast loobuma, sest sellise süüdistusega ei ole võimalik avalikus sektoris töötada. Kui Marika Tuus nüüd kohe kohtusse ei lähe, võib sellest lugeda, et ta tegeles laimuga. Mida arvab aga Tallinna Linnavolikogu või ametiühing sellest, et nende liidriks on inimene, kes ei suuda kohtus oma süüdistusi tõestada ehk kes tegeleb laimu levitamisega.

Ise ma Marika Tuusi kohtusse ei kaeva, sest sellist tähelepanu ta ei vääri.

analüüs

Kuidas suhtuda ETV saate" Laulge kaasa" video reklaamimisse TV 3 -s?

Mul ei ole midagi selle vastu kui TV3 reklaamib ETV-d. Väga tore kanal.

sd

Kaugel on ETV dokumentalistikaprojekt?

Tegemist on ajakirjanduslike dokumentaalfilmide projektiga “Eesti lood”. Esmaspäeval valiti koos Eesti Filmi Sihtasutusega välja projektid, mis nüüd jaanuarist võivad tootmisse minna. Eetris saab neid näha sügisel 2003. Konkurss tõi meile päris mitu uut tegijat, kes tulid välja päris intrigeerivate teemadega.

Spy

Kas ETV on Teie isikus tunnetanud mingit survet Keskerakonna poolt (või selle erakonnaga seotud isikute poolt)?

Ükskõik kuidas mulle ei meeldiks vandenõu teooriad, siis tegelikult ei ole Keskerakond mulle isiklikult mingit survet avaldanud.

,,,

...ja kui, siis millises vormis.

Iseküsimus, kas "Kesknädalaga" peaks arvestama?

Kabe, male & female

Millal ometi hakkab ETV endale uusi töötajaid otsima avalike konkursside kaudu, nagu avalik-õiguslikule telekompaniile sobiv?

Tegelikult toimuvad need konkursid juba praegu kaks korda aastas projektikonkursside vormis. Viimati oli see konkurss aprillis-mais ja nüüd kohe tuleb detsembris uus. (Tähtajaks saab jaanuari teise nädala lõpp.) Nende käigus otsitakse uusi saateideid, koos uute tegijatega.

Lisaks sellele lõppes just äsja Postimehe ja Päevalehe kaudu toimunud Aktuaalse Kaamera ajakirjanike avalik konkurss. Soovitan siinkohal huvi korral endast varem märku anda ETV personaliosakonna kaudu, kes võiks vajadusel teid teavitada konkurssidest.

Mina

Kas ETV võtab arvesse ka maksumaksja/televaataja soove programmi koostamisel? Praegu on minu jaoks ainuke vaatamist väärt asjad ETV-s mõned filmid ja sport, ülejäänud on BS :(

Kõik televaatajad/maksumaksjad hääletavad vaadatavuse numbrite kaudu. Üldiselt me arvestame nendega, kuid siiski veidi spetsiifilisemalt kui üldnumbri tagaajamine.

ETV-le on eelkõige tähtis alternatiivi pakkumine sellele, mis juba olemas on. Ehk eelkõige peame tegema saateid, mida erakanalid ei tee ja teenindama vaatajaid, kes erakanalitest saavad liiga vähe. Tahan öelda, et omas valdkonnas teevad meie erakanalid päris head tööd selle väikese rahaga, mis neil on. Dubleerida neid ei ole mõtet.

Riigi toetus läheb ju eelkõige selleks, mida erasektor ei suuda või mis ei ole majanduslikult mõttekas. Eesti turg on aga eelkõige liiga väike, et kvaliteetmeedia ja kultuuri suudaks siin oma kulutusi tasa teha. Ometi on just see rahvusteadvuse edendamise oluline komponent. Teise prioriteedina näeksin ka mina nn. rahvalikuma meelelahutuse tootmist, kuid me teeme seda alles siis, kui esimene ülesanne on täidetud. Mis kasu on meil eestikeelsest maarahvast, kui Eesti eliit unistab pigem noobliks välismaalaseks saamisest. Siis oleme tagasi 19. sajandi alguses.

Siinkohal vihjan ma sellele, et Eesti on Euroopas unikaalne riik, kus rahvustelevisioonil on ainult üks kanal ja eelarve ajab kõik lääne professionaalid naerma. Seepärast suudame me teha ainult “poole rehkendusest”.

Grga

kas poliitiline surve teile on viimastel kuudel tugevnenud?

väljastpoolt jääb küll selline mulje, kui (lengi heimari ja tuusi marika intervjuusi, enn eesmaa ka jne.)

a

Kas tohib küsida,mis parteist te ise olete?

Ma arvan, et ajakirjandus on jõudsalt paisutanud Keskerakonna foobiat. Ma küll tean, et Keskerakonnas peetakse mind “ebausaldusväärseks” inimeseks, aga otsest survet ei ole nad mulle avaldanud.

Ise ei kuulu ma ühtegi erakonda ja lähima viie aasta jooksul kindlasti ka ei astu. Ma ei arva, et kõik poliitikud on ebaeetilised, aga nad on nõjaringis, kus oma plaanide elluviimiseks peavad nad võimul olema, aga võimul olemiseks peavad nad kompromisse tegema, kompromissid nullivad aga omakorda ära nende plaanid.

Maali metsast tahab te

Miks ma peaks vaatama ETV-d TV3 asemel?

Ette tänades, M

Ma ei taha TV3-e halvustada.

Kui te saate TV3-st kätte kõik, mida tahate, siis on ju kõik korras.

Küsiksin pigem vastu, mis teid elus huvitab? Või mida te Eesti kultuuri jaoks tähtsaks peate. Mõnes valdkonnas on ETV programm kindlasti sisukam, aga ma ei tea, mida te konkreetselt otsite.

tasakaal

Miks on ETV tasakaalust väljas: miks saab opositsioon võrreldes koalitsiooniga vähem eetriaega? Ebatasakaal on ilmne, aga seda näitas ka uurimus.

Uuring näitas seda, mis oli tegelikult ju loogiline. Selge on see, et võimul olevad ametiisikud ületavad sagedamini uudisekünnise mõne hea või halva teoga. Seepärast neid ka intervjueeritakse. Ma usun, et ETV ajakirjanikud teevad antud uuringust samuti omad järeldused, et tasakaalustatuse põhimõte oleks selgemini järgitud. Tasakaalustatus on ju tegelikult protsess, mida mida kunagi ei saavutata, aga mille poole peab kogu aeg püüdlema.

deArmani

Tere.

Miks te enam saadet OP ei tee? Teie ajal tehtud saadet vaatasin huviga, Sinijärv jääb nagu natuke kaugeks ja saade on veniv nagu kisell.Rohkem nagu polegi midagi küsida, programm on teil ETV-s hea ja ma loodan sügavalt, et te ka peale märtsivalimisi jätkate ETV peadirektorina. J6udu!

Tänan. Ehkki pean ka Karl-Martinist väga lugu. Valisime koos Gerda Kordemetsaga kaua, keda saatejuhiks kutsuda. Algul oli meil Sinijärve puhul ka kõhklusi, kuid praeguseks on ta tegemas vägagi isikupärast saadet. Julgen arvata, et see sobib Sinijärvele paremini kui restoranide hindamine, sest sisemiselt on tegemist 100% vaimuinimesega.

Liia

Sooviksin tarbijakaitse teemalist saadet. Kui Maarika Tuus Teile ei kõlvanud,siis võiks ka keegi teine sarnast saadet teha. Huvitav oli.

Saade, mis hakkab kajastama ka tarbijakaitse probleeme tuleb eetrisse pärast märtsi valimisi.

Samaaegselt tuleb eetrisse veel kaks uut saadet.

Just

Missugune on Teie arvates terve perekond?

Terve perekond on see, mille liikmed tunnevad rõõmu üksteisega soetuse üle. Väliseid tunnuseid seal kindlasti ei ole.

Andres Laiapea

Kas Keskerakond on teinud teile ettepaneku liikmeks astuda? Mõeldud on perioodi enne Lengi ja Tuusa viimatisi nö. avaldusi.

Kui suureks hindate võimalust, et pärast märtsivalimis kinnitab uus Ringhäälingunõukogu ETV juhiks Enn Eesmaa?

Juhul kui poliitikutel õnnestub teid asendada mõne kuuleka marionetiga, siis mida teete edasi. Kas plaanite sellisel juhul Eestist lahkuda?

Keskerakond ei ole mulle teinud ettepanekuid. Kuid ma ei ühine lähimate aastate jooksul kindlasti ühegi erakonnaga. Hetkel arvan neist kõigist piisavalt halvasti. (Mis aga ei välista, et ma mitmes erakonnas tunnen sümpaatseid inimesi. Ka Keskerakonnast)

Keskerakonna tegevust pärast märtsivalimisi ma praegu ei kommenteeri. Kui ükskõik milline partei teeb juhtkonna vahetuse poliitilistel põhjustel, siis tahan ma oma ideaalide eest siiski niipalju võidelda, et kõik saaksid aru, et Eesti on astunud teistsugusesse ühiskonda. Edasine on inimeste otsustada, sest Pätsi "vaikivast ajastust" on rahvapärimuses väga head mälestused. Ja mine tea - võib-olla eelistavadki eestlased pigem valgustatud monarhiat. Aga me peaksime siis sellise valiku endale ka selgelt teadvustama. Telejärgsele elule ma ei luba endal mõelda, ehkki tööd on juba pakutud.

küsija

Kas "Püjapäevitaja" on Teie arvates tasemel saade? Miks hüpatakse selles saates ühelt teemalt teisele, mis tihti jätab vaataja nõutusse olukorda. Mõnikord jääb "Pühapäevitajast" mulje nagu saatejuhid teevad saadet enda jaoks, kuid mitte vaatajatele. Meessaatejuhid on veidi paremad, kui naised.

Ma loodan, et ka saate produtsent loeb seda küsimust. "Pühapäevitaja" on kahtlemata saade, mille käekäik sõltub vaadatavuse numbritest. See on ebaühtlane ja varem või hiljem peame me reageerima. Tavaliselt reageeritakse poole aasta pealt.

paul

Millisena naete ETV arengukava 5 aasta perspektiivis.

Täiesti ausalt ei oska ma täna sellele küsimusele vastata. ETV areng on hetkel seotud riigiga, aga meie Riigikogu tõestas hiilgavalt, et nad on võimetud vastu võtma vett pidavat meediastrateegia alast dokumenti ehk arengukava. Muuseas, sama läbikukkumine on tabanud ka mitmete muude valdkondade arengukavasid.

Laias laastus on 3 muutujat:

1) Kas saavutatakse valitsuste suvast sõltumatu rahastamine, mida on võimalik pikemaajaliselt planeerida. Näiteks räägime täna 2008 aasta olümpiamängude ülekannetest, aga tegelikult ei ole meil vähimatki õigust teha oletusi 2008 aasta eelarve kohta. Riik on oma televisiooni sundinud ebaefektiivsuse mülkasse. Kui lääne kolleegid mult küsivad meie meediapoliitika segaduse kohta, siis enamasti ma vaid naeratan totralt, sest mida mul ongi ütelda õigustuseks Eesti naeruväärse erandi kohta. Pean siin silmas eelkõige seda tegevuskeskkonda, mida riik saab seadustega reguleerida.

2) Kui kiiresti ETV reageerib meedias toimuvatele muutustele. Tulemas on digitaaltelevisioon, vajadus on minna internetti. Vaatajate meediatarbimise harjumused muutuvad. Kas ETV võib nii nagu BBC uuest meediast oma saadetega ka iseseisvalt raha teenida. Uus meedia tagab eelkõige sihtgruppidele paremini ja personaalsemalt koostatud teleprogrammi.

3) Kas ETV iial jõuab eelarvete suuruses vähemalt Euroopa vaesemate riikide tasemele.

TV vaataja

Kas Jazzi juhitud "Köögisaade" jätkub? Miks seda enam pole näha? Oli täitsa huvitav saade. Samuti ootaks rohkem "Vita brevise" taolisi saateid.

Jazzi "Köögikunst" esialgu ei jätku. "Vita brevise" laadse saate toome aga eetrisse juba jaanuaris.

Metsik

Kas Teie arvates oleks oluline, et inimene kõigil tasandeil võtaks aluseks looduse seadused? Millised on vähemolulised (näit: ellujäämine looduse seadusi järgides , liigi säilitamine j.n.e.)

See on liiga lai küsimus. Põhimõtteliselt usun küll, et ühiskonda juhivad samad reeglid, mida kirjeldatakse ka füüsikas. Näiteks kaose teooria, aine jäävuse seadus jne.

annie

Tahaks näha filme Annie Giradot iga, sest noorem publik pole sellest näitlejannast kuulnudki. Kas on võimalik vaadata mõnd filmi nagu "Vanapiiga"; "Tutvus kosjakontori kaudu" jne?

Loodan, et kunagi see nii lähebki. Filmide tellimine ja eetrisse saamine on aga iseenesest väga pikaajaline protsess.

vaataja

Kas on võimalik ETV-s näidata lastele NSVL ajal tehtud multifilme? Kas sellist saadet nagu oli omal ajal "Klaaspärlimäng" saaks jätkata?

Me oleme aeg ajalt ka näidanud taas Nõukogude multifilme. Lapsed on aga tihti juba ära harjunud uue esteetikaga ja need filmid ei tööta enam endisel kujul. Aga me näitame neid ikka.

Otto Otepäält

Inspireerituna Stalthi jt. küsimustest: 1.Praegu ei juhi ETV Keskerakond. Kas praegu toimub nö.vastassuunaline ajupesu? 2.Milline on Teie nägemus ajupesu võmalikkusest Eesti Televisioonis?Kes oleks need Eesti telemaastikul töötavad inimesed kes Teie arvates võiksid tegeleda "ajupesuga"? 3.Minu arvates on tüüpiline ajupesu saade Eesti Raadio pühapäevane "Olukorrast riigis". Kas jagate minu arvamust? Kas ETV tunnab puudust sellistest Sirgeseljalistest töötajatest nagu Kalle Muuli ja eriti hr. Samost? 4.Teie vastuseid ette aimates küsin -Kas ka Teie arvates on ajupesu seostatav ainult Keskerakonnaga? Miks? Kas Eestis on veel erakondi kellele meeldiks,et Eesti televisioonis toimuksid taolised asjad?

ETV ümber toimub küll igasugust ajupesu, aga ETV sees mitte.

Ja saagem üheselt aru peamisest. Senikaua, kuni seadus ei keela sõnavabadust ja ei tsenseeri erameediat, on kõikidel arvamustel ühiskonnas levimise võimalus. Kui ETV näiteks on liiga opositsiooni või koalitsiooni meelne, siis seda suurema huviga loetakse nende vastaste mõttekäike mingi muu meedia vahendusel. Keskerakondlik ETV näiteks lõppeks sellega, et Kanal 2-st võiks saada reformi või Res Publica vaadete edastaja, sest nende sõnumite järele tekib defitsiit.

kodanik

kui suur peaks Teie arvates olema ETV eelarve, et riigitelevisioonist saaks teha korraliku telekanali? Millise valdkonna arvelt on praegu vahendeid kokku hoitud? Kas ja kui palju on eelarve taotlemisel poliitilist survet tunda?

Edu Teile ETV juhtimisel ja loodame, et Teile antakse poliitikute poolt aega midagi ka ära teha, mitte ei vahetata kohe pärast valimisi "omamehe" vastu välja!

Soomlaste eelarve on meie omast 25 korda suurem.

Sloveenidel, keda on 2 miljonit elanikku, eelarve on 5 korda suurem. Kui ETV eelarve oleks kasvõi poole suurem sellest, mis ta praegu on, teeksime me imet.

Eelkõige on kokku hoitud jätkusuutlikuse arvel. See tähendab investeeringuid (meie tehniline tase on põlvkonna jagu läänest maas. Umbes nii nagu töötaksime meie Windows 95-ga ja nemad on Windows 98-lt praegu üle minemas XL-lile. Meie sellist hüpet ei ole praegu isegi mitte plaaninud. Kokku on hoitud koolituse pealt. Kahjuks ka inimeste palkade pealt. Ning lõpuks kallimate saatetüüpide pealt.

Poliitiline surve on selge. Kujutame ette, et Raag, keda poliitikud enam üldse ei usalda, jääb ETV juhiks. Kas valitsus annab siis raha. Vaevalt. Ja mis jääb Raagil siis üle. Oodata kuni ETV poliitilise kokkuleppe puudusel lihtsalt kokku variseb? Mina sellest ilmselt ei võida.

sos

Pole rahul, et enamasti tõesti väärtfilmid algavad hilja ja lõpevad lausa uneajal. Varasem aeg tihti täis tühja-tähja, mõttetut. Ka pole reedel-laupäeval tihti üldse peale kerglase midagi vaadata. Mis sunnib sellise saatekava ülesehituse? Miks nii vähe originaalsaateid (kas pole raha või pole andekaid tegijaid)?

Originaalsaadete puhul oskan vastata, et põhjuseks on raha. Tuletan meelde, et ETV-l on Euroopa Liidu liikmekandidaatide rahvustelevisioonide madalaim eelarve. Nii absoluut kui suhtarvu numbrites.

katariina II

Hommikutelevisiooni vedajad on suht. säravad ja teevad hommikul tuju heaks, aga siis tuleb see toiduga soperdaja mutt, riided sellised nagu oleks kõik must, võidunud ja igav, isu läheb ära. Üks saade peaks nagu ühte asja ajama, hommikul info ja tuju. Juba nimi "Hildur" ajab südame pahaks. Paneks sinna ikka ühe puhta ja särava?

Loodan, et Terevisiooni tegijad kujundavad oma seisukoha.

Onu Volli

Kuule, Ilmar-poiss, mispärast jäi "Pehmete ja karvaste" võidukäik ETVslühikeseks kui kana lend? Oli see kuidagi seotud sel ajal toimunud uue võimukoalitsiooni moodustumisega? Kas värskelt võimule pääsenud erakond ei osutunud ühelt poolt väga madala valulävega olevaks, teiselt poolt aga ülimalt jõuliseks, nagu ongi omane ühele sarvilisele elukale? Ja kas on veel lootust neid karvaseid ja sulelisi täies koosseisus ETV ekraanil näha saada või valmistataks ette vaid limiteeritud varianti: Mart Laar, Hunt Kriimsilm ja Lennart Meri Pea?

Kas ei osuta "Pehmete ja karvaste" puudumine teatud piirangutele meie sõnavabaduses?

Pehmed ja Karvased naasevad eetrisse taas jaanuaris. Kahjuks on meil praegu raha vaid selleks kevadhooajaks. Nii nagu ka aasta tagasi.

Taaskord ei ole konspiratsiooniteoorial siin õigus. Küsimus on rahas.

Onu Volli

Et mõte oleks selgem, sõnastan küsimuse ümber:

...või valmistataks ette limiteeritud varianti, kus on tegelasteks vaid Mart Laar, Hunt Kriimsilm ja Lennart Meri Pea?

Ei. Selskonda laiendatakse, sest poliitikasse on jõudnud uued väga naljakad tegelased. Näit: Parts ja Palts.

soovitus

Ilmar on aeg hakata Keskerakonna liikmeks, kas või mõneks aastaks, nii kaua kui oled selle koha peal. Võid hiljem teise erakonda üle minna kui teised saavad võimule, see on meie poliitikas tark tegu. Kui sul luukere kapis ei ole, siis saad Heimari ja Marika käest soovituse ka. Oled ju asjalik poiss. Mis sa sellest arvad??

Ma ei astu. Sorry. Ega ka mõnda teise erakonda.

Väheaktiivne ETV vaata

Vaatan regulaarselt Hommikutelevisiooni,õhtusel ajal on teistest programmidest rohkem vaadata. Hakkab seegi oma aega ära elama - köögirubriik on selge vaimuvaesus - Eesti naise retseptid+konservid+halb diktsioon. Viimast heidan ette ka saatejuhtidele, eriti Anu Välbale, aga ka Reikop on nakatunud - vahel peab isegi ajalehe ostma, et aru saada, mida nad podisesid. Teemad on ka järjest vähem aktuaalsed ja intrigeerivad. Võib olla aitaks uus komplekt asja elavdada. Ei peagi olema sellist voodinurga ja toasussidega stuudiot, kanal 2 Kuku hommik saadab riietumis ja töölesättimisprotseduuri edukamalt ja nõuab vähem kulusid. Teine õudus on publitsistikasaated v.a Pealtnägija. Kõik need viiendad stuudiod , Treufeldid ja Ruussaared... Mis on see uus, millega Raag on hakkama saanud ja küündiks üle uudisekünnise - teatriõhtud on vist ka Gerta Kordemetsa rida? Võib olla peaks teda tänama selle eest, et ta pole kõike väärtuslikku veel ära hävitanud. Miks pole andekaid uusi nägusid? Vaevalt, et asi on hinnas, mida küsitakse. Keegi kindlalt püüaks ka asja nimel...

Televiisoris on kahtlemata mitu nuppu. Teil ei maksaks ennast ilmaaegu pahandada. ETV reiting langeb alla 10%, siis arvan, et midagi on tõesti väga valesti.

küsija

Kas väitad kätt südamele pannes härra Raag et sa pole Isamaa ja Laari käe pikendus. Esindad parem poolseid jõude.

Miks peaksin ma Laari kuidagi eriliselt suhtuma? Tuletan meelde, et tema valitsus ei teinud midagi rahvusringhäälingu olukorra parandamiseks.

vaataja

Miks kandib Raag maksumaksja raha oma sõprade erafirmadele selle asemel et lubada saateid teha odavama raha eest ETV töötajatel. Aus konkureerimine on tänases ETV-s sisekliima tõttu välistatud.Raag võiks raha lunimise asemel mõelda efektiivsele majandamisele . Kogemustega inimesi võiks kaasata kahe maja ja muu varanduse haldamisse.

Esiteks on ringhäälingu seadus, mis näeb ette, et ETV tellib saateid ka sõltumatutelt tootjatelt, et arendada kogu Eesti audiovisuaalvaldkonda. Soovite seadust muuta. Palun. Valik on teie.

Teiseks, ma ei saa salata, aga tihti on erafirmad oma kvaliteedis ja töös efektiivsemad ja paidlikumad kui ETV. Ja kvaliteet on meile kõige tähtsam.

Kolmandaks, ETV püsimeeskonna suurendamine on võimalik ainult siis, kui riik fikseerib meile kindla eelarve suuruse. Muidu võtan ma täna tööle meeskonna ja homme pean selle lahti laskma, sest riik on järjekordselt vähem raha andnud.

Kui te räägite efektiivsest majandamisest, siis olen suur kõrv teid kuulama.

Ilmar Jõudvald

Miks ETV on keeldunud näitamast Andres Söödi tehtud dokumentaalfilmi "Üksinda ja koos"? Film käsitleb vabadusvõitleja Enn Tarto elu ja tegevust.

Kahjuks pole mitte kõik Andres Söödi filmid tema parimal tasemel. Kas meil on vaja näidata veidi kriitikavabalt välja kukkunud käsitlust meie ajaloole nii olulisest tegelasest kui Enn Tarto. Jään ootama paremat filmi.

tallinlane

Vaatan meeleldi ETV saateid, praktiliselt ainuke eesti TV kanal, kus ka väärtfilme näha saab. Õnne 13 ärajäämisest on kahju. Kas on lootust , et see seeria jätkub? Kui suur on Keskerakonna surve ETV juhataja kohale. Heimar Lenk oleks ETV le suur õnnetus.

Õnne 13 jätkub. Minule otseselt ei ole survet avaldatud.

ints

Nii head Programmi ja suhtumist, kui praegu poleks ootanudki.Keep up the good work!!!aa... Küsimus.

Kaua sa ise tahaksid jätkata ja kuna sul sellisest kemplemisest mõõt täis saaks?

Kui uus valitsus ei esinda uut suhtumist meediapoliitikasse, siis ei ole mul mõtet võimelda. Juba praegu arvan ma, et meie peaksime tegema palju rohkem. Programmi veel väiksemaks teha aga mu au enam ei luba.

pille

Tahaks ka vaadata HOMMIKUTELEVISIOONI aga kuidas?!See just selline aeg kus peab tegema ettevalmistusi tööle minemiseks ja kohe kordus ka järgi...ja õhtul ei ole midagi sellist vaadata...

Oota siis näiteks interneti televisiooni pärale jõudmist. Seal saad kellaaja ise valida.

muretseja

Lp.Raag.

Toetan teid igati ja pean teid professionaalseks tegijaks, mitte ebarealistlikuks demagoogiks. Pidage vastu ja uskuge, et teil on toetajaid. Nüüd minu küsimus. uuemad juhtimissuunad väidavad, et firma suudab oma klientidele pakkuda sama palju kui oma enda töötajatele ehk kui suhtumine firma enda töötajatesse on vilets, et ei ole loota, et ta suudaks hästi teenindada oma kliente (ehk siis vaatajaid). Miks on nii, et ETV enda ekraanitagused tegijad ei julge küsida oma küsimusi ei siin (st. avalikult) ega ka majas, sest iga valulise küsimuse peale ähvardatakse teda töökoha kaotusega? Kes kannatab, see kannatab ja isegi küsida ei julge? tegemist on niivõrd argusega, kuivõrd reaalsusega, et sa oled järgmisel kuul ukse taga.

loodan asjalikule vastusele,

ette tänades

Ma loodan, et meie inimesed julgevad siiski oma mõtteid ETV sees avaldada. Iseküsimus on see, et me oleme üha selgemalt aru saamas oma töö standarditest ja firma kultuurist. Ja mitte kõigile see ei sobi.

Teisest küljest ei taha ma öelda, et me oleme oma inimestesse piisavalt panustanud. Muidugi on mul tihti piinlik, kui ma pean tegema valulisi valikuid.

küsimus

kas usute Jumalat?

Ma olen ratsionaalne müstik. Loogika põhjal ei saa jumalat välistada.

MÜLLER

PALUN VASTAKE LÕPUKS OMETI KONKREETSELT JA VÕI EI TUUSI VÄIDETE KOHTA TEIE HOMOMEELSUSE KOHTA ET LÕPEKS SEE JANT ÜKSKORD ÄRA.TEIE SENISED ÜMBERNURGA VASTUSED TEKITAVAD VAID KÜSITAVUSI.

Loomulikult ma ei ole. Mul on ka kindel tüdruksõber.

Iseküsimus, kas see väide kuulujutte muudab. Ütleme nii, et see ei häiri mind. Piisab sellest, kui lähimad sõbrad tõde teavad.

Helen Sild

Soovin omaltpoolt jaksu Ilmar Raagile, vaatamata jätkuvale riigipoolsele tahtmatusele ETV rahaprobleeme lahendada, on ETV siiski ainus tõsiseltvõetav telekanal Eestis. Omaltpoolt sooviks rohkem näha selliseid tõsielusarju nagu oli sügisel vähisari. Ehe ja inimlik lähenemine, arvan, et just niisuguste saadete varal muutub ühiskond sallivamaks ja inimlikumaks.

Tänan väga. Sellise tagasiside nimel me töötamegi.

võrukas

Kus on head omakeelsed lastesaated? Miks korratakse vanu vöi ostetakse mujalt. Pühapäevitaja on totaalselt alla käinud. Foorum läheb iga korraga viletsamaks, alates saatest kus küündimatu saatejuht Raag üritas vestlust juhtida. Raagi ammune soe side Isamaaliiduga on ammu välistanud sõltumatu ajakirjanduse.Seni, kui ETV juhi määrab Ringhäälingu Nõukogu ainult poliitiliste eelistuste alusel, pole sõltumatut TV olemas. Ausam on kommerts tv mudel.

Miks ei ole te hääletanud poliitikute poolt, kes oleks raha andnud näiteks lastasaadete heaks.

Mina ja Isamaa. Tooge mõni tõestus. Ülikoolis käisin ma koos nii praeguste isamaalaste, reformikate, mõõdukate kui ka keskerakondlastega. Hilisemad sidemed mul puuduvad.

Otto

Teisipäevaõhtuses AK-s kritiseeris erakonna Mõõdukad liider ja kauaaegne riigikogulane proua Marju Lauristin väga teravalt ajakirjanike astumist erakondadesse.Kuna kaadris oli Laurustini tagaplaaniks Enno Eesmaa pilt ja vastava sisuga tekst suunati kogu intervjuu Eesmaa pihta. M.Lauristin on ajakirjanduse professor,sageli nimetatakse teda Eesti ajakirjanduse emaks.Samaaegselt Riigikogu liikmeks olemisega pidas ta AJAKIRJANDUS-loenguid peale Tartu Ülikooli veel mitmes kõrgkoolis.Seega oli ta korraga tipp-poliitik ja tippajakirjanik.KAS SEE ÜLESASTUMINE EESTI TELEVISIOONIS OLI EETILINE? PEAN SEDA TÜÜPILISEKS AJUPESUKS.PALUN VEENDKE MIND VASTUPIDISES!PROUA LAURISTINI INTERVJUU EI SUUTNUD MIND VEENDA,ET KESKERAKONDA ASTUMISEGA MUUTUS ENNO EESMAA 30-AASTASE HIILGAVA KARJÄÄRIGA AJAKIRJANIKUST LUUSERIKS,ET MITTE ÖELDA KURJATEGIJAKS.NAGU EI OLNUD KURJATEGIJAD KÕIK NEED AJAKIRJANIKUD KES ON SOOVINUD SAADA RIIGIKOGU LIIKMEKS JA KELLEL ON SEE ÕNNESTUNUD.RIIGIKOGUS ON MÕLEMAS KOOSEISUS CA 10% ENDISI AJAKIRJANIKKE.MIKS LAURISTIN EI OLE NEID KRITISEERINUD,ERITI OMA PINGINAABRIT RINGHÄÄLINGUNÕUKOGUS.ESIMEES JU KA AJAKIRJANIK JA RIIGIKOGULANE KORRAGA.KAS ISAMAALANE ON PÜHA LEHM,KEDA EI TOHI KRITISEERIDA? KAS ETV POLE LIIGA RÄNGALT KALDU????

Kolmapäevases Terevisioonis kaitses Marko Reikop Enn Eesmaa valikut teha, mida tema südametunnistus käsib.

Kas ETV seisukohta esindab Mõõdukate erakonnast saatekülaline või ETV palgal olev saatejuht?

LK

Miks levitab televisioon litside reklaami? Kas litsindus on televisiooni rahastamiseks legaliseeritud? Tõesti vastik!

ETV ei levita litside reklaami. Kindel.

Holger Kaljulaid

Kas v.a hr Raag on endiselt seisukohal, et Eesti TV-s peaks kolme aasta pärast kostma venekeelseid saateid kümmekond minutit päevas, nagu on kirjas tänavu riigikogus kinnitatud Eesti TV arengukava lisasse. Või tegemist on lihtsalt arvutusveaga ja tegelikult ei kavanda hr Raag venekeelse kava preaguse osakaalu seitsmekordset vähendamist?

Arvan, et tegemist oli mingi veaga. Venekeelsete saadete mahu vähenemist ei planeerita. Pigem on küsimus selles, kas ei peaks looma eraldi kanalit, nii nagu näiteks Raadio 4. Muidugi on tegemist vaid ideedega.

Roadcrew

Kas ja millal töötab ETV välja riigihanke seadusele vastavad hankekonkursid nagu normaalsele avalikõiguslikule intstitutsioonile kohane?

Hetkel tegelevad tootmise ja hankimisega mitmed praeguste ja endiste ETV palgatöötajate firmad.

Saatke palun konkreetsete näidetega kiri ETV juhatusele ja miks mitte ka Riigihanke ametile.

Antony

Mis põhjusel te selles kurikuulsas viimases väitlussaates (Allik jt) nii kapsastusite? Mäletan Teie jõulist ja enesekindlat maneeri näit. kui koos Ojaga tegite ETV ajaloolist ülevaadet või lugesite filmile kadumaläinud heliriba pääle.

Vahepealse treeningu puudus. Püüan end parandada.

Katrin

Lähtuvalt Eesti Näitlejate Liidu, Eesti Esitajate Liidu ja Eesti Televisiooni vahel sõlmitud kolmepoolsest litsentsilepingust soovime teada, kui suur on esitajatele makstav tasu esituste kasutamise õiguse eest.

Küsige palun täpsemalt ENL ja EEL käest, kuna meil saavad nad ühe üldnumbri, mida nad jaotavad oma liikmete vahel. Mina täpselt ei tea, kuipalju talendid kätte saavad.

Liis

Kas see ei tundu solvav ning isegi absurdne, et Keskerakond on Teie töölepingu lugenud praktiliselt lõppenuks, kuigi minu teada kehtib see aastani 2005? See on nii õõvastav, et üks erakond selliste mõtteavaldustega esineb... Palun olge vapper ning pidage vastu!!!!

Palun ärge pidage mõne deliiriumis inimese avaldusi veel kogu Keskerakonna avaldusteks. Partei ei ole ju ametlikult midagi ütelnud.

lolita

Ingmar Bergman 80 - kas poleks sel puhul võimalik näha tema filme ETV-s?

Midagi me toome eetrisse küll. Täpsemalt hiljem.

hamlet

aga miks jäi CVst välja "Something's Rotten?"

Ilmselt viga.

muusik

Miks on profmuusikasaadete osatähtsus nii väike? Miks pannakse need ebasobivatele kellaaegadele, kui vaatajaskond on väike? Miks on Muusikaelu saade nii kehv ja igav, kas pole paremaid toiemtajaid või? Miks on lakanud sümfooniakontertide ülekanded?

Kas teie arvates on muusikasaated mõeldud ainult kitsale huviringile, või laiale muusikapublikule?

Praktika on näidanud, et tõsise muusika saadete vaatajaskond on nishi vaatajaskond. Hea oleks, kui neid muigugi rohkem inimesi vaataks.

Sümfooniakontsertide ülekandeid võib vaadata pühapäevasel Muusikatunnis.

tsensuur

Kes keelas ära Tobiase Sanctuse ülekande Pärnu Kontserdimaja avamiselt? Laulsin ise selles kaasa, ja see oli mulle üks suuremaid elamusi. Kas on kavas seda lähiajal näha?

Keegi ei keelanud.

Üleüldse miks peaks Tobiast ära keelama? Väga naljakas mõte.

Miks

Miks peab riigitelevisioon näitama selliseid labaseid ja nõmedaid saateid, nagu Pehmed ja karvased? Mis eesmärki sellised saated teenivad?

kas on see poliitikute mõnitamine, rahva vaimu lagastamine, toimetajate madal kultuuritase või mis?

Küsige seda, palun, neilt vaatajatelt, kellele see saade meeldis.

lugeja

Mida arvate ETV ja ER võimalikust ühendamisest?

Olulisse kokkuhoidu ma ei usu. Kuid ühiseid tegutsemisvaldkondi meil kahtlemata on.

Tuule

Kas plaante uudiste saateid lisada programmi? Ka varasemad ja hilisemad uudised, kui kl.21, võiksid olla operatiivsed, otselülitustega- kajastada ajas uusi sündmusi. Uudised on suure sammu edasi astunud, aga jääb mulje, et ETV ei kasuta kõiki oma võimalusi (kohtadelt aktiivsed, dünaamilised otselülitused koos tasemel reporteritega?).

Tabate naelapea pihta. Mõttetöö käib. Loodan, et vilju saab juba varsti näha.

vaataja

ETV on relikt, sealt pole normaalsel inimesel enam midagi vaadata.Kui tahad maailma asjadega kursis olla siis saab ammendava ülevaate kanal 2"uutest uudistest" või TV3 "seitsmestest uudistest".Lisaks on seal heal tasemel ka see, mis sünnib kodus.Samas on nende kanalite töötajaskond mitu korda väiksem kui mammut ETV-s.Ikka jätkub selles telemajas õnnis vene aeg- tööl on kaablivedajad, kümned valgustajad ja pirnikeerajad.kui ikka seesmiste reservide arvelt kokku ei hoia ja laristamist ei lõpeta siis lukord ei parane.Pole hullu kui see pildikast oma kuulsusetu loojangu teed läheb, loodus tühja kohta ei saali.Asja võtavad üle erakanalid ja kindlasti paremal tasemel.Elame näeme , mida surematut võlgades siplev kanal täna õhtul Iraanist räägib.Kui Andres Kuus Iraani sõidab ja seal liigub siis peab telekanal ETV üle mõistuse hästi elama.

braavo- võrreldav RTL-i või France 3-ga.

Enn Eesmaa või Heimar Lenk oleksid mehed, kes ehk suudavad reanimatsioonis olevale ETV-le veel elu sisse puhuda.Minul ei ole kesk või reformi TV vastu küll midagi.Olgu õige mees eesotsas ja tulgu tasemel programm.Kui status Quo jätkub siis mingu "lapsuke" koos vanniloputusveega august alla.

Vaataja on ilmselt võhik ja ei tea tegelikest numbritest midagi.

Erakanalid kasutavad oma saadete juures enam vähem samapalju inimesi kui ETV. Lisaks sellele tellivad erakanalid ETV-st tööjõudu. Selles ei ole midagi halba.

Teiseks, ETV ei siple võlgades. Hetkel on ETV täiesti likviidne ja üle tähtaegade läinud makseid ei ole.

Kolmandaks ei sõitnud AK meeskond Iraani oma rahadega. Kui aga võtta näiteks olümpiamängud, siis ETV saadab kohale ehk 5-8 inimest, aga YLE 200 inimest. Millest me räägime.

Kõige hullem on probleem selles, et "vaataja" sugused inimesed räägivad, nagu nad tunneksid valdkonda. Seejuures esinetakse täiesti valede faktidega.

H.Kuusk

Tere!

Lp. Ilmar Raag

Kas ETV peab arvestama vaatajate huvidega, nii nagu see on omane kommertstelevisioonile või peaks ETV, kui avalik-õiguslik programm toetuma erinevate huvigpuppide eelistustele? Kas ETV programm on vastavuses ühiskonna vajadusele või mitte?

ETV peab arvestama vaatajate huvidega, aga tema eriliseks kohustuseks on arvestada nende huvidega, keda on mujal halvemini teenindatud.

Nagu olen juba öelnud, vajab ühiskond palju rohkem kui tänane ETV seda pakkuda suudab.

mitte eriti homosõbral

miss Tuus viitas ETV "ilusatele poistele", ehk siis piidermaieritele. palju sellist kontingenti ETVs Teie eksperthinnangu kohalselt on ja kas kuulute ise mingit moodi nende seltskonda või toetajate hulka?

ajakirjandusest on kusagilt silma jäänud, et ka nt BBCs tegutseb hulgaliselt omasooihalejaid...

Ma ei arva, et ETV-s neid palju rohkem oleks kui üldse Tallinnas. Kolm neist on viimase kahe aasta jooksul ETV-st lahkunud. Hetkel tean ehk kahte.

Kuid see ei ole tõesti probleem, sest mainitud kaks on väga head professionaalid.

Ise ma nende hulka ei kuulu, aga ma pooldan põhimõtteliselt sallivust.

Olen rotiga nõus

kui vaid mõned saated üle vaadatakse nagu see "Inimeselt inimesele" saade.Inimeselt inimesele võiks olla sama aktuaalne nagu "Pealtnägija", sest probleeme jätkuks ,kuid...millegipärast Inimeselt inimene on igav ja magus enesekiitmise saade, mis pole alati objektiivne ja aus. Kas "Inimeselt inimesele " saadet rahastab Sotsiaalministeerium?

Sotsiaalministeerium on seda "Inimeselt inimesele" saadet toetanud.

Dr. Stirlitz

Viimased kaks-kolm loetud raamatut?

Pelevini "Tshapaev ja Pustata"

Umberto Eco "Viis moraalijuttu"

"Sõrmuste isand"

hunt

Kas te tunnete, et Keskerakonnal on võimu teid kohalt lahti kangutada?

Igal parteil, kellel on piisav jõud riigikogus on selleks jõudu. Tegelikult ma usun, et neid asju tehakse siiski varjatumalt. Kõigepealt käivitatakse negatiivnekampaania. Siis selgub, et järsku puhkem näiteks sotsiaalne kriis ETV-s või avastatakse, et mõni partei poolt kontrollitud riigiamet teeb süüdimõistva ettekirjutuse ja seejärel on töölt vabastamine juba ainult vormistamise küsimus.

utraM

Loomulikult ei näita ETV reitingu langus tingimata programmi sisulise kvaliteedi langust, ent TV on siiski TV, seda ei tehta akadeemikuile ega intelelktuaalidele. Televisooni keskmine vaataja on põhiharidusega inimene ning sellisele tuleks pakkuda ka mingit arvestatavat meelelahutust. Kuhu on kadunud eesti kerge muusika? Soome Yle kanaleil on läbi nädala pea igal õhtul kontsert kas tänasest või nostalgilisest levimuusikast. Miks ETV ei suuda mõista populaarkultuuri tähtsust oma vaatajaskonna jaoks? See, kui meie, iseteadlikud ja targad, ei hooli sellest, ei tähenda, et avalik ringhääling ei peaks sellega tegelema. Liigne "kultuursus" ja elitaarsus oleks mõeldav ETV teise või kolmanda kanali puhul (kunagi digi-TVs), mitte aga tänases rahvatelevisioonis.

Olen pooleldi teiega nõus, ent vihjan sellele, et kergemuusika saated on kallimad kui jutusaated. Ja ETV programm peegeldab hetkel ka meie ees olevat sundvalikut. Veidi enama popkultuuri vastu ei ole mul kindlasti midagi.

ppp

etv on tasemel,

kas suudaksite mõjutada ka kanal2-e ja tv3e?

ETV suudab mõjutada erakanaleid vaid siis, kui toob telemaailma saateid ja formaate, mis oma kvaliteediga muutuvad standarditeks. Teiste maade eeskujul võin öelda, et enamasti on tegemist kalliste projektidega. Tänane ETV seda ei suuda.

msgs

1. Kuidas hindate Aare Urm'i tööd ETV juhatuse esimehena?

2. Kas peate vajalikuks ETV ja Eesti Raadio ühendamist?

3. Kui pikaks ajaks prognoosite oma jätkamist ETV juhina?

Tänan Teid ette vastuste eest. Hindan väga kõrgelt Teie senist tööd ETV juhina.

1) Mul ei ole Aare Urmile etteheiteid. Tema ajal kinnistusid majas konservatiivse raamatupidamise traditsioonid, mille tõttu me võime täna ütelda, et ETV-l kui organisatsioonil rahaprobleeme ei ole. Lisaks oskas ta ülesandeid delegeerida.

2) Täna ma ei oska sellele küsimusele veel vastata. Tahan näha numbreid ja plaane.

3) Juhul kui kuulujuttudel on tõsi taga, siis lõpeb mu töö enne 2003 aasta lõppu. Räägitakse näiteks septembrist.

Mishus Bogedax

Kas ETV näitab 2004.a. jalgpalli EM-i ja 2006.a. jalgpalli MM-i?

Täna hetkel ei ole meil veel neid õigusi. Teisalt on küsitav, kas ETV-l on õigus tekitada endale kulutusi 2006 aasta eelarvesse, samal ajal kui riigil ei ole mingeid kohustusi meid vastavalt finantseerida.

Olev

Kui eratootjalt tellimine tuleb kallim, nagu te oma intervjuus "Nädalale" ütlete, ja teil pole ka enam oma meeskonda, siis milleks ETV-d enam vaja on? Miks maksumaksja peab eratootjale kasumit tekitama?

Ringhäälingu seaduses on punkt, mis kohustab meid tellima saateid ka väljaspoolt maja. Samas ei kehti see kõikide saadete kohta.

televaataja

Mis Te arvate kuidas võiks ETV juhina hakkama saada Enn Eesma/Heimar Lenk? Kas ETV juhi poliitiline soosing toob lõpuks ETV madalseisust välja või saab ETV-st hoopis poliitiline hääletoru (a la ostankino)?

Ma usun, et poliitilise hääletoruna oleks ETV tunduvalt paremini finantseeritud. Kahjuks.

anrew

Kuivõrd tõenäoline on,et see läbikukkunud "Moskva hääletoru"Heimar Lenk istub Teie toolile?

Miks ei võiks ETV lõpetada USA kommertsfilmide näitamist ja keskenduda ainult Euroopa filmidele.Filme ei tehta ju mitte ainult USA-s.Meie kinokülastaja(ja ka televaataja)ei tea praktiliselt mitte midagi uuemast Euroopa filmist.Ma pean silmas nt.Hollandi,Taani,Kreeka,Shveitsi jt.riikide filme.Miks peab ka ETV koos meie filmileviga risustama keskmise eestlase filmimaitset.Kas ei piisa Coca-Cola Plazza repertuaarist?Või on küsimus tõesti ainult rahas(USA filmid saab kätte suhteliselt odavalt,aga Euroopa filmid,eriti aga festivalifilmid on kallid)?

Probleem on muuseas ka selles, et mitmete Euroopa filmide õigused on Ameeriklaste käes. Nii on näiteks suur hulk Fellinit, Viscontit ja Truffault'd Warner Bros.-i kataloogis. Kui tahad saada Fellinit võta midagi Hollywoodist veel pealekauba. Selline on kaubanduslik sõnum meile.

küsija

miks kõrvaldasite esimese "õpetaja" arvamuse,mis ilmus esialgu arvamustes 1-30 ja millele reageeris "teime õpetaja"?IKKAGI ON MEIL TSENSUUR,mitte sõnavabadus.(Õpetaja selgitas rahvusTV funktsiooni ja ei solvanud kedagi ,eelmiste juhtide päritolu oli oluline fakt "rahvustelevisiooni" kiratsemise selgitamiseks.

Minul ei ole mingit võimu siit midagi kõrvaldada. Kuid iseenesest oli see väga jabur küsimus. Kas me peame nüüd hakkama vaidlema, kes meist on "õigem" eestlane. See lõhnas üheaegselt nii fašismi kui kommunismi järgi.

Kaljo

Mida,Teie,härra Raag,olete ise teinud ja pakkunud,et ETV programm muutuks huvitavamaks ja mitmekülgsemaks?Milles on Ringhäälingunõukogu Teile vastu tulnud ja milles ei ole? Milliseid valdkondi Te sooviksite ja millised tegelikult muutuvad ja millisteks ETV-s?Kas ei oleks võimalik ka harivat valdkonda tuua ekraanile,mis selgitaks ja teavitaks eestimaa inimesi meil kehtivatest,kehtima hakkavatest seadustest ja seadusemuudatustest.Mitte,et juriidilise nõuande näol igale küsijale,vaid rahva valgustamiseks selgitada,millele tähelepanu pöörata ja millega arvestada jne.Riigi poliitika selgitamine peaks vist olema ka avalik-õigusliku televisiooni kohustuste hulgas.Tänan ette vastuste eest.

Ma kindlasti ei saa rääkida ainult oma isiklikust panusest, sest konkreetset tööd on tihti teinud ikkagi teised inimesed. Aga ma olen uhke, et minu otsustada on olnud seepidest loobumine, pühapäevase lastefilmi taastamine, teatriõhtu taastamine, lastesaadete toomine õhtusele ajale, dokumentalistika projekti algatamine. Organisatsiooniliselt mul on hea meel suurema interneti projekti alguse üle ja üleüldse avaliku sektori turunduse rehabiliteerimine ETV-s.

Viimase aasta jooksul ei ole olnud olulist vastandumist ETV ja Ringhäälingunõukogu vahel. Nad on nii nagu meiegi tajunud lüüasaamist Ringhäälingu arengukava menetluses. Neil on ehk rohkem poliitiku küünilisust, et mitte kohe poliitikast taanduda.

Mingil määral peaks haridus olema iga programmiosa eesmärgiks. Seaduste arutelu on aga eesmärgiks kindlasti.

JR

Kas mingil viisil oleks võimalik varustada eestikeelsete subtiitritega venekeelsed uudistesaated?

Oleks nooremal põlvkonnal võimalust natuke vene keelt õppida ja aru saada, mida tähtsad tegelased ekraanil pursivad.

Uudistesaateid kahjuks ei ole võimalik subtiitritega varustada, sest teinekord jõuavad värsked uudised vahetult enne saadet kohale ja siis ei jõua neid tõlkida.

T.K.

Austan Teie suundumisi.Pyydke posti hoida,sest tihedad muutused niisuguse koha peal ei taga tulemuslikku arengut.Kas olete ise huvitatud edasisest juhtimisest? Kuidas saaks yldsus Teid aidata?

Riigikogu peab vastu võtma seaduse, millega garanteeritakse ETV sõltumatus rahaliselt. Praegune süsteem toimib vaid nn. sisuliselt. Oletame, et ma panen vastu poliitilisele survele, aga kui ETV-le tehakse 2004 aasta eelarve raames 1:0 ära, siis ei ole mingu juhtimisest mingit kasu.

Stirlitz

Kommentaare lugedes tekkis küsimus, et mis tunne on kerkida Keskerakonna-vastase võitluse sümboliks?

Ja kunas Vita Brevis jätkab?

Veidi ebamugav tunne. Sest mina seda staatust otsinud ei ole ja poliitilisse võitlusesse ma sekkuda ei soovi.

Esialgu jätkub üks teine Vita Brevise laadne projekt nimega Pult.

mk

Mis te arvate, kas kunagi hakatakse Eestis stsenaristikat ka korralikult õpetama?

Kas Eestis on kunagi kirjutatud mõni tõeliselt hea algupärane filmistsenaarium? Kui jah, siis milline(sed) ja miks? Kui ei siis millal kirjutatakse ja miks?

Aitäh

Niipea ilmselt korralikku stsenaariumiõpetust ei tule, sest sellele ei ole turgu. Eestis ei ole täna inimest, kes võiks ütelda, et elatab ennast stsenaariumite kirjutamisega.

Ma väga ei alahinda Nõukogude ajal kirjutatud stsenaariume. Minu lemmikuks oli Nipernaadi.

federico

Lugesin Teie artiklit Päevalehes ( 16.08.2002) , kus tee juurdlesite rahvus – ning heaoluriigi dilemma üle.

Kui ma õieti mõistsin olete Te selles dilemmas rahvusriigi poolt ja riigieelarve prioriteediks peaks olema Teie arvates rahvuse ja identiteedi säilitamine. Kuid kas Te tõesti arvate , et inimestele ( kasvõi eestlastele) meeldiks rohkem arenenud sotsiaalsfäär , selleset tuleneva majandusliku ja julgeolulise kindlustundega

või hästi rahastatud kultuuriprogramm? Kumb Teile (kui Te korraks teeskleks ,et Te ei elatu kultuurist ) rohkem meeldiks? Ja kas Te arvate , et terved , majanduslikult kindlustatud ei tekita kultuuri ? (ja milles seisneb on eesti rahvuse unikaalsus ?)

Ma mõistan ,et kui oleks eelarve Teie teha , siis Te vaid suurendaks kultuuri eraldatavaid summasid , mitte ei lõpetaks sotsiaalsfääri toestamist , aga ka teoreetilistele prioriteetidele mõeldes – mis on olulisem heaolu või heaolu ?

Kui ma näen, et minu soovin ennast elatada kultuurist, aga Eestis on see raske, siis ilmselt pean ümber orjenteeruma nendele "kultuuriturgudele" kus kultuuritööstus toimib paremini. Eesti see praegu igatahes ei ole.

Ma usun küll, et praeguseks on juba alanud kultuurilise tasalülituse protsess, mis viib eestluse väljasuremisele.

Teisalt saan aru, et meie arusaam sotsiaalsetest garantiidest on nagunii selline, et seniseid prioriteete jätkates söövad sotsiaalsfääri vajadused ära kogu eelarve loodetava kasvu. Ma veidi utreerin. Kuid tegelikult käib ju küsimus mitte lihtsalt kultuurist, vaid sellest, et meie majanduse tootlikusele investeeritud raha oleks järjest efektiivsem. Muidu ei suuda me varsti enam ka sotsiaalset heaolu tagasi toota. Seega pooldan ma eelkõige praegu suuremaid investeeringuid teadusesse ja haridusse. Tegelikult tekitab seegi suuremad vajadused kultuuri järele.

sõber

Kordan Olevit: Miks tellitakse saateid erafirmadelt kui nii on kallim? Miks ETV-s töötab üha vähem saatetegijaid ja rohkem sekeldajaid,rahavahendajaid.Ausam oleks maksumaksja raha eest tellida saateid erakanalitelt ja lõputult raha pärast vinguva Raagi juhtimisel ETV likvideerida.Programmi tase ei vasta ammu enam professionaalsele massimeediakanalile.Nagu ka Raagi endatöö nii Concordias,Ugalas kui ka näiteks Hamleti filmi juures. Ka Karu südame juurest jalutas Raag oma saamatuse tõttu lihtsalt minema.Isikliku ego rahuldamine ei tohiks olla tippjuhi eesmärk.

hea sõber,

Loe alguseks ringhäälingu seadust. Järgnevalt soovitan sul tutvuda kasvõi YLE personali koosseisuga. Kõik muu jäägu juba sinu südametunnistusele.

Manisk

Lehes vihjasid, et kui tuju paha mängid arvutiga strateegiat. Mis mäng kõige rohkem maandab?

Tsivilisatsioon on läbi aegade jäänud püsilemmikuks.

Keyser Soze

Kas usute võimalusse, et Enn Eesmaa, kes hetkel loobus teletööst TV3 ekraanil, võib olla teie järglane Telemajas.

Enn Eesmaa on kahtlemata üks intelligentsemaid inimesi, keda tean. Tema tulekust ETV-sse ei tea ma hetkel midagi.

Priit

Tere päevast hr. Raag!

Millal suureneb ETV internetis vaadatavate saadete hulk?

Märtsis avatakse üks uus portaal.

juhuu

Mida arvate TV3-s jooksvast seriaalist Seks ja Linn?

Väga hea sari. Üks minu absoluutseid lemmikuid.

tsinna

kuidas suhtute ETV sellisesse ülesehitusse, et on mingi komisjon, nii 5-liikmeline, kes korraldab vähempakkumisi Eesti riigile ja rahvale oluliste saadete tootmiseks. St igasugused dokumentaalid, portreed, vestlussaated-probleemsaated. Lisaks ostab sisse väärtfilme. Lastesaated. Ja ainult neid siis näidataksegi. St eetriaeg ei pea olema 100% täidetud. Telemaja kinni, kogu personal lahti. Saateid teevad juba tegutsevad tootjafirmad. NB! vähempakkumine, aga see komisjon hindab siis hinna-kvalit suhet.

Meelelahutuseks on muud kanalid ja seal osatakse seda ka paremini teha.

Sellel mudelil on mitu viga:

Ei arvesta vajadust finantseerida

1) Eesti suurimat filmi ja videoarhiivi

2) koolitust sest keegi teine seda ei organiseeri

3) Kanali turundus ja arendustegevus. Ameerikas on turunduse eelarve meediaprojektidel ligi 30 - 50% kogu eelarvest. Turundust tuleb aga kanali puhul kindlasti teha komplektselt. Arendustegevuse puhul pean ma silmas alternatiivsete meediate hõivamist, mis tugevdaksid põhibrändi.

Saated lähevad kallimaks, sest enamus erafirmasid kasutab praegu ETV tehnikabaasi, mida antakse välja üsna omahinna ligidal. Ainuüksi stuudiokompleksi kulud tõuseksid kohe.

Kokkuvõttes saame ilma sünergiata moodustise, mis ei soodusta arengut ja kvaliteeti.

Antony

Raag veel siin. Siis võiks vastata küsimusele kas Talviku intervjuu Võssotskiga on veel alles? ja miks seda ei näidata. See saade näitas toonase ETV taset, kui üle venemaa ametlikes instantsides Võssotskit boikoteeriti, samal ajal tehti ETV-s selline saade.

hea mõte. Uurin, kas see saade on veel alles.


Raag sai ETV juhatuse esimeheks sel aastal, kui ringhäälingunõukogu ta sellele kohale kinnitas. Kuid olnud riigiringhäälingu juht vaid vähem kui aasta, alustas võimuliit kampaaniat Raagi kohalt tõukamiseks.

Kõigepealt võttis novembri alguses sõna keskerakondlane, Kesknädala peatoimetaja ja endine teleajakirjanik Heimar Lenk, kelle hinnangul ei armasta Raag televisiooni, ise mitte välistades, et tema kandidatuuri ETV juhi kohale on juba arutatud.

„Sellist madalseisu nagu Raagi ajal, pole ETVs kunagi olnud. Kunsti- ja publitsistikasaadete poolel valitseb absoluutne küündimatus. Et saadete tegemiseks raha ei jätku, on täielik udu. Mulle tundub, et Raag televisiooni ei armasta ning praegune koht on tema jaoks ajutine,” ütles Lenk Nädalale.

Teine Raagi pihta „tulistaja“ on Lengi õde Marika Tuus, kes Keskerakonna nimekirjas Tallinna linnavolikogu aseesimeheks sai. Tuus on öelnud Kroonikale, et Raag keelas tema saate Knopka seetõttu, et ta oli ETV töötajate usaldusisik ning telemaja ametiühingu esindaja.

Tuus süüdistas Raagi ka naissaatejuhtide väljasöömises ning „hoolitsetud noorte meeste“ asemele toomises.

Ilmar Raag on öelnud:

  • „Konservatiivselt planeerides ei ole meil praegu mitte sentigi 2004. aasta saadete tegemiseks, sest vastupidiselt ringhäälingu arengukavas ettenähtule ei ole riigil mingit kohustust teatud kindla summaga ringhäälingut rahastada.“ – ebakindlusest tuleva aasta eelarve kohta.

  • „Ta on kahtlemata osav selles, mida ta teeb, aga usun, et mõnes teises meediaväljaandes osatakse tema omadustest rohkem lugu pidada.“ – Marika Tuusist.

  • „Kõige halvemini on eesti vaataja varustatud kvaliteetmeediaga.“ – Raag sõnas, et ETV ei kasuta mitte eliidi, vaid kvaliteedi mõistet.

  • „Olukord, kus vabakutseliste professionaalide sissetulek on kuni kolm korda suurem kui ETV koosseisulistel, ei mõju töömoraalile hästi ning tekib oht, et parimad lahkuvad meilt, kuna ETV ei maksa elamisväärset töötasu.“ – Raag ETVs palga tõstmisest.

    Ilmar Raagi CV:

    TELEVISIOONI JA AJAKIRJANDUSE KOGEMUS

  • ETV juhatuse esimees (2002 - )

  • ETV programmijuht (2001 - 2002)

  • ETV hankejuht (2000)

  • Saatejuht - ETV kinouudiste saates Ffriik, mis jooksis kolm hooaega ja sisaldas otsereportaaže Cannes` ja Berliini filmifestivalidelt. (1996-1999)

  • Filmikolumnist Postimehes, põhiline fookus oli pigem tööstuslikele uudistele kui filmikriitikale (1996 - 1999)

  • Raadio talk-show “Raadio ffriik” saatejuht Kuku Raadios (Eesti) (1998)

  • Rahva Hääle ja Eesti Päevalehe Pariisi korrespondent

    ÕPPEJÕU TÖÖ

  • Lektor – “Prantsuse kino ajalugu”, Tartu ülikool, (1997)

  • Lektor – “Filmi esteetika” EKA(1998)

  • Lektor – “Meediakriitika”, “Filmiajalugu”, “Stsenaariumikirjutamine”: Concordia ülikool, (2000 – 2001)

  • Lektor – “Televisiooni projektijuhtimine”: pedagoogikaülikool (2001 – 2002)

    FILMIKOGEMUS

  • Phoenix Pictures Inc (USA). – Arendusosakonna praktikant (1999)

  • New Regency Prods. (USA) - Arendusosakonna praktikant (1999)

  • Arendusprodutsent mängufilmi “Karu süda”, “Faama Filmis.” (Eesti)

  • (käsikiri Oscari võitjalt Rustam Imbragimbekov`ilt) käsikirja konsulteerimine, lepingud kõikide autoritega (1996 - 99)

  • Produtsent/režissöör videosaadetes ja lühifilmides “Tallinnfilmis”, (Eesti)

  • Produtsent, režissöör, käsikirja autor, lühifilm “Pall seinale”, tootja: “Tallinnfilm”, 20’, S16 mm, (1998)

  • Produtsent, režissöör, mängufilm “Tappev Tartu”, tootja: ”Tallinnfilm”, 75’, Beta SP (1997)

  • Produtsent, “Sights and Sounds of Estonia” uudistekanalile CNN, 50’, tootja: “Tallinnfilm”, ETV ja välisministeerium. (1997)

  • Produtsendi abi filmikompaniis « Fidélité Productions », (Prantsusmaa).

  • Filmidirektor TV filmis Quand le soleil meurt , Pascal Courty, tootja: ARTE & « Fidélité Productions », 25’, S16 mm. (1996)

  • Platsiadministraator, lühifilm Lucas, Jon Cornway, tootja: "Fidélité Productions", 12’, 35 mm (1995)

  • Praktikant Prantsusmaa Rahvuslikus Kinokeskuses (French National Cinema Centre) Prantsuse-Eesti koostöö lepingu tegemine. (March 1993)

    TEATRIKOGEMUS

  • Kaaslavastaja ja –dramaturg vabaõhulavastus Pirita Kloostris “Viimne võttepäev” (1998)

  • Lavastaja Ben Eltoni “Popcorn”, teatris “Ugala” (2002)

    Arvutioskus

    MS Office, Works, WordPerfect, põhiteadmised Avid Media Composer, Pro Tools and Netscape Communicator.

    Võõrkeeled

    Prantsuse vabalt

    Inglise vabalt

    Vene kõnekeel

    Saksa loen, ei räägi

    Haridus

  • Master of Arts, Ohio ülikool, (USA), telekommunikatsioonikool (1999) TV ja filmi tootmine, stsenaristika

    Produtsent, režissöör, käsikirja autor, lühifilm “The Word”, tootja: Ohio University, 8’, 16 mm

    Produtsent, režissöör, käsikirja autor, lühifilm “The Superhero’s Last Mistake”, tootja: Ohio University, 4’, 16 mm

  • Pariisi ülikool III La Sorbonne Nouvelle (Prantsusmaa) (1996)

  • Pariisi ülikool VIII Saint Denis (Prantsusmaa) (1993) DESS “Euroopa kultuurilimanagment"

  • Tartu ülikool (Eesti) (1997) Kunstiajalugu Bakalaurusekraad