3 kysimust

Milline on teiste riikide kogemus, kes on oma lippe vahetanud. Kuivõrd on see äratanud muu maailma huvi või muutnud selle suhtumist?

Kui me võtame sellise värskeima näite, siis see on Valgevene. Sellise läbimõtlematu lipuvahetusega satume me seega Lukaðenkoga ühele pulgale. Asi on ju selles, et iga rahvas on kõrgeim võim. Kui ta leiab, et midagi peaks tegema läbi esindajate, on tal selline õigus olemas. Aga sellised muutused peavad tulema südamest. On väga palju kära, aga sisu ei ole. Küsimus on, miks peaks meil vaja olema ristilippu? 20ndatel aastatel on see kõik juba läbi mängitud. Mul ei oleks midagi ristilipu vastu, kuid see ei ole pelgalt väline sümbol, see peab tulema sisemisest veendumusest. See on asi, mida tuleb ära teenida.

Igasugustel spordivõistlustel ja reklaamina kasutatakse ikka ainult rahvuslippu. Kui ei taheta öelda, et me vahetame ka rahvuslippu, siis... Riigilippu kasutatakse ainult esindustel ja kõrgemate riigitegelaste autodel.

Kas on ka mõnda näidet, kus mõni riik on vahetanud trikoloori ristilipu vastu? Muutis see kuuluvust, mis meie lipumuutjatel plaanis on?

Ma küll ei tea.

Mida arvate mõttest, et kui teha ristilipp, siis juba selline nagu Suurbritannial. Näitaks äkki meie kuulumist jalgpalliriikide sekka? :-)

Ta on meil olemas laevaküüsina ehk sõjalaeva vöörilipp. Neid variante, mida teha, on palju rohkem kui 10 või 20. Jääb ikkagi kehtima põhimõtte küsimus. Kas me seda tõepoolest vajame ja kas me oleme selleks valmis ja kas see annab meile loodetud efekti. Ma selles suuresti kahtlen.

cafferlover

Millised on ðansid selleks, et ristilippu lipuks tehes hakkavad põhjamaalased - rootslased, taanlased, soomlased ja norrakad - suhtuma Eestisse kui Põhjala heaoluriiki ? Kes maksab kinni pettumuse ja kao niigi labiilses identiteedis kui seda ei juhtu ? Ega lipp ei ole rahatäht.

Tähendab, nii inimese kui riigi maine sõltub tema tegudest mitte välisest vormist.

iq

Mida sümboliseerib rist põhjamaade lippudel ja kas meil võiks sellega midagi ühist olla? Aitäh!

Rist sümboliseerib eeskätt usku. Kas eestlastel on usuga midagi ühist, vastaku igaüks oma äratundmise järgi. Traditsiooniliselt oleme me end kristlikuks maaks pidanud.

veel

Krossi-Tarandi poolt (ilmselt kavala huumoriga, millest tuld võtnud inimesed aru ei saa)On välja pakutud muuta ju kogu rahvussümboolikat. Ehk mida arvate konkreetselt, kas tasuks muuta:

a) Eesti nime välissuhtluses - Estonia asemel Estland?

b) sinimustvalge trikoloor ristiga lipuks?

c) praegune hümn millegi muu vastu, räägitud on Ernesaksa "Mu isamaa on minu arm" ja "Jumal kaitse Eestimaad"?

d) kolme lõviga vapi asendamine millegi muuga?

Mitte ükski. Leian, et kõik peab säilima.

Hannes

Kas Teil mingit austust meie praeguse lipu vastu on?

Olen oma austust vist ka oma arvates tegudega tõestanud.

Pronto

1) Enne Teist Maailmasõda pidasid Eesti ja Soome poolametlikke läbirääkimisi Liitriigi moodustamise üle, millele Vene vägede sissemarss kiire lõpu tegi. Kas Te arvate, et ristilipu käibelevõtmine aitab endiseid heanaaberlikke suhteid taastada ja edasi arendada?

Ei usu. Pigem oleks mõeldav asi teistpidi. Kui Eesti ja Soome kunagi moodustaks liitriigi, oleks mõeldav rääkida sellest, et moodustada üks ühine lipp. Siis oleksid mõeldavad kavandid ristilipust, mis ühendaks sinist, valget ja musta.

2) Kas trikoloorist loobumise eesmärk on eemalduda Baltikumist ja proovida siduda ennast Skandinaaviaga? Olgem ausad, sest tegelikult sarnaneb Eesti kultuurikeskkond rohkem Soome ja Rootsiga, kui Läti ja Leeduga. Ma pean silmas just kultuuri, mitte majandust, ega poliitikat. Milline oleks meie lõunanaabrite suhtumine antud küsimuses?

Ma võibolla viitaks auväärse Enn Soosaare artiklike, kus öeldu selle nime kohta kehtib tegelikult ka lipu kohta, kuigi ta vastandina minule seda lippu seal propageerib.

qkk

Kas te ei arva, et EÜS tahab oma lippu rohkem kasutada ja sellepärast selline kära?

Ma ei usu, et EÜS selle taga on. Pigem mõningate noorte meeste tung eneseteostusele.

Kas mul on õigus kui ma ütlen, et ristilipud said alguse Eestist? Nimelt mõtlen ma lahingut Tallinna lähedal kui taanlased sundisid 1219. aastal eestlased 700 aastasesse orjapõlve. Hiljem võtsid need värvid üle norrakad ja siis rootslased. Hiljem ülejäänud põhjamaad.

Siin võiks soovitada Eerik-Niiles Krossi viimaseid mõtteavaldusi orjapõlvest, mis on ülepaisutatud ja paras fiktsioon. Ristilipud sündisid nii või teisiti ususõdade käigus vapilippudena. Kust kuidas mis alguse sai? Lennart Meril on oma "Hõbevalges" püstitanud hüpoteesi Dannebrogi saamise kohta ja loob pildi, kuidas kristlike eestlaste malev selle punase valge ristiga lipu all Toompea mäelt taanlastele appi tuleb ja selles lahingus võidu otsustab.

Kui ma õieti aru sain on trikolorid vabariikluse sümbolid, ainuke erand ristilippude hulgas on Soome. Triibuline lipp oli prantsuse revolutsiooni sümbol - ja püsti triipudega lipp oli plaanis Eestil kasutusele võtta. Kas te ei peaks õigemaks teha Eestile püsti triipudega lipp, kuna me oleme demokraatlik vabariik?

Lipusümboolikas ei ole asjad nii ühiselt määratletavad. Trikoloorid on mõjustatud Prantsuse trikoloorist, kuid see seos ei ole enam nii otsene.

ülikond

Kas Te leiate, et mafiooso, kes tōmbab selga uue läikiva ülikonna, ei olegi enam mafiooso!?

Kui ta paneb läikiva ülikonna selga, mis teda eristab tavakodanikest, siis tunneb teda mafioosona hästi kaugelt ära.

SH

Kas Põhjamaade ristilipud pole mitte alguse saanud Taani-Rootsi monarhiatest ning sealt edasi levinud sugulasskandinaavlastele ja rootslastet ülikkonnaga Soomele? Kui jah, siis mis oleks ristilipu kasutuselevõtu õigustuseks Eestis?

Põhimõtteliselt see nii on, et Põhjala riigid, kes on kuulunud ka ühtse valitsuse alla, nende lipud on üksteisest mõjustatud. Eesti puhul oleks ainsaks õigustuseks see, kui Eesti rahvas tunneb ja tunnetab oma kristlikku olemust, et tõstab oma maa kohale ristilipu.

Zipzik

Kas Eesti peab ilmtingimata kellegagi sarnanema ja kuhugi kuuluma? (Antud juhul siis lipuga seoses) Kas tahame kuuluda Põhjamaade hulka või olemegi Põhjamaa?

Me olemegi Põhjamaa. Seda kinnitavad ka rahvusvahelised lipuleksikonid, kus Eesti on paigutatud justnimelt Põhjala riikide hulka.

Võib-olla oleks mõttekam püüelda selle poole, et Eesti oleks nii kõva riik ja sellisel tasemel, et teised riigid tahaksid meiega sarnaneda?

Täiesti nõus.

maris luberg

Lugesin 6.12 Päevalehest,et lipu vahetamise eesmärk on Eesti mainet kujundada - et hetkel ei pööra meile keegi tähelepanu ja luues endale ristiga lipu tõmbame me endale rohkem muude riikide tähelepanu...see näitab kuuluvust Põhjamaadesse jne - ausalt öeldes piisab mulle talviselt külmast ilmast, et tunda, et ka Eesti on üks põhjamaa. Miks peaks nii väikese riigi lipuvahetus üldse kellelegi korda minema? Lisaks peab lipp ju midagi sümboliseerima ka rahva ja riigi jaoks keda ta esindab, mitte ainult välismaailma jaoks - oletame, et keegi märkabki, et Eestil on nüüd uus lipp (välismaalastest)- mismoodi see Eesti mainet parandab? Minu arust on maine asi mis ise välja kujuneb ja mida saab suunata, mitte aga kunstlikult hakata uut ja tähendusetut riigisümboolikat välja raiuma, seda mainekujundamiseks nimetades! Mõttetud mehed...

Ma arvan, et ega eriti ei lähegi korda. Peale otseste lipundushuviliste.

kompleks

Kuidas suhtute David Vseviovi üpris tabavasse kommentaari tänase päevalehe arvamusküljel, et arutelu Eesti märgi, brändi, lipu või nime üle näitab väikeriigi kompleksi?

Ma olen sellega ka üsnagi päri. Kõigepealt minu meelest peaks olema hästi tehtud tegu ja selle hea teo professionaalne kajastamine. Kõigepealt tegu ja siis jutt.

kama

Veel see ajalooline taust on väga segane. Arvestades kristluse tausta, äkki peaks hoopis Mõõgavendade Ordu lipu omale riigilipuks võtma? Kuigi arvatakse, et ristiusu tõid meile saksa ordurüütlid ristisõdade käigus, on see ajalooliselt suur häma. Eestis oli tollal ristiusk sees, aga mitte üldlevinuna. Ristirüütlid tulid siia maid vallutama (loe: röövima ja tapma), see usu-värk pidi ideoloogiliselt õnnistuse saamiseks juures olema. Tänu nendele sõdadele jäi eestlastel oma riik loomata ja see tõi kaasa 500 aastat orjapõlve. Miks peaks oma esivanemate tapjate ja rahvuse arengu pidurdajate sümboolikat üle võtma??

P.S.igatahes ka 20.sajandi alguse eestlased keeraksid hauas külge sellist perserebimist nähes!

Ega siis Mõõgavendade Ordu tekkinud tühjale kohale. Rist on rist, on ta nüüd seda või teist värvi, on sekundaarne küsimus. Eesti võib oma praeguse lipu üle väga uhke olla, seda enam, et praegustel lipuvärvidel on kristlik tähendus olemas, pealegi on ta harukordne teiste maailma lippude hulgas.

Kirill, kuningas eksiilis

Ristilipp oli õmmeldud 1992.a. lõpus Torgu Kuningriigile. See on mul riidekapis tänaseni. Kas ma pean nüüd kuidagi tõestama, et see kuningriigi jagu on? Rahanappuse tõttu jäid meil atribuudid patendiametis registruitamata. Aga üldiselt on mul hea meel, et vabariiklased meid järele ahvivad.

Terviseid Kirillile.

Kõrberebane

kas tundub Teile ka "Estlandi" kasutamine õigustatum võrreldes "Estoniaga"? ...sest selle nime all on 1500 aastat tundnud seda maad nii enamik Põhjala rahvaid kui germaanikultuuriruumi riigid....ka põlised britid eeldatavsti...See Estonia on massilisemalt levima hakkanud alles peale "taasiseseisvumist" ja reeglina sellistes riikides, kus valdav elanikkond niigi ei tea, kellest või millest jutt...See läheks ka kokku ristilipuga eelpoolloetletud põhjustel, pealegi ei saa ka suur osa skandinaavlasi aru, kui jutt Estoniast (ma ei viita siinkohal traagilisele laevahukule) aga nagu öelda Estland, on kohe nägu naerul ja silmis äratundmishelk.

Estland on teatavasti Eesti nimi mõningates keeltes, saksa keeles näiteks. Sellena jah. Aga ta ei asenda teisi omakeelseid nimetusi. Nagu ütles Enn Soosaar on sellele loota absurdne.

H Niidas

Enamlased võttsid punalipu kasutusele kui nad Venemaal võimule pääsesid ja omakord Natsid määrasid oma lipu Saksamaa lipuks. Tänavuseks on mõlemas riigis rahvuslipp riigilippuks. Palju on ajaloos üritatud riigi "rebranding-ut" ettevõtta ja kui tihti on see õnnestunud? Kas tohib õelda, et poliitiliselt motiveeritud riigi sümbolite uuendamine/muutmine on läbi ajaloo ebaõnnestunud?

Üldreeglina on küll ebaõnnestunud. David Vseviov kirjutas, miks punane värv Venemaal nii populaarne oli: punane lipp oli Venemaal viinapoodide tunnusmärgiks, kuna nad tahtsid tähelepanu äratada.

jaan

Igasugused jaburad ideed tuuakse lagedale selleks, et tegelikust elust ja väärnähtustest (joomine, narkots jms)mõtted kõrvale viia. Äkki on see juba alanud valimiskampaania kellegi huvides?

Kõik on võimalik.

Teine Eestlane

Kas tõesti pole praegu Eestis midagi tähtsamat, kui jahuda lipu, vapi ja hümni vahetamise ümber?

Lipp, vapp ja hümn on tähtsad asjad, aga olen sügavalt veendunud, et meil on palju olemasolevaid asju, mida arutada.

mari (pikk jutt)

Lgp Priit Herodes!

Minu küsimus vöib mitte kuuluda küll rangelt sümboolika alla, kuid ma küsin siiski. soome keelt ei peeta skandinaaviakeeleks nagu ei peeta ka islandi keelt just norralaste ja rootslaste ning taanlaste seas. See aga ei tähenda, et nad ei ole pöhjamaad. Siiski hakkab silma mönede soomlaste pingutatud käitumine kui kysimuse alla tuleb identiteet ja kuuluvus. Kui soome riigil on olnud raske integreerida (kodanikel ennast samastada) end sellesse nn. pöhjamaade kultuurisfääri, siis millised on sansid, et eestlastel läheb see kergemini? neile me oleme siiski ida euroopa, ehkki "tublike".

lisaks ei tegele me mitte ainult imago muutmisega. See toob kaasa kohustuse muuta keeleöpet, ajalooöpet, et inimesed saaksid aru, millesse me end sisse tahame sättida. Samas ei tasu arvata, et need nn. pöhjamaad hirmus kergesti asjast erutuvad ainult tänu lipu muutmisele. Vastupidi, need on maad, kus austatakse ausust ja töökust, mitte vööraste sulgedega ehtimist. Kas te arvate, et lipu muutmine avab völuvärava pöhjalasse? ja teine Miks ei peaks olema sini-must-valge praegune eesti lipp?

Hinnata neid ðansse ületab minu kompetentsuse piirid. Kahtlemata ei ole see sõltuv sellest, kas me kasutame riigilipuna ristilippu või trikoloori.

Ma arvan, et sinimustvalge peaks olema Eesti lipp.

astelmari

tahate põhjamaade hulka ,uut lippu ja nime. kas ei võiks siis olla juba EESTI KUNINGRIIK, ja eestile kuningas nagu põhjamaades???????? Ongi see poliitikute kemplemine ära tüüdamud

See on Eesti rahva vabal tahtel tehtav.

virgo raotma

Minuarust on lipuga see sant lugu,et lipp ei ole sümbol ega kujund näiteks rist,leht või poolkuu.Ta oli seda vaid loomise hetkel,st meil oli tudengite visioon antud hetkel.Edasi on lipp juba osa riigist ajaloolises kontekstis,vabadussõda,nõukogude ajal meie teadvuses jne.inimestel ja sündmustel on mälu ja see on seotud vaieldamatult vaid trikolooriga.Veel küsimus ,kas Eesti on ikka üdini kristlik riik.Äkki oleme krisklikud kommunistid?,või paganad.Oleme nagu oleme.

Kes võtab endale vastutuse iga eestlase eest sellele vastata? Aga fakt on see, et meie kultuur põhineb kristlikul kultuuril ja nii või teisiti, kes ennast mõne muu religiooniga või selle eitamisega seostavad, ka nende kasvatus ja olemus põhineb ikkagi kristlikul kasvatusel ja kultuuriruumil.

Lihtinimene

Armsad inimesed! Kas meil enam midagi muud oma elu-olu parandamiseks teha ei ole kui lippe ja nime vahetada? Tuletage meelde- Estland- Pastland, nimi ei riku ju meest. Või samas mis puutuvad siia lipu ristid. Eestlased on olnud ja jäävad maarahvaks, ristiusk tuli siia tule ja mõõgaga. Muu jutt on lihtsalt möga, vabandust.Teeme midagi konkreetset oma Eesti isamaa heaks.

Siit küsimus:

1)Mitu korda on viimase 200 aasta jooksul lippu vahetanud Sveitsi Konföderatsioon või Taani Kuningriik?

2)Mitu korda on oma lippu vahetanud Jaapan?

3)Keda me ikkagi võiksime võtta eeskujuks?

Aitäh!

1) Ðveits ja Taani on põhimõtteliselt oma lipu juures kogu aeg olnud. Kui Taani lippu loetakse aastast 1219, siis arvestagem, kui vana see lipp on. Seoses unioonidega on olnud riigilippudel erisusi, kuid kõik need asjad sõltuvad riikide valdusest. Algselt oli riigilipp sama mis monarhi lipp, seega meie mõistes on riigilipud üsna noored asjad.

2) Jaapani lipuga on kaunis keerulised asjad. Ühtepidi viiakse Jaapani keiserlik sümbol väga muistsesse aega, sellisel kujul on Jaapani lipp pärit aastast1870.

3) Ma ei tea, kas meil on siin mingisugust eeskuju tarvis. Ma ei näe erilist vajadust riigilipu vahetamiseks. Kui rahvas tõesti ühel ilusal momendil leiab, et me oleme sedavõrd kristlik ja ligimest armastav rahvas, et me tahame uhkelt ristilipu all käia, siis miks mitte. Ristilipu kandjaid on väga palju ka peale skandinaavia riikide.

pahur kodanik

1. Kas riigilipu ümbertegemine trikoloorist risti kujuliseks muudab eesti mainet või brändi ?

1) See sõna "brand" tekitab minust juba tõrke. Eks ta midagi muudab, aga kas me sellega seoses muutume tõsisemaks, ma kahtlen küll. Väärikas mees ei muuda moepärast oma nime.

2. Kas selle idee autorid on mõelnud lipulaulu sõnade tähendusele ( jääb tunne, et EI ole nende pähe see veel jõudnud) ?

2) See ei ole küsimus minule.

3. Kas EV valitsus loodab naiivselt, et lipu ümbertegemine parandab nende mainet?

3) Ma küsiksin seda hr. peaministri käest.

herilane

Kas mitte näiteks Jaapani lipp ei ole pilkupüüdvam ja paremini meeldejäävam??? Äkki teeks ka midagi sellist???

Jaapani iidsed sümbolid on suurepärased asjad, aga kas midagi kopeerides muutume me siis selle kopeeritava sarnaseks ka ise, see on omaette küsimus.

Illimar

Tahan teada, millega on põhjendatud Eesti ajaloo muutmine(ja Eesti lipp seda ju ometi on!!!). Samas jälle ei näe mingit mõtet sellel, et oleks kaks lippu (siis juba olgu kaks presidenti, kaks valitsust jne).

Seda, et on kaks lippu, eraldi riigi- ja rahvuslipp, on küllaltki paljudel riikidel. Ainult enamasti on erisus selles, et riigilipule on lisatud vapp. Seega rahvuslipp, millele on lisatud vapp - näiteks Soome.

urr

1. kui praegune lipp ristilipuga asendada, siis kui kauaks seda vaimustust jätkub? kas kümne aasta pärast vahetatakse lipp jälle välja ja kui, siis millisesse kildkonda kavatseksime seejärel end liigitada?

Ma tahaks väga teada, kui suur on nende inimeste hulk, kes seda vaimustust praegu avaldavad.

2. kas olete kuulnud lätlaste, leedukate või mõne muu nliidust eraldunud riigi soovi oma sümboolikat juba muuta või on seda äkki kusagil juba tehtud?

Valgevene näiteks. Tean ühte riiki, kus mõeldakse lipu muutmisele - see on Gruusia, või Georgia, kuidas me tahame seda nimetada. Või Püha-Jüri maa. Grusiinid muide väga paluvad, et loobutaks neid Gruusiaks nimetamast.

3. milliseid kulutusi tooks kaasa lipu, hümni, nime ja vapi vahetamine. või neist mõne vahetamine. palun rääkige ohtudest lipu vahetamisel!

Ohud on just need, et võime ennast parasjagu narriks teha. Millestki olemasolevast vanast ja väärikast loobumine võib olla tehniliselt lihtsasti tehtav, kuid kas selle uuega tulevad kaasa kõik ajaloos olnud sündmused, tema ajaloo poolt saadud vääristus, selles ma julgen kahelda.

4. miks lipuvahetamise idee just praegu esile kerkis, on sellel lisaks "maineloomisele" mõni muu põhjus.

Seda peaks nende käest küsima, kes seda ideed propageerivad, eeskätt isand Tarandi käest.

5. millist lippu, vappi, hümni ja nime eesti puhul isiklikult pooldate?

Olemasolevaid.

Ironius

Kas ristilipp peab tingimata olema rahvuslikus trikolooris? Kui juba muutmiseks läheb.. siis võiks ju ka värvid veidi rõõmsamad panna.

Eesti värvid on saatnud meid siin Põhjamaal aastatuhandeid. Sinine taevas, must metsaviirg, valge lumi. Kui siia juurde tuua veel see, et sinine, must ja valge on ka Neitsi Maarja tunnusvärvid, sinine kui taevane kuninganna, must kui valuema ja valge kui püha neitsi, siis meie siin maanukal, mis 800 aastat Maarjamaa nimetust kannab.

Nendest loobumine tähendaks seda, et need väärtused ei ole meile enam armsad, me tahame nad vahetada millegi muuga. Siis on küsimus, kas need uued väärtused on tõesti paremad, väärikamad.

Kõik räägivad värvikombinatsioonide ja mustrite muutmisest/tekitamisest aga äkki vahetaks ka lipu kuju? Kus on üteldud(peale lipustatuudi, midaükskõik millise muutuse korral peab ikkagi ümber kirjutama), et lipp peab olema piklik ristkülik, miks mitte ruut? oleks hulga lihtsam igasugu sümboolikat ja logosid kujundada..

Kas see on mõeldav, aga mida see nii annaks riigilipule? Ruut on traditsiooniline lipukuju, aga teda kasutatakse maismaapiirkondades, näiteks Ðveits. Laevalipuna aga kasutatakse sealgi ristkülikut.

Väga paljud Eesti omavalitsuste lipud on ruudukujulised.