Kaur Kender: Tere Eminents! Kivisildnikuga ei saa läbi, või õigemini ei tunne teda. Ma ei tea, milline inimene ta on. Küll aga tean, et ta on kirjutanud üsna mitu geniaalset luulerida. Tema luulest jääb aga mulje, et tal endal puuduv võime vahet teha, mis on geniaalne ja mis mitte.


Luis: Mida arvate Tallinna mainest ja Tallinna maine kujundajast Linnart Priimäest?

Kaur Kender: Tallinn on nii vana linn, et poole aastaga ei suuda keegi olulisel määral ta mainet rikkuda. Eriti veel nii väikse raha eest. Priimägi on priimägi on priimägi. Ja sellisena väga sümpaatne.


Mucha (mucha@hot.ee): Tere Kas õhust puudu ei tule vahepeal?

Kaur Kender: nope


toasiga: Sa oled öelnud, et kavatsed kirjutamise maha jätta. Millega tegelema hakkad? Mida sa veel peale kirjutamise ja copywrite`mise oskad? Ja veel, miks sa oma sõnavõttudes nii jõgkes oled? Ei taha hinnangut anda, aga tundub nagu seda teeks keegi wannabe:)

Kaur Kender: kirjutamine pole naine, kelle mahajätmine on imelihtne. Näed, praegugi kirjutan. Just enne kirjutasin sms-e. kogu aeg kirjutan. Mida veel teha oskan? Kurat teab.


lihtsalt: Mida sa tahad öelda oma raamatus check out?

Kaur Kender: ma ei tea


Suslik: Kaur, mis sinus vene naiste juures võlub? Sul on vist neid päris palju olnud... Miks just venelased? Vanasti just öeldi, et vene naised kõrbevad kiiremini läbi kui eesti naised - kas sina aitad neil kaasa kiiremini kõrbeda või vastupidi, hoiad neid kõrbemisest ära? Mis Oljast sai?

Kaur Kender: Võõraste vene naiste juures võlub praegu muidugi see, et nad mind ei tea. Kusjuures, minu elukaaslane ei ole venelane. Ta on ukrainlanna. Juudi ja tatari segu. Parim mehele ;-) Öelda talle venelane on sama, mis öelda sulle soomlane.


Himulik: Kes sa oled ja kust sa tuled?

Kaur Kender: Kui teaks, kui vaid teaks.


mann: kuidas sa ometi suudad nii ääretult rõve olla? mis on selle eesmärk? kellele sa sellisena meeldida tahad?

Kaur Kender: rõvedus on vaataja silmades. Mis on minu eesmärk? Ma ei tea. Kellele meeldida tahan? Praegu ei tule küll kedagi pähe.


Joosep: Mina arvasin et kunstis ei konkureeri keegi kellegagi. Et seda lihtsalt tehakse. Igaüks omamoodi ja läbi oma silmade, südame ning maailmatunnetuse. Aga noh ... selge see et leiva peale tahaks vorsti kah. Mõnikord. Jüri Homenja peab ka ennast Eesti Elton Johniks. Vot ei tea miks, aga ei usalda ma veel selles f.... mõttetult tõmblevas estlandis osta suuremat osa kaasaegseid teoseid. Mitte selle pärast et rahast kahju oleks (mõnel on nii ilusad kaaned et paneks juba nende eest papi letti). Loen aforisme edasi vaheldumisi klassika ja populaarteaduslike üllitistega. Aga noh, raudselt ostan lähitulevikus mõne sinu raamatu ka. Reklaam! Edu ja jõudu!

Kaur Kender: Aitäh, edu ja jõudu soovimast. Kuigi, tegelikult tuleb soovida raha ja tervist, sest kõik muu saame osta. Kui tehakse kunsti kunsti pärast siis ei konkureeri keegi kellegagi. Kui sa aga teed midagi sellist, mille eest inimesed peavad raha maksma ja mille tarbimiseks nad peavad veel midagi palju väärtuslikumat – oma aega – välja käima, siis konkureerida sa kõigiga, kes inimese aega endale tahavad. Kino, tv, raadio, net. Teised kirjutajad nende hulgas. Aga muidu, Joosep, mulle meeldib, et sa Homenia meelde tuletasid. Eesti enimmüüdud plaat ja enimmüüdud romaan on ühtviisi edukad, mõtekad ja head ;)

>hr>

Parm: Tere onu Kaur. Oled Sa pahane ka, et Kadri Kōusaar Sinust varem EPL-online kutsuti ?

Kaur Kender: tere tädi Parm. Ei ole pahane.


Parm: Oled Sa päri enda zhanri määratlusega "rongi- ja ranna kirjanik" ?

Kaur Kender: Ma olen just see mis te ütlete, et ma olen. Kui ma poleks, siis miks ma peaksin väitma, et olen? Uudistes ja lehes ka iga päev ma olen. Sest see lihtsalt ongi see, mis ma olen. (Eminem)


miisu: millal järgmine raamat tuleb ja millest?

Kaur Kender: Miisu, ma ei tea. Ma tahan teha filmi aga ei viitsi.


Tarantino: Noo kuule Kaur poiss...mis ajast sina tahad minuga konkureerida!!?? Konkureerida mis mõttes...kuidagi arusaamatu oled sa ka peale selle, käisin aastavahetuspeol teie selles radissonikökatsis,- seal sind küll ei olnud minuga konkursil .ps. väga schitt šampanja oli,- jooge cristal'i šampust kullakesed,siis saate ka maitse suhu üks kord elus!

Kaur Kender: Crystal on hea jah


Muie: Miks Te ei valda eesti õigekirja (olen lugenud Teie kirjutatud teksti).

Kaur Kender: Lugege veel.


Ville: Mis Sind Savisaare juures võlub?

Kaur Kender: Miski ei võlu. Aga lahe on ta ülbus ja jultumus jagada linna raha nii nagu tahab ja kellele tahab.


Panda: Kas Kadri Kõusaar on pandav?

Kaur Kender: Pole pand ja ei taha ka.


Joosep (to Muie): Selleks on vist korrektorid ... aga ma ka ei tea. Seda tean küll, et eesti keel on aastatega tolerantsemaks muutunud ja lubab paljus seda mida 10-15 aastat tagasi tabuks ja lubamatuks peeti. Onju Kaur.

Kaur Kender: right, Joosep


geoloog: Hiina keeles ilmub 10 korda rohkem kui vene keeles And so what?

Kaur Kender: Frankfurti või Brüsseli või Londoni või Munichi või Copenhageni või Viini või ma ei mäleta millise linna lennujaamas rippus reklaam: aastal 2007 on 5 igast 6 netilehest hiina keelsed. Oled sa selleks valmis?


Ellise fänn: Millist Brett Easton Ellise raamatut pead parimaks? Milliseid autoreid veel hindad?

Kaur Kender: Mulle meeldib kõige rohkem Informers. Ta on nii udupeen ja nii õrn ja nii suur. Veel meeldib Fante.


maamees: Kaur Sa oled linnavurle ja maaelust ei tea sa sittagi. Sõima palju tahad maamehi, aga linnavurlekssa jäed. Milleks sa kirjutad.Keegi sind ei loe.

Kaur Kender: kalla ennast piimaga üle ja pane traktori kõrval põlema ;)


Muie: Joosep 14:13-le.Korrektorid korrektoreiks. Küsimuse mõte oli, et miks on haridus naa nadi. Kui pole kirjaoskust, on kaheldava väärtusega ka kõik muud teadmised.

Kaur Kender: Mul on üks õpetaja, kes ei oska korralikult ühtegi keelt. Ometi, selles oma segases keeles räägib ta mõtetest, mida keegi maailmas peale tema mõelda ei oska.


Eminents: Eks segastel aegadel ikka ujub pinnale segaseid inimesi:-) Vaatan Sind ja vaatan Kivisildniku. Mitte ei saa aru. Miskit on sarnast, miskit ei ole. Sina, Kaur, vihkad inimesi.Kivisildnik aga maailma. Ja selles ongi teie kõige suurem vahe. Oled sellega nõus?

Kaur Kender: eminents, võrdlev antropoloogia on lahe jah. Mina ei tea, mida Kivisildnik vihkab. Seepärast ei oska nõus olla. Ega mina ju ka inimesi tegelikult ju ei vihka. Vähemalt seni, kuni ma nendega otseselt kokku ei puutu. Ja mõned inimesed on väga armsad. Väga.


killabee: kuidas sa ise kommenteeriksid check out´i? btw umberto eco teema oli väga laheok respect

Kaur Kender: Check Out on kindlasti mu kõige ausam, siiram ja tempokam raamat. Ja kõige naljakam, on mulle ka öeldud. Umberto asi meeldib mulle endale ka J


Tseburaator: Oled sa hea inimene?

Kaur Kender: ilmselt mitte


tsooru: Mitu filmi oled valmis saanud ja mida Akadeemia neist arvab?Sa oled nii häda, et Tarantinoga ennast võrreldes solvad Tarantinot sügavalt ja põhjalikult.

Kaur Kender: Mul on Tarantinoga rohkem ühist kui sul minuga igal juhul. Sina ei konkureeri meie kummagagi. Inimesed ei mõtle kunagi nii, et mida oma 150 krooniga teha: kas osta tarantino film (minna kinno) või osta kenderi raamat või anda tsoorule


toasiga: Mida ütled sa mulle Kaur-poiss, mulle, kes ma pole ühtegi su raamatut lugenud ja lähitulevikus ei kavatsegi? PS Lugemise kohta lohutuseks nii palju, et NEVER SAY NEVER

Kaur Kender: mine osta mõni mu raamat. Sellega saad patud andeks. Ja võib- olla tuleb ka su naine su juurde tagasi.


pisar (pisar@mega.ee): Miks sa nii ülbe oled? Minule jätsid sa küll väga halva mulje ja usun et igale normaalsele inimesele oled sa oma nahaalsusega vastumeelt tekitanud...Ära ole nii ennasttäis, sa ei ole mingi maailmanaba...

Kaur Kender: Kes sa selline oled, et mulle seda öelda, mida mina võin ja mida mitte? Kust selline normaalse inimese ülbus?


##Himulik: Mis on sinu raamatutes sellist, miks neid lugema peaks? Mida nad annavad - teadmisi, meelelahutust, ühe inimese elutunnetust, kirkaid emotsioone? P.s. Seni pole ühtegi raamatut lugenud

Kaur Kender: Kui sa pole ühtegi raamatut lugenud siis ma ei tea, kas minu omad on õige alustamiseks. Proovi raamatuid “Muna” ja “Tibu”


Eminents: J. tänatud, et Krossiga ennast ei võrdle. Teil pole seal kindlasti miskit ühist v.a. liiginimi homo sapiens. Revolutsionäär nagu Sa oled, tahad Sa saada miljardäriks või Einsteiniks? Või mõlemaks?

Kaur Kender: Ma ei taha kellekski saada. Ma tahan teha asju, mida ma tahan teha.


liizi (liizi25@mega.ee): Tere Kaur ! Olen sind vaadanud ja mõelnud ,et kuidas üks inimene saab nii alatult egoistlik olla. Ühes sinu diskussioonis ( ei hakka mainima kus) sa väitsid ,et Eestis on nõme kord ,et kui purjuspäi tuled näiteks klubist ,et siis on jube mõttetu taksoga sõita, et jube mõnus on ju autoga alkoholijoobes kihutada. KAur,kas sa ei arva ,et oma mõttetu käitumise ja liiga julgete arvamusavaldustega sa propageerid inimesi ,eriti noori ,seadusi rikkuma? Ja kas pole nii ,et tuntud eeskuju paneb "massid liikuma" ? Ma arvan ,et seadusega keelatud "maadel" pole eriti kasulik tulega mängida,kui sulle Eesti ei sobi , koli välja, ega sa Eestist rohkem niikuinii ei aksepteeri kui Tallinna. Usu mind, Tallinn on pisike linn,s ry,maa(sinu keeli) et matad oma suure egoga vaesekese ära?

Kaur Kender: Ma sean elusid ohtu, kui ma sõidan täis peaga, ma tean. Mulle on öeldud, et ma sean elusid ohtu, kui ma räägin, nii nagu ma räägin. Ma ei usu, mida mulle räägitakse. Aga seadused on niikuinii naljakad. Rikkugu kes tahab ja kuidas tahab. Ma arvan, et see, kes mind süüdistab, et ma kedagi seaduserikkumisele ahvatlen pole mitte midagi mitte millestki aru saanud.


Paya: Kas ülbet mängida on kergem kui iseendaks jääda?

Kaur Kender: mis moodi ülbet mängitakse? Minu arust inimesed kas on ülbed või ei ole. Ja mina küll ei julge öelda, et ülbed inimesed oleksid vähem nad ise kui mitte-ülbed.


Joosep (to Muie 14:25): Kuule, ma arvan et kirjanik pöörab kirjutamisel tähelepanu mõttetegevusele, mis laseks tal lõpuks ometi üllitada midagi sellist mida ta tahaks üllitada. Ja vaevalt et kirjanikuhärra suures loometuhinas pöörab käsikirjas erilist tähelepanu õigekirjale või ms ... Ja üldse, mis sellel kõigel haridusega pistmist on? Loodan, et Teie teete oma tööd hästi ja kirjavigadeta, ja et teiega ollakse rahul. Aga pöörates tähelepanu Teie sõnaühendile "naa nadi", ei teki isiklikult mul küll kahtlust Teie erudeeritusest ning korrektsest väljendusviisist. Te olete kindlasti Haritud Inimene! Ja veel ... Põhjendage mulle, rumalale, palun ära – miks just "korrektoreiks" aga mitte "korrektoriteks". Aitäh!Või kuidas, Kaur?

Kaur Kender: Joosep, ma räägin sulle ühe laheda loo, mis mulle räägiti. Ühes seltskonnas teatas Mart Kivastik, et ta ei saa aru, miks “Iseseisvuspäeva” loetakse, seal on ju õigekirjavigu! Mille peale Ervin Õunapuu vastas, et ta ostis “Iseseisvuspäeva” ja loeb ja õpib seal õigekirja! ;)


TakeMis: Kas tarvitad narkootikume? Kui, siis milliseid?

Kaur Kender: praegu vastamise ajal olen täiesti kaine


Eminents: Kuidas amfetamiin ka mõjub? Meeldib Sulle?

Kaur Kender: Amfetamiini proovisin neli aastat tagasi. Väga, väga, väga, väga halvasti mõjub. Väga kurnav, väga viljatu, väga valus ja mõttetu.


Paya: Kas sind häirib, kui sulle näpuga näidatakse? Miks häirib?

Kaur Kender: Oleneb kes ja kuidas ja millise näpuga


tibuke: sinu viimane raamat oli tõesti hea, eriti muidugi peategelane, kes kommunikeerus maailmaga peamiselt s...andmise teel.

Kaur Kender: tubli, tibuke


Joosep: Üldiselt, jälgides seda s....a millega Kenderit nagu kõiki eelnevaidki Online'i külalisi üle valatakse, on mul tunne et te ise olete kõige suuremad inimeste ja maailma vihkajad (vt. Eminents 14.30). Kompleksides kääbikud kes ainult siin niimoodi kraaksudes näevad võimalust ühe talendi üle ilkuda. Kui te tunneksite kasvõi nägupidi Chapekit, Verne'i, Remarci või keda iganes, kui teil oleks olnud kunagi võimalus kasvõi korra kuulda mida need vanad suust on välja ajanud ... Te võib-olla ei loeks ühtegi nende raamatut. Kas te üldse teate kui palju on neid kunstnikke kellest te mitte essugi ei tea, aga imetlete! Vastik kade saast! Krossi vastu on Teil aga lihtsalt lapselik aukartus ei muud. Ja peabki olema. Kenderil on ka. Ja minul ka. Sest ma pole ühtegi tema raamatut lugenud. Ja see on väga halb.

Kaur Kender: Mina olen lugenud Kolme Katku Vahel ja see oli väga huvitav


kaotage (kaotage@yahoo.es): 1. Mis on sinu jaoks kurbus? 2. Kas oled rahul?

Kaur Kender: kurbus on põhiseisund. Ja ei ole rahul. Õnneks. Muidu sureks ära, õnnis irve näol.


Don: Tihti sa juukseid lõikad, mõh?

Kaur Kender: Kord nädalas


milan: Mulle meeldis Ebanormaalne. Väga mitmedimensiooniline. Kas Claude reisis füüsiliselt, mõtteliselt, vaimselt või spirituaalselt? Mida arvate Kerttu Rakke "Kolmandast Printsessist?". Kas selline süzee on ka meestele huvipakkuv?

Kaur Kender: Claude reisis igat moodi. Tegelikult võib vaadata Ebanormaalset kui sanskritisatsiooniromaani. Sanskritsatsioon on protsess, mille käigus indias madalamate kastide liikmed proovivad tõusta järgmisesse kõrgemasse kasti. See eeldab toitumisharjumuste muutmist, teatud tööde mittetegemist jms.


Jänn: "Kes ei ole nõus, et vene keeles ilmub kümneid kordi rohkem teadus-, ilu-, tõlke- ja ajaviitekirjandust, võib minna Männiku karjääri, ennast maha lasta ja ise liiva peale kraapida" Mis selle lause mõte on? Kui mul on selles küsimuses lihtsalt savi, võin siis Männiku karjääri minemata jätta?

Kaur Kender: jäta minemata


Liisu (liisu.lill@ny.com): Tere, a) kui sul oleks ligi miljard pappi, kas sa siis kaoksid Sinu ja Sinu raamatukangelase TomGunnari viimasedki erinevused?

b) kuidas ma oma Check Out'i saaks Sinult pühenduse?

c) millal Sa kirjutad raamatu, mida ma loen kauem, kui kuus-seitse tundi?

Kaur Kender: Tere Liisua) Kurat, ma kardan, et ma ei saa kunagi nii lahedaks kui Tom. Ka miljard ei aita.

b) No selleks tuleb kohtuda (kender@putin.ru on mu meil)c)

c) Ma ei tea, ma loodan, et järgmise viie aasta jooksul


oras: lugesin check outi ja mõtlesin kes võiks olla minakuju. Luik? kas ma eksin?

Kaur Kender: eksid jah. Luik on seal raamatus Luigena sees. Minakuju on aga hoopis midagi muud.


urr: Kas loed ise eesti uuema aja kirjanikke, kes on suutnud sulle elamuse valmistada? Kuidas veedaksid kohustustest vaba päeva? Kas Eesti on elamiseks hea paik?

Kaur Kender: Tõnu Õnnepalu on tegelikult ainus eesti kirjanik, kes kirjutab nii, et… Ma ei oska tegelikult eriti hästi tema asjadest rääkida. Aga ta on ainus. Nagu olen veetnud hulga kohustustest vabu päevi möödunud aastal: naise ja lapsega Eestil pole häda midagi. Pealegi, ma oskan kohaliku keelt ;)


tseburaator: kas tunned vajadust parandada maailma?

Kaur Kender: Ei, see lihtsalt kukub mul nii välja


milan: Mulle Kender meeldib. Ta on stiilipuhas. Psühho-babble'i austajad võite väita, et ta ülbus peidab haavatavat isiksust. Mis siis? Mina loen tema kirjutisi, seostan ja vastandan ennast tegelastega, naudin süzeed ja stiili. Kender on oma ühiskonna produkt. Nagu ka mina. Ja nagu ka kõik sõimlejad siin.

Kaur Kender: Aitäh Milan.


Karukoobas: Vaat Kaur, ma ei küsi keeruliselt, sest mida lihtsam on küsimus, seda vähem peab vastaja mõtlema. Minu küsimus siis kõlab nii- vaadates Sinu liikumise kiirust, toetudes Sinu kommentaaride õhkõrnale sisule ning võttes appi Sinu mõtete raudkindluse, tahaks teada, kas Sinu mõte võidab teo?

Kaur Kender: ma pean siis ka vastama lihtsalt. Baudelaire luuletus Peetruse salgamine on umbes selline rida, mille mõte on umbkaudu järgmine (tsiteerin kahjuks peast): Ja tohtigu ma tõsta mõõk ja surra mõõga läbi…Sest ma ei taha elada maailmas, kus tegu pole õeks ulmale


Liisu (liisu.lill@ny.com): d) Kas Sa elad kirjandusest (raamatutest) või kirjandusele (raamatutele)?

Kaur Kender: Väga väga hea küsimus. Kord tundub nii, kord naa. Tegelikult aga ei tea ja ei oskagi vahet teha.


Parm: Kas kummiliim on parem kui eeter ?

Kaur Kender: Proua Parm, ma ei tea


kodanik: Mhhh,no eks igal ühel ole oma arvamus, kuid mina isiklikult vihkan kommunistlike inimesi samamoodi nagu venkusid ja mind võib kutsuda rassistiks, kuid kas eestlastel pole põhjust venelasi vihata?!!!!!

Kaur Kender: Mina ei tea, mina ei suuda küll kedagi rahvustunnuse alusel vihata. Samuti ei meeldi mulle, kui keegi ütleb sõna eestlased ja liigitab kohe automaatselt ka mind sinna hulka. Mu emakeel on eesti keel. Mu isa rahvus on eestlane. Aga ma proovin vaatamata sellele inimeseks jääda.


vH: Räägi Kaur, kuidas sa nii tiblameelne olla saad? Kas sa oled puhastverd eestlane(noh kaks põlve tagasi vähemalt)? Ja kui oled, kas sulle ei tundu, et sellise ilmakodaniku- ja venelust idealiseeriva filosoofiaga s?tud sa oma vanematele näkku?

Kaur Kender: ma ei ole puhastverd eestlane, kui selleks on vaja kaks põlve puhast verd. Nagu ka minu lapsed ei saa kunagi olema puhastverd eestlased (vt ema rahvus ;) Aga mulle ei tundu minu tegevus vanematele näkku laskmisena.


Calvin: kui sul ei oleks ühel päeval enam kirjaoskust või kaoks kõikidel inimestel lugemisoskus, millega sa tegelema hakkaks.

Kaur Kender: siis ei pääseks, siis tuleks ikka filme teha. Kuigi, ma ei kujuta ette, kuidas neid ilma stsenaariumita teha. Aga tegelikult olen ma ka muidugi andekas karakternäitleja, väga hea räppar, surematu pangaröövel ja unustamatu narkodiiler ja tubli lapsehoidja ;)



II OSA



##Mina: Hiljuti sattusin chatis rääkima ühe indianlasega ja kui ütlesin,et olen eestlane küsis ta kas Eesti on osa või oli osa Venemaast, umbes nii nagu samastaks meid, sattusin tõeliselt marru!! See ei olnud muidugi tema süü,kuid ikkagi! Ühed inimesed Soomest ka ütlesid, et kui Eesti NSV-st vabaks sai kuni mõni ka tänapäevani, samastas ja pidasid eestlasi venlastega sarnasteks,kuid nemad on algusest peale teadnud ja õnneks oleme me eestlased ka maaimale selgeks teinud kui erinevad me oleme! Miks te peate inimestele sellist asja peale suruma kui teate,et eestlaste südames on veel see viha! Tänan!

Kaur Kender: minu arust on see üks eestlaste suuremaid sõgedusi ja totrusi, et venelasi endast nii erinevateks peetakse. Mulle nii meeldib seda öelda: eesti on põline vene ala. Iseküsimus on muidugi see, kui põlised on venelased. Ja kes venelased on? tegelikult ju on nad suuresti soome-ugrilased, kes räägivad slaavi keelt. Ma usun, et pruugiks vaid Tallinna tuua 60 000 somaallast ja 100 000 hiinlast ja iga eestlase jaoks muutuks venelane kallimaks kui oma vend. Ja mulle teevad vihased inimesed nalja


Sudak (Alar.Sudak@mail.ee): Neil päevil sai teatavaks enim müüdud 10 raamatut. Teid "Check-outi" nende hulgas ei ole. Samas olete kõige kõmulisem kirjanik. Kuidas Te sellesse vastuolusse suhtute?

Kaur Kender: Vaata, SudakCheck Out ilmus alles 13 Dets. Selle ajaga on teda müüdud üle 3000. Lisaks andis CO välja kirjastus, kes ei kuulu sinna liitu, kelle andmete põhjal edetabel tehti.


kaasatundja: Vaene Kaur, teda on lapsepõlves ilmselt väga kurjasti koheldud. Nüüd põeb mehike sügavat alaväärsuskompleksi ja selle varjamiseks sõimab kõiki võimalikult nõmedalt. Eks tal ole siis pisutki uhkem tunne. Lausa hale teisest.

Kaur Kender: Jah, ma olen tõesti õnnetu lapsepõlvega. Kahe aastaselt hakkasin suitsetama. Kolmeselt kaotasin süütuse (naabri koerale). Neljaselt kukkusin aknast alla (9 korrus). Viieselt tapsin on isa. Mu ema oli nii jube, et mul ei tekkinud Oidipuse kompleksi. Selle eest andis julm ema mind lastekodusse. Kus mind valati esimesel päeval sulatõrvaga üle. Kuueselt lõigati ära mu munad. Kihlveo pärast. Seitsmeselt kukkusin kääride otsa ja jäin pimedaks. Kaheksaselt torkas kasvataja puruks mu kõrvad. Üheksaselt peeti mind näljas. Keldris. Sõin ära oma keele, mõlemad jalad, ja vasaku käe… Kümneselt, mööda lastekodu keldrit roomates leidsin mingi imeliku asja… paljude nuppudega… see oli kirjutusmasin… sellest päevast peale mõnitan kõik, solvan kõiki ja elan välja oma seda sügavat alaväärsuskompleksi… aga mul on mu käsi, mul on mu masin…


Moor: Kender arvab vist, et kui ta on loetav, on ta ka pandav... ehehee, kahjuks mitte :)i mean, kender on tõesti andekas reaalse elu situatsioone vahel lõikavsarkastilisteks, vahel "sotsiaalkriitiliseks" absurdiks võimendama, vt. "Iseseisvuspäev", müts maha...aga s....a sellest, kes see mees on, mida ta maast, linnast või liiklusseadusest arvab, mida sööb, joob ja ninna tirib... heh. Kes Kenderi saba ikka kergitab, kui mitte Kender ise.

Kaur Kender: Preili Moor, nii kaua kui mulle makstakse selle eest, et ma räägin, mida ma arvan ja mida ma teen, nii kaua saab sellest ka lugeda.


ökofashist: kelleks sa kaur tahaksid saada, kui sa suureks kasvad? ja mida arvad homoseksuaalsusest?

Kaur Kender: Ma tahaksin saada emaks. See on ka vastus teisele küsimusele ;)


Angerjas (To Sudak): Sa ju tead, et see mees ei võistle Krossiga, s.t. see mees võistleb kellegi teisega. Sa loe uudised Hiina Riigist või Indiast või kuskilt mujalt, seal, kellega mees võistleb. Siin territooriumil pole mehele vastasid.

Kaur Kender: jajah


Lender: Kas naised on sinu jaoks ainult tarvitatav mõnuaine

Kaur Kender: naised on legaalne mõnuaine aga mitte ainult. Naine on eelkõige esimene sõber, esimene partner, esimene hoolija, esimene kriitik, lugeja, fänn, vaenlane ja veel ja veel. Mina ei saa midagi parata, aga naisega on mul niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mõnus J


mk (karnau@hot.ee): Küsimused härrale:

1)Sa ütlesid, et filmid on tõesti need, mida sa teha tahad. Aga miks sa siis neist ei alustanud, miks sul oli üldse vaja enne raamatuid kirjutama hakata? Minu arust peaks iga inimene koheselt tegelema sellega, mida teha tahab, mitte vaeva nägema liigsete ettevalmistustega.

2) Samuti oled sa öelnud, et ei mäleta lapsepõlvest eriti midagi. Aga kas sa tahaksid rohkem mäletada, kas tunnet ei ole, et midagi on puudu? Kas sa lasteaias oled käinud, see on kõige õnnelikum koht maailmas, minul on kogu aeg tunne, et paremad ajad on möödas

3) Niisama huvi pärast küsiks, et palju peab tavaliselt inimene oma peaga tegelema, et see iga päev nii ilusti läigiks nagu sul. See on vist tohutu töö.

4) Kunagi oli sul aeg, kus sa pidid 16 tundi päevas arvuti taga istuma ja kirjutama, ma ei usu seda, kohe mitte ei usu. Kui intensiivne töö see oli ja mitu lehekülge teksti sa siis päevas suutsid kirjutada?

5) Miks peaaegu kõik noored, andekad, ülbed ja uued kirjanikud on copywriter'id või muud reklaamiasjapulgad või siis sellised, kes kunagi on tegelenud reklaamiga? Miks nad midagi muud teha ei oska?

5) Kas sa kardad, et ka sul tuleb kunagi aeg, kui kõht läheb paksuks ja peab peegli appi võtma, et seda näha. See on hästi hirmus asi, kui see juhtub.

6) Miks sa Venemaale veel läinud ei ole, kui sa slaavi asja nii armastad ja miks sa ei ole hakanud vene keeles raamatuid kirjutama, sest neid loeks ju palju rohkem inimesi.

7) Millal sa siis tegelikult uuesti lahkud Eestist, sest ma olen täiesti kindel, et sa ei kavatse eluaeg siin sitaaugus mädaneda?

8) Millal sa viimati nutsid? Jõudu, jaksu, lootust, tervist ja Armastust, nii sulle Kaur kui teistele.

Kaur Kender: Kallis proua MK!

1)Inimene ei pea midagi. Vaata, mina tahan filme teha aga ma ei viitsi. St neid on nii keeruline teha. Igavene hulk inimesi. Ja mul on siiani reklaamitööst kerge inimeste, eriti asjalike inimeste, üledoos. Raamatuid on hea lihtne teha. On vaja ainult et kohal oleksid Ma, Mina ja Ise. Pealegi: raamatud tulevad mul väga hästi välja.

2)Lapsepõlvest ei mäleta midagi, koolist ei mäleta midagi, isegi eilsest päevast ei mäleta suurt midagi. Mälu on üldse üks suur pettus. Aga lasteaias olen käinud. Mäletan seal head ja halba. Ja palju seksi.

3) Ma ajan ta läikima pildistamiste ajaks.

4)Ära usu. “Iseseisvuspäeva” kirjutasin kuue ööpäevaga. 132 lk. See teeb üle 20 lk päevas. “Ebanormaalse kirjutasin 40 päevaga. 300 lk. See teeb natuke üle 10 lk päevas. Ja alla 16 tunni ei olnud ükski päev. Ebanormaalset kirjutades ei olnud mul veel 17” LCD monitori. Oli tavaline. Aga mu silmad ei kannata telekat. Parem silm paistetas täiesti kinni. Hoidsin kogu aeg sidemega kummelikompressi peal ja kirjutasin nagu mereröövel. Vasaku silmaga.

5)Reklaam on see ala, kus on kõige lihtsam sõna rahaks konverteerida. Ka üsna andetu sõna, muuseas. Samas – sõnadega raha tegemine annab enesekindluse. Lisaks: dementsete klientidega suhtlemine tekitab soovi midagi öelda, kuidagi ennast pasast emmaldada.

6)Ma ei oska ühtegi keelt. Eesti keelt oskan natuke. Aga vene keeles ei oskam ma kirjutada. Ja pealegi, miks ma peaksin ära minema? Mul on sinine pass.

7) Mu sõber pankur (ohh! Ma kuulen, kuidas lugejad skandeerivad: Lõh-mus, Lõh-mus!;) ütles, et Harvardis õpetati neile oluline asi: tee raha seal, kus sul on loomulik eelis (natural advantage). Minu loomulik eelis on eestis. Ma oskan kohaliku keelt.

8)Kinos “Sõrmuste Isandat” vaadates selles kohas, kus Haldjatüdruk valge hobusega 9 musta sõrmusevaimu eest põgeneb, endal hingevaakuv Frodo sadulal tilpnemas. Ja siis tuli vesi! Nii ekraanil kui minu silmis.

9)Aitäh heada soovide eest. Tead, mul on üks enesekaitse loits. Kasutan seda kogu aeg. Ma soovin, et igaühele juhtuks sama, mis ta mulle soovib. Ainult topelt.


Volf: Teatavasti on Remsu läinud kirjanduslukku sellega, et seda kõige paksemat raamatut (Paabeli torn?) pole keegi läbi lugenud. Kas on teada, mitu inimest on teie raamatuid lugenud?

Kaur Kender: Ei ole teada. Aga raamatukogudes pidid olema pikad järjekorrad minu raamatutele. Mis on väga kurb ja väga lahe.


Don: Sa trenni ka teed, ei tee?

Kaur Kender: Don, teen ikka natuke. Kangi tõstan, ratast väntan, ujun.


liizi: to joosep ja ainult ! joosep ,kallis ,tõepoolest isiklikult ei tunne ma teda(ja mul on selle üle siiralt hea meel) aga olen viibinud nii mõnelgi koosviibimisel ,kus Kaur sõna võtab ja viimasel ta lihtsalt rikkus oma maine vähemalt minu silmis ära. Ei ,ma pole kade, siin ei ole lihtsalt midagi kadestada...

Kaur Kender: Liizi, kas see oli see Tartu üritus, see HIVi vastane, seal kus ma olin koos Vilosiuse ja Kaubaga? Kas see üritus, kus ma ütlesin, et ma paneks Jennifer Lopezi isegi siis igasse auku ilma kummita, kui ta oleks mu enda ema, ja et kui ta siis sünnitaks, siis ma saaksin korraga venna ja poja? Liizi, ära muretse, see on tsitaat ühest eminemi laulust ;)


õpetaja: Paljud siin ütlevad, et tunnevad Sind, aga ei loe Sinu raamatuid, mina loen, aga ei tunne Sind. Ma ei tea isegi, kui vana Sa oled, aga mina olen natuke vanem ja seda ma tean küll, et maapealne elu saab alati rutem otsa kui me arvame, ja mida rohkem lõpu poole, seda tugevam on tunne, et ei jõua kõike ära teha, mida veel tahaks. Kas Sa ei mõtle, et raiskad oma elu ja annet mõnikord ülearu. Läbilöök oli vajalik, aga nüüd oled Sa seisus, kus võiksid juba vabamalt mõelda oma raamatute uuele, kõrgemale kvaliteedile. Sinult ootaks rohkemat. Edu!

Kaur Kender: Kallis ÕpetajaV: Ma mõtlen täiesti sama moodi. Ma arvan, et ma pean tegema muutuse. Ma arvan ka, et ma pean midagi endas muutma. Mul on tunne, et tegelikult on mul annet kirjutada midagi tõeliselt head. Ma pean end sundima, ma pean vähemalt proovima. Ja mind teeb salamisi väga rõõmsaks, et on keegi, kes ootab mult rohkemat. Ma proovin ootused kunagi täita… Viis aastat ütlen ma, viis aastat. Kui selleks ajaks ei ole, siis mult ka vist ei tule.Edu sullegi!


kanepipää: Kivisildnik nosib kärbseseeni. mida ise meeleoluks tarvitad?

Kaur Kender: Kanepipää, Kanep mulle ei sobi. Tegelikult on kõik pask peale alkoholi ja kokaiini.


Mis siin imelikku on?: Ta on öelnud: "Kes ei ole nõus, et vene keeles ilmub kümneid kordi rohkem teadus-, ilu-, tõlke- ja ajaviitekirjandust, võib minna Männiku karjääri, ennast maha lasta ja ise liiva peale kraapida."Aga peabki ju, kui venelasi on eestlastest 100 korda rohkem. Miks selle yle halada, vaielda ja tömmelda, Kaur Kender?

Kaur Kender: ma ei hala, vaidle ja tõmble. A sa ära võpendrivaita, loe kogu artikkel läbi.


uudu: kas sul oma EGO kõrval kitsaks ei lähe?

Kaur Kender: Ei, nii ID kui SUPEREGO tunnevad end lahedalt.


võõrad suled: Selle näpu ja tagumikufraasi ütles Lao Meelis ja veidi teistmoodi kui Kender asja kunagi tsiteeris.

Kaur Kender: Tsitaadi kasutamise kooskõlastasin Meelisega. Ta hakkas algul mingist autoritasust ja honorarist rääkima, aga siis leppisime kokku, et oleme elavad klassikud, kuulume rahvale ja meid võib tasuta tsiteerida.


Armani: Tere Kaur. Mul on kohe õige palju küsimusi sulle niisiis ma alustan.

1 )Jällegi ei saa üle ega ümber venelaste teemast. Inglise,hiina, prantsuse ja saksa keeles ilmub ka väga palju kirjandust, kas me ei peaks ka neid keeli oma riigikeeleks valima?

2)Iga su kolumn või arvamus pole vahet on täis viha, miks kas sa ei saa piisaval kogusel naist, et rahuldamatus ja ängistus poeb su seest välja vihana.Kas sa ei ole püüdnud näiteks rohkem seksida?

3)Jällegi arvustuse teemaline, nimelt ma lugesin jälle üht su üllitist, kus kordus pea iga lause tagant, me Rainiga tegime seda ja me Rainiga tegime toda, tahakski küsida, et kas Rain on su suur iidol, kelle poole sa kummardad kas sul endal ''mune'' polegi?

4)Vastab see tõele, et sul on keeld siseneda Old Hansa restoraani ja miks?

5)Püüad väga palju slängis rääkida,miks, kas sa arvad, et oled lahe mees?

6)Kas sa osakad inimestga viisakalt käituda ja kui oskad siis kuidas see väljendub.

Kaur Kender: Preili Armani,

1)Aga siin elab sadu tuhandeid venelasi, mitte aga hiinlasi. See ei ole inimlik, kui noor ema läheb poodi oma lapsele rinnapiima asendajat ostma ja ei saa pakilt oma emakeeles lugeda. Oleks tegu ühe hiinlasega OK, me ei saa aidata. Aga me räägime tuhandetest, tuhandetest, kullake.

2)Viha on vaataja silmades. Armani, kas see on varjatud kutse kohtingule? Uut seksi ei ole kunagi piisavalt palju ;)

3)Mulle nii meeldib, kuidas see inimesi ärritab! J Eile, muuseas, rääksime Meelisega ja ta ütles, et ma ei unustaks ka teda sõbralikult ära mainimast ;) Meelis ärritab veel rohkem. Mul on üks sõber, kellel on tuju kohe rikutud, kui loeb lehest Meelis Lao. Ta ei talu isegi seda, kui mina seda nime mainin. Ja mida ta tast teab? Nagu Rain kunagi ütles: mu isa ütles, et inimene, kes usub lehti saab ikka haledal kombel petta küll.

4)Ei vasta, vist. Ma ei mäleta küll. Ühe teise lõbustusasutuse keeld oli mul pool aastat küll aga see oli arusaamatus, mis on nüüdseks vägagi lahenenud.

5)Ma ei püüa midagi. Räägin nii nagu räägin. Ja muuseas, preili Armanikene, arvan, et olen täitsa lahe mees. Kellega on lihtne suhelda, lõbus juua, kerge unustada

6)Näiteks sulle ütlen preili, kas see pole viisakas?


Küsija: Kas Jumal on olemas? Mille vastu protesteerid? Mis on hea ja mis on ilus?

Kaur Kender: Kurat teab Lolluse Ilus on sama mis hea, aga hea ei pruugi olla alati ilus.


venelane (marusja@kana.com): Kuigi ei ole eriti vaimustuses Kauri raamatutest (olen teise põlvkonna inimene), kuid loen huvi pärast. Ka Kertu Rakke ja teisi olen lugenud, kas või sellepärast, et teada, mille peale mõned indiviidid pritsivad oma mürki ja sülge. See on õige ütlemine, et selline kirjandus on oma aja produkt. Mis puutub venelastesse.. Arvan, et Kender hoomab, et venelased on suur rahvas ja nagu suure rahva puhul, seal leidub sellist musta ja madalat , mis ei esine väiksel rahval, kuid väike rahvas ei küüni ka kõrgustesse. See on nii naljaks, et eestlased peavad ennast kõige kõige :prantslased on mustad ja lärmakad,ja nii edasi ja nii edasi.. Ega eestlased on ju ka erinevad, mittekõik on ilusad ja targad, suure rahva puhul need erinevused on aga väga suured.. Eriti naljakas, et eestlane suhtub põlgusega soomlastesse.. see näitab, et inimestel üldse puudub anlüüsimisvõime. Mõelge ikka loogiliselt, egas intelligentne soomlane ei jookse mõõda Tallinna tänavaid, selle soomlase analoog, kes käib Tallinnas, joob Eestis viina kuuri taga ja ei käi välismaal.. Las siis Kenderile meeldivad KA VENELASED, usun, et ta on tolerantne ka teiste rahvuste suhtes. Olgem ka Kenderi suhtes tolerntsed... Äkki see on kurikuulus EESTI kadedus : kuidas tema julgeb, mina küll ei julgeks...

Kaur Kender: aitäh, Venelane. Seep see on, et ma tegelikult ei julge alati öeldagi, mida ma mõtlen. Jäägu see omavahele, aga mina arvan, et eestisse oleks vaja 1 miljon inimest juurde. Olgu nad või hiinlased ja somaallased või tsuktsid.


Desoto: Kuna kirjutad, siis küsiks, et kunas (ja kui nii saab küsida - siis millega seoses) tekkis tunne, et nüüd on mul midagi laiemale publikule öelda? Ja mida muljetavaldavat oled viimasel ajal juhtunud lugema? Tegelikult küsiks seda ka, et kuidas sa valid raamatuid, mida lugeda?

Kaur Kender: Desoto, ma ei tea, mul ei ole tunnet, et mul oleks midagi öelda. Aga mul on tunne, et ma oskan vahel üsna hästi öelda. Ja seda ma proovin teha. Viimane suur avastus on John Fante. Enne seda Montaigne. Ja raamatuid valin põhiliselt nii, et mida sõbrad soovitavad.


vera:

1. kui sind ei huvita see, mida üks või teine isik sinust arvab, siis miks meid peaks huvitama see, mis sina meist/elust/millest iganes arvad?

2. Kes sul kodus nõusid peseb ja särke triigib? Viimane küsimus ei ole isiklikus elus nuhkimisena mõeldud, vaid pigem selleks, et sinu suhtumist teada saada.

Kaur Kender: Vera kallis, aga teid huvitab ju. Vähemalt natuke ja mõnda. Nõusid peseb see, kes süüa tegi. Kui mina, siis mina, kui Nastja siis Nastja. Aga meie eriti kodus ei söö. Last söödame kodus. Ja siis läheme kusagile lapsega välja. Ja särke triikisin vanasti ise. Nüüd triigib pesumaja.


Reklamatsionist: Miks nii palju kaubamärkide ülistust ja esiletoomist raamatutes ja mujal?

Kaur Kender: A millest sa kirjutad? Mis inimestele loeb? Kas me elame kohas, kus inimesed oleksid nõus pool kuupalka andma uue Piibli eest, või kohas, kus nad annavad kogu palga Gucci eest?


uudu sõber: Y-jumal oli hea, aga teisi ei saa lugeda, sest selle ümber keerlev reklaam sööb isu ära.Äkki mõne aasta pärast...Ja nagu mu hea sõber pankur (oh, nimesid ei nimeta, aga jube kuulus) ükskord ütles, et kunagi ikka jõuad...

Kaur Kender: Loe Check Out, soovitan. Seal on sama vanatestamentlik alatoon, sama sostiaalne iroonia, sama manipulatiivsus aga uus jõulisus, ükskõiksus ja kiretus


Vera:

3. mis oli viimane asjalik ja mõistlik mõte, millele sa mõtlesid?

4. millal viimati nt Lõuna-Eestis või ka näiteks Kesk-Eestis käisid? Miks? Labased küsimused, onju :)

Kaur Kender: Kulla Vera, jätkame…

3. ei tea

4. Viimati käisin Tartus 2 nädalat tagasi. Joomas. Ei ole su küsimustel häda midagi


murega tropp: mul on oma teema, tahan et eesti saaks suuremaks, kas või maaalalt(soli väike nali),seetõttu olengi end viimasel ajal rakendanud oma mõttekäikudes kuidas plaani ellu viia. Kuidas Teile tundub, kas meil on veel kasvu ruumi?

Kaur Kender: alati on


Lollike: Millest kirjutamist alustada? Kas sellest piisab, et mul enda arvates on ilgelt palju häid mõtteid, mida ullult tahaks teistelegi välja öelda. Võib peab enne targaks saama?

Kaur Kender: Kirjutamist alusta esimese sõna esimesest tähest. Mõtted on hea. Mul näiteks on väga väha mõtteid. Umbes üks mõte nädalas. Ja ikka kirjutan. Tark ei pea olema. Jerome K. Jerome “Kolm meest paadis…” ei olnud üldse tark aga väga naljakalt kirjutas.


Lawrence: Arvestades Teie seisukohti ning tõekspidamisi oleks vist juba ammu aeg kodummalt (Teie sõnavaras vist sellisel mõistel kohta pole)lahkuda... ja ka kodakondsus vahetada, mõne suurema ja ülbema riigi oma vastu... või kuidas?

KK: Kuidas see oligi Hesaris… Rikastel pole vaja kodumaad, nad saavad endale midagi paremat lubada. Vaestel on vaja kodumaad, aga kodumaa ei saa endale vaeseid lubada. A ma olen mõelnud küll, et oli ju uhke tunne olla selle riigi kodanik, kellel on tuumapomm. Vahel mõtlen, tahaks veel.



III OSA



Gucci: pole sinu raamatuid lugenud. miks peaksin? ütle paari sõnaga,mida sul inimestele õelda on?

Kaur Kender: Tore. Sa ei peagi. Keegi ei pea midagi. Ja mis see sinu asi on, mida mul inimestele öelda on? See on minu ja lugejate vaheline teema ja sina ole vait.


veera: Ütlen ainult üht Sulle, Kaur - Sa meeldid mulle härjalt, ole selline mõnus pohhuist, keda teist sellesarnast pole avalikul orbiidil näinud. Kaifin sinu esinemisi. Kui aega saan, loen su üllitised ka läbi, lase aga samas vaimus edasi!

Kaur Kender: Veera, väga armas sinust!


jura: hip-hop & sina 2002???

Kaur Kender: Jura, hip-hop on endiselt minu muusikavalik nr 1.Just vanemad asjad eazye, icecube, nwa ja 2pac. Eminem meeldib ka.


M.U: Kas Eestile või Venemaale oleks vaja monarhi ehk kindlat kätt?

Kaur Kender: kindla käega valitseja on vajalik igale riigile. Aga kas ta just monarhiks peab olema nimetatud? Putin ei ole monarh aga käsi on kindel. Rüütli võib nimetada kasvõi imperaatoriks aga ega sellest midagi ei muutu.


Raske kysimus: Igatsed normaalset pereelu? Milline isa tahaksid olla? Milline ei tohiks olla su naine? Ühesõnaga - pereelu mudel?

Kaur Kender: Ei ole raske küsimus. Mul on normaalne pereelu. Vähemalt minu arust. Ma arvan, et ma olen suhteliselt lahe isa. Natuke segi, natuke vastutustundetu aga lõbus, ükskõikne ja otsekohene. Mu naine ei tohiks olla lõdva, ei tohiks olla loll, ei tohiks olla kole ja paks, ei tohiks olla igav. Mulle ei meeldiks, kui mu naine oleks truudusetu. Ja mulle ei meeldiks, kui mu naine oleks täiskarsklane. Pereelu mudel… mulle meeldib nii, nagu mul nüüd juba üle aastakese on olnud. Mõlemad töötud. Laps kasvab. Aga lapsi on vaja veel. Ma arvan, et miinimum on kolm last. Parem on neli. Viis on vist juba palju. Üks laps on mõtetus. See ei ole muu kui egotrip. Kaks last aga kujundavad minu arust välja mingi kummalise paarisuhte. Neil on kysimus kas ei või ja. Kolmelapselistest peredest tegelased on juba lahedad. Nad näevad, et igal pool on kolmas võimalus. On jah tegelikult keeruline küsimus aga kuidagi nii ma mõtlen ja tunnen.


Krahv Monte Cristo: Miks Sa jood? Su vend seda ju ei tee. Saaksid Sa elatud ilma alkohoolita ja kirjutada romaane narkootikumide abita? Oled andekas, see on ilmne. Paljud geeniused on millegipärast mingi hälbega. Peab see just nii olema?

Kaur Kender: Krahv,Vend ei joo jah. Lahe. Ma ei jooks, kui see mulle väga ei meeldiks. Ma ei tee peaaegu üldse seda, mis mulle ei meeldi. Kusjuures, kui ma kirjutan, siis ma olen pika perioodi täiesti kaine, ma ei joo isegi kohvi rohkem kui tass päevas. Aga kogu aeg ei taha nii heleda leegiga põleda. Vahepeal tahan, et oleks hea. Juues on ikka vahel kuratlikult lõbus. Mis siis, et alates teisest päevast ma tavaliselt suurt midagi ei mäleta. Ja mis siis, et pärast on sama pikalt paha. Kui aga laiemalt vaadata, siis ma arvan, et end surnuks juua on üks väheseid väärika lahkumise võimalusi ;)


Cuy: Ma armastaksin Sind, Kaur, tingimusteta. Sünnitaksin Sulle lapsi ja hoolitseksin Su eest, huvituksin Su probleemidest ja mõistaksin Su püüdlusi. Vajad Sa mind sellisena?

Kaur Kender: Cuy, ma olen vapustatud. Mingil tasandil on nii, et ilusamini ja paremini ei saagi ju mehele öelda. See on ju mehe unistus. Ja kui miski on liiga hea, et olla tõsi, siis tuleb vastata: never say never. Mul on praegu naine, kes mulle midagi sellist ei ole öelnud, ta ei tuleks ilmselt selle pealegi, et öelda, aga kes kõike seda teeb. Lisaks: ma vist armastan teda ka. Aga Cuy, ilus oli lugeda ikkagi. Väga ilus.


kirjunik: Kas oled tähele pannud, et karta on tervet naiskirjanike plejaadi kes sind kopeerida püüavad? Nagu Kärt Hellerma omal ajal Rein Salurit või mis. Kas kõhe ei hakka, kas peenisekadedust ei karda? Muidugi pole neil seda läbielatud kultuuri taga mis sinul. Respect

Kaur Kender: Respect ka sulle. Ma kasutan sulle vastamise ära, et rääkida, mida mina sellest noor-nais-kultuskirjanike asjast arvan. Mult on ilmselt sama palju Kertu Rakke ja Kõusaare kohta küsitud, kui Robbie Williamsilt Gery Hallywelli ja Emma Bentoni kohta. Meil Robbiega on oma järgijad. Ja tõesti, reklaamiagentuurid ongi ju nagu poiste ja tüdrukutebandid, toodavad ehedat kommertspaska. Aga ikkagi ärge unustage: mina tulin ja tegin soolo, kui kedagi ees ei olnud. Ja ma laulan kui ma võidan.


geenius: Huvitav kysimus Cuy`l. Kaur, milline siis peab olema yks õige naine, et Sa ei jooks?

Kaur Kender: Ma ei tea. Ilus, seda kõigepealt, ihaldusväärne, seksi, palju asju. Aga ma arvan, et paar korda aastat ma paneks ikkagi pidu. Ei saa muidu. Juhe läheb kokku. Ja juua on lahe.


sten: Sa oled üpris lahke jagama oma rahamasina instruktsiooni. Käisin su küllalt mõnusal kirjutamiskursusel. Kas ja millal uue kursuse korraldad?

Kaur Kender: Kursuseid ei ole praegu tulemas. Kuigi, mingid mõtted on. Ma kirjutan praegu Äripäeva tellimusel raamatut teemal kuidas kirjutada. See, mis sa kursusel kuulsid on ka seal sees.


puhka jalga: Kysimusekesed:

1. kui vana on härra Kender siis, kui keegi ytleb tema kohta "puhaku jalga, vana" (jutumärkides on tsitaat hr. Kenderi yhelt yliavalikult esinemiselt, öeldud mudugi austet härra Krossi kohta)?

2. kirjanik, kellelt oled kõige rohkem inspiratsiooni saand ehk "maha kirjutand" (jälle sealt esinemiselt, ise ytlesid... ;))???

3. mis sunnib kirjutama? ega ometi mitte raha???

4. kas on hea elada Kaur Kenderina?

Kaur Kender: 1. Seda võib mulle juba praegu mõni noorem öelda.

2. Ma arvan, et Bulgakov, Ellis, Fante, Gontsarov, Dostojevski, Marquez, Pushkin.

3. Raha ei sunni. Rahapuudus aga vahel küll ;-)

4. Igasugune muu kogemus puudub ja seestpoolt vaadates on täitsa OK


Kadri, keenjus, aga ropuks sunnivad muutuma just sinusugused, keenjus - ehk saad mõõduga, mida väärid? Kaur! Nali naljaks, aga mind ka huvitab, miks Kaur Kender lubab endale teguviisi, et purjus peaga läheb täiesti korraliku neiu juurde ja hakkab talle kätt püksi ajama. Mul on sellest õhtust halvad mälestused.

Kaur Kender: Kadri kallis, ma arvan, et purjus peaga arvab Härg, et ta on Jupiter ;) Kuigi: Ma olen sama ka kaine peaga teinud. Korralikud neiud on pealegi põnevamad – litsiga ei viitsi ju sahmida, sa tead kohe, mis saab ja mis maksab.


Linnapealinn: Keskpäevatunni saates kukuraadios kuulsin HH Luike ütlemas et Kaur Kender see`p see mees ongi kes linnapea Tõnis Paltsi köned lühikesteks ja löövateks arvamusrubriigi lugudeks tegi. Kas aitasid isamaaliidu linnapead? Oli (kui vastus on yeah) see ka poliitiline statement?

Kaur Kender:Ma olin tõeline salanõunik. Aga ma ei kirjutanud Paltsule ühtegi kõnet ega ühtegi artiklit. Küll aga olin ma esimene lugeja, kritiseerija ja ründaja. Läänes kutsutakse sellist meest sparringupartner. Oli ja ei olnud. Ma olen sama tööd teinud ka ühele reformierakonna tegelasele natuke. Tegelikult olen ma selle suuna toetaja ja pooldaja, mida alustasid Mõis ja Lao. Ja mida jätkas ja edasi arendas Palts.


friik: Olen Osta.ee kaudu üht-teist turustanud. Omal ajal mõtlesid vist sina, säga, selle Che Guevara reklaami välja. Kas said selle eest ka Osta aktsionäriks? Hiljuti vist sai see portaal operatiivselt kasumisse. Jagatakse ka sinuga või tegid, nagu Rain L.Greenspan ütleks, exiti?

Kaur Kender: Tõele au: Che reklaami mõtlesime välja Rain L. Greenspaniga kahepeale. See oli nii hea reklaam, et Wall Street Journal Europe tegi minuga isegi pisikese intervjuu. Ma olin OSTA.EE aktsionär aga ma tegin exiti juba aasta 2000 mai. Ja väga ei kahetse J


Vend Vahindra: Kas kirjutamisanne on geenides või olete selle omandanud õppides? Kui õppides, siis sooviks teada, kes on te lemmikkirjanikud? Kui mitte, siis kas pessimism ja sünge maailmanägemine on teile alati olnud omased. Miks arvate, et "Kurja lillede" autor maailma õigetes värvides näeb?

Kaur Kender: Kirjutama saab õppida küll. Ma arvan, et ka huvi saab õppida. Küsimus on aga selles, mis hinnaga keegi kirjutamise selgeks saab. Hind sõltub geenidest. Ma arvan, et jah. Ma arvan, et maailm on üsna sünge koht. Baudelaire aga on vist kõige selgema pilguga tegelane, kes kunagi midagi kirja pannud.


Poly Tika: Mida arvad Arnold Rüütlist? Kas tema presidendiks saamisel mängis rolli Saatus või rumalad eestlased?

Kaur Kender: Ma arvan, et ta on nagu eesti rahvas: sirge seljaga aaga lollivõitu. Ma tahaks, et ta ilma abideta ühe IQ testi lahendaks. Siis oleks parem ilkuda.


Varia: Loen palju. Naudin tihti loetut. Ilmselt on vaja inimesele kinnitust oma kogemustele ja mõtetele, on vaja tunda solidaarsust kellegagi. Mullegi meeldivad venelased ja nendega on lahe pidu panna ja neile on hea oma muret kurta - neilt saad vähemasti moraalset tuge. Mille poolest hindad venelasi Sina? Milliste autoritega tunned hingesugulust? Ootaksin nimesid maailmakirjandusest ja filosoofiast.

Kaur Kender: ma loen ka üsna palju. Ka samuti naudingu pärast. Mulle meeldib venelaste juures see, et ma saan neist aru. Nad on nii omad. Lapsepõlvest peale. Vene keelt kuulsin ma pisikesest peale. Kõik see on kusagil südames. Lisaks see, et sa saad olla see kes sa tahad. Et on inimesi, kes on üle nõmedusest. Eestlaste hulgas on neid vähem. Terve mõistus meeldib. Südamlikkus. Autorid. No alustame vanadest. Platon kindlasti. Mulle hulga olulisem kui Aristoteles (keda olen ka väga palju lugenud), siis kõik evangelistid. Markus, Matteus, Luuka, Johannes, Toomas järgmiseks kindalsti Cicero, Augustinus, siis jupp tühja maad, siis Machiavelli, Vasari, Bruno, Montaigne, Pascal, ERITI Pascal, Kierkekaart, Unamuno, Wittgenstein, Eco, Lotman. Nüüd on enamvähem kõik kirjas, kes on väga sügava muutuse tekitanud, või väga sügava jälje jätnud. Kirjanikest: Ellis, Fante, Bukowski, Pelevin, Marquez, Kundera, Asimov, Puškin, Baudelaire, Bulgakov, Dostojevski, Tolstoi, Tšehhov, Amis, Cervantes.

Poeedid. Baudelaire, Puškin, Alver, Talvik


Tatarsky: Kaur, minge õppida !

Kaur Kender: kogu aeg õpin, pole õppimist veel elus katkestanud


Alfred: Oletame, et saate peagi Nobeli preemia. Mida arvate, mille eest te selle saaksite ehk mis on teie enda arvates te tugevaim külg?

Kaur Kender: Kui ma selle kunagi saan, siis mingi kohutava üldistusjõuga teose eest, kus poeesia paistab isegi lehekülje servadest.


kurb: Ma ei ole suutnud lugeda läbi ühtegi su raamatut. Ma ei haaku tekstiga. Reaalelus vaatad ka mulle ülevalt alla. Aga sooviksin mõista, miks ja kellele kirjutad? Miks? Kellele?

Kaur Kender: Ma kirjutan võrdsele, sellele, kes mõistab, kes on tugev ja naerab.


kofi: hei! Mis sul viga on??? Kas sa üritad inimesi šokeerida enda ilgelt laheda, julge sõnavalikuga? Kas sul enda meelest teravusest puudu ei jää ?Kuidas kurat sa julged ennast võrrelda Quentin Tarantinoga? Võrdle ennast Kõusaare-katuga, kui tahad!mage mees....

Kaur Kender: Kofi, vaata, minu ja sinu erinevus on see, et kui mina sind vittu saadan, siis minu vastust ei kustutata ära.


psühholoog: Kes on teie vanemad. Kas olete neilt palju õppinud või olete üks neist, kes on vanematega opositsioonis?

Kaur Kender: Mõlemad vanemad juristid. Olen küll palju õppinud. Olen ka opositsioonis olnud. Nagu igaüks.


piparmynditee: kofi, Tarantino ja Kender on täiesti ühest kastist: andekad, shokeerivad jne. Kaur, Mille poolest Teile meeldib Tarantino? Mida on tal maailmale öelda? Vaatan tema filme ja mõtlen, et maailm on hullumeelne. Kas ikka on? Samahästi võib ka rõhuda heale, mis on elus ja niimoodi , läbi Ilu, päästa maailma. Nüüd jääb mulje, et Tarantino filmid on eeskujuks kurikaeltele, kuidas pulli teha ja kuritegusid sooritada? Korralikud inimesed ei saa neist filmidest ju muud kui shokielamusi.

Kaur Kender: Tarantino on lahe tegelane: ta räägib oma lugusid huvitavalt ja tempokalt. Kui keegi neist midagi õpib – õppigu. Hea ja halb on suhteline. Alati.


Krõll: Ma ei ole veel ühtegi te raamatut läbi lugenud. Millisest alustaksin?

Kaur Kender: Alusta Check Outist, sest see on vist veel ainus, mis on läbimüümata


Jaan Kapp: Kas Turgenev või Dostojevski - kumb on Teile lähedasem? Kes vene kirjanikest teile meeldib?

Kaur Kender: Dostojevski, kindlasti. Eriti Idioot. Aga kõige kallim on Bulgakov ja tema Teatriromaan. Vene keeles küll Teatraalne romaan ;)


workout (!): Kaur, kas Sa tool ka kaid? Ses mottes, et Avdi liisng vaja maksta ja korterilaen (ahjaa, kas elad yyrikas voi oma place)ja syya tahaks... Yhesonaga kui tasuv on olla kirjanik (seep Su aunimetus ju on ?!)ja kas (ma eeldan et it has to be more than that) loed ennast edukaks ettevotjaks?! cheers

Kaur Kender: Tööl ei käi. Kuidagi ära elan. Selles mõtte, et olen nõus Rainiga, kes ütles, et iga noor peaks vaatama endale tegevuse, mis vähemalt 100 000 kuus sisse tooks. Siis saab rahulikult elada.


kassipoeg: Kaur, kas oma venna päevikut mega topis oled lugenud? Kui oled, siis mida sellest arvad? Kas sinul on fänne? Kas kuulus on hea olla?

Kaur Kender: ei ole lugenud. Ma arvan, et mul on fänne. Ma olen kuulus ainult eestis. Ja see on nii väike osa maailmast, et ei sega sugugi.


Jyri Aar: Räägitakse, et mehed on tegelikult nõrgemad kui naised. Mida arvad mõttest, et naise armastusest sõltub meeste maailma tugevus.

Kaur Kender: Kardan, et see on natuke nii.


Noorkirjanik: Paljud ei suuda leppida sellega, et oled kõige rõvedam inimene ja püüavad sind matkida. Kuidas suhtud konkurentsi?

Kaur Kender: Kõik, mis tõmbab tähelepanu sellel kategooriale, kus mina olen on mulle väga kasulik, sest ma olen oma kategooria absoluutne liider


sidorov: Miks kõik inimesed kes on pärit Rakverest, Järva-Jaanist , Kilingi-Nõmmest v. Pärnust tahavad väga pääseda ajakirjanduse veergudele ja hakkavad endale endast ette kujutama kui see õnnestub? Üldiselt oled sa Kaur üsna nõme.

Kaur Kender: Sidorov, sa ise oled väga nõme. Ja ma ei ole rakverest. Isa suunati peale ülikooli sinna. Käisin seal koolis. Kohe, kui kadus sõltuvus vanemates ma ka lahkusin.


Anetshka: Kõik, kes minu peale ükskõik, mis asjas näpuga näitavad, võivad võtta oma näpu ja pista endale p...e. on öelnud tegelikult Meelis Lao EPLi artikklis 2 aastat enne Kenderit. Aga kaur kirjutas eelmise sajandi viimasel päeval postimehes :Ma loodan, et tegu on minu viimase kolumniga, mis ma eesti keeles kirjutan. Loodan, et eesti keel lõppeb ja palun Jumalat, et mul kunagi poleks enam vaja seda rahanatukest, mis kolumni kirjutamise eest Eestis antakse. Sest öelda ei ole mul kunagi kellelegi midagi olnud. See oli yldse väga kaunis kolumnike, selline pisarat laugvele toov, mil inimesele andestatakse kõik isegi mustandi raamatuna väljaandmine...Aga why, oh why Kaur meil ikka jutukesi päevalehte kirjutab :(

Kaur Kender: Anetshka, Tsiteerin oma isa. Mees annab sõna, mees võtab sõna ja isad ei eksi kunagi. Nad ainult muudavad oma seisukohti. Aga sa loe kesknädalat. Seal ma veel ei kirjuta.


Ringo Starr: Kaur, milline on te suhe muusikasse? Kui tean te lemmikluuletajat, siis kes on lemmikhelilooja? Või ei kuulagi te klassikat?

Kaur Kender: Ringo, Klassikat kuulan napilt: Bach, Chopin natuke veel Mozart. Lemmikhelilooja on praegu vist ikkagi Chopin.


rl: Hoi! Soovita midagi lugemiseks. Sellist vähemtuntud, võib-olla ka muukeelset kirjandust, millest oled viimati vaimustunud. Ka sellist, mille lugemine kerget vaimset pingutust nõuab.

Kaur Kender: Loe John Fantet. Super. Või loe siis Mihhail Bahtini. Ma just praegu maadlen ta ülevaatega renessansi karnevali kultuurist. Siis soovitan veel. Loe üle Don Quiote. Väga naljakas ja väga vägivaldne. Ja tegelikult pole teda keegi eriti lugenud. Kõik aint räägivad.


Illisson: Saates -(Kanal 2) Ja Jumal lõi naise- halvustasite Luule Viilmaad ja inimesi, kes ta raamatuid loevad? Kas olete lugenud ühtegi ta raamatut läbi? Kui ei, siis usun Viilmaad rohkem, kes väidab, et alkoholism....jne (pole ju mõtet siin tsiteerida midagi, mida te ei usu)Kui aga olete põhjalikult lugenud ja ikka teda naeruvääristate, siis ootaks põhjalikumat selgitus, milles seisneb Viilmaa naeruväärsus.

Kaur Kender: Ma halvustan mitte ainult Viilmaad vaid ka kõiki tema lugejaid.


Karukoobas: Anetshka'le! Tänan, et Sa juhatasid kätte ühe tähtsa lõigu, kuna ma ei loe meest, siis ma ei teadnud, et ka nii on suuteline üks inimeme kirjutama,aga näed, on! räägin siis ühe loo, millest saab parallellüket teha! Teenisin kunagi N-Liidu N-piirkonna N-väeosas. ühel ilusal päeval tulid kinomehed ja hakkasid filmi tegema. Film oli meie Punasest Armeest ja tema kangelastest Suures Sõjas. Kuna omad olid kaasas, oli vaja vaenlasi stseenidesse. Õnnetuseks olid meie väeosas 90% Kesk-Aasiast pärit sõdureid. Ja siis tekkis filmimisel kõige suurem probleem- soojalt maalt pärit ei saanud aru, miks neil ei lasta mängida sakslasi, nad olid nördinud, nad olid vihased, nendele oli raske selgeks teha, et miks ei ole see võimalik...Komandör (muide väga haritud vene inimene)ütles vaid, et sõdurid, mul on teist kahju..., aga ajalugu oli selline...Ja kasutades selle inimese mõtet, tahaks öelda armas Kaur, mul on sinust kahju. Ma teeks korjanduse ja koguks sulle kokku piletiraha NY-sse. Sa ei pea siin kannatama, sa ei pea siin selles keeles kirjutama, miks sa veel siin oled, vaat sellest ma ei saa aru? Aga olles käinud maalimas palju ringi ja vaadates neid inimesi seal, siis Kaur, sinusuguseid on terve maailm täis, just samasugused- käed tätoveeritud, hästi toidetud ning tunnevad tähti!

Kaur Kender: Karukoobas, mul on kõik hästi. Aga sul?


beeta: Oskad öelda, miks on nii, et kui selliseid raamatuid nagu sina neid kirjutad, kirjutab mees, siis on see tõeline elu. Kui taolisi raamatute autoriteks on aga naine, siis kuulutatakse see feministlikuks kirjanduseks, mille üle kannatab diskuteerida vaid ülikooli kirjandusteaduse loengutes? Soovitan lugeda Elfriede Jelineki raamatuid - kirjutab sarnastel teemadel juba 1970. aastast alates. Ainult keelekasutus on märgatavalt parem.

Kaur Kender: Ei oska öelda, miks see nii on.


Ülle Raave: Kas olete usklik inimene? Mida arvate Jumalast ka kümnest käsust?

Kaur Kender: On range juutide jumal, kuid meie ei taha teist .


skrootum: Kuidas on suhted Leniniga?

Kaur Kender: puuduvad.


Skrootumid: ..ja mitte üksnes Leniniga, lemmikfilosoofid?

Kaur Kender: juba vastasin ülalpool


Sauron: Harry Potter ja Sõrmuste isand on raamatud, mis elavad üle aegade.Millised on need kaks teost, mille te üksikule saarele võtate?

Kaur Kender: Piibel ja koraan


naine: Miks sa nii ülbe oled või tahad sellega midagi saavutada? Kusjuures ma arvan, et see häirib paljusid kodanikke, kas see on sinu stiil? Kas sulle Kõusaare raamat meeldis? Lemmik kirjanik (Eesti)???? Ette tänades!

Kaur Kender: Ego on hästi kirjutatud. Aga ei meeldi üldse. Mulle meeldib ainult Tõnu Õnnepalu-Emil Tode.


krim_elem: Kas Olete ikka "Reformierakonnast" samal arvamusel , nagu oma (