Nüüd väidab Samuel, et politsei on korrumpeerunud: Ta leidis, et kohtuekspertiisi ja -kriminalistika keskuse ekspert Meelis Toomet ja Eesti Telefoni volitatud esindaja Madis Toomet on sugulased, ühe aadressiga. Ehk siis: Samuel väidab kokkumängu tema vastu. Samas selgus, et Madis Toomet ei tööta enam Eesti Telefoni (pärast koondamist 1999. aasta novembris). Samuti kinnitas Madis Toomet commentile, et ei ole Samueli juhtumiga kursis ning tal ei ole pärast koondamist olnud mingeid seoseid Eesti Telefoniga. Praegu Soomes viibiv Madis Toometi poeg Meelis Toomet ei olnud Samueli süüdistustega kursis ja ei saanud neid kommenteerida.

Tõnu Samuel vastas reedel teie küsimustele.

uhhaa: kas Sa pornolehtede passworde ka lahti häkid?

Juba Lenin ütles, et kunst kuulub rahvale. Ei häki. Pealegi saab seda "kunsti" niisama.

dzhemm: Mis teil enne nende andmetega plaanis oli, kui teile jälile saadi ja tuli hakata paid poissi mängima?

Jälile saadi?! Kordan: Mina andsin asja pressile ja Eesti Telefonil läks

päevi, enne kui nad arvutisse vaatama hakkasid.

Muumi Kuubis: Kas sa tead, kas sul vangis arvutit lubatakse kasutada?

Võimalik. Samas Internetti sinna ei lubata.

baby: Kes see Argo on ja mis tema osa oli? Mina pole temast küll midagi varem kuulnud.

Argo on 19-aastane koolipoiss. Olen teda meelega eemale hoidnud, et saaks koolis käia. Loodan, et seda mõistetakse.

assu: Mis sa arvad hiljuti toimunud jamast kellegi mitteeksisteeriva Georg M. Luhaäärega, kes tõstatas WebMediaga turvaprobleemi?

Vähe tean asjast. See tundub selge olevat, et asi oli pisut räpane ning esiteks jah augud olid ning neid nägid piisavalt paljud. Samas olen seda tüüpi auke paljudel veebifirmadel näinud ja seetõttu üllatas, et teised samasugused esimesena kivi viskama kippusid. Aga mulle tundub et kuigi selles loos ehk õiget poolt ei olegi, on lugu igal juhul õpetlik.

Panter: Kui avastasid turvaaugu, siis miks sa ET-ga ühendust ei võtnud ja nende silme all seda ei tõestanud (juhul, kui nad ei uskunud)? Milleks faile kopeerida? Võrdluseks tooksin selle, et sa annad tänaval paarile inimesele peksa, juhtimaks tähelepanu asjaolule, et politseipatrulle on vähe väljas.

Ma olen Eesti Telefoni korduvalt informeerinud. Seda tunnistas ka Eesti Telefoni kõrge esindaja, kes esines IT-juhtide klubis paljude juhtide ees selle informatsiooniga. Ja muidugi tasub tähele panna, mis juhtub kui auk raporteerida. Ain Parmas: "Seda lehte pole kunagi olemas olnudki".

Teadja: Hüva nõu: Puhtsüdamlik ülestunnistus kergendab karistust, kuid pikendab istumise aega!

Tänan.

vot ei saa aru: ... et mismoodi see politsei siin korrumpeerunud on? Kas sa häkkisid end ET serverisse või mitte? Ja kas see ekspertiisiakt siis sinu hinnangul valetab?

Jah, ekspertiisiakt valetab.

uskmatu: Usud Sa tõesti, et Eesti Telefon on nii mõjuvõimas, et politseinikud ja eksperdid hakkaksid selle nimel oma vabadusega riskima (fabritseeritud süüdistuse ja eksperdi teadvalt valeütluste eest on ju ette nähtud kriminaalkaristus)?

Ma usun fakte. Minu naine, ema, isa, vanaema, vanaisa, lapsed ei tööta Eesti Telefonis, lähitutvusringkonnas ka kellelgi kõrgel ET-s sugulasi ei ole ja nüüd äkki politseiekspert "juhuslikult" satub sellise sidemega olema. Ega sugulus ei ole patt aga sellest teades on ekspert kohustatud ennast taandama. Ametniku tegemata jäetud otsuse eest on ka kriminaalkoodeksis paragrahv olemas.

Margus: Miks Sa üldse selle jamaga tegelema hakkasid? Kui Sa juba paar korda ET-le olid teatanud, et nende süsteem on nõrk, siis peaks see ju nende mure olema. Why should you care – nüüd terendab veel vanglagi (noh, tingimisi, loodetavasti).

Ma olin varem Eesti patrioot. Tahtsin, et asi paremaks läheks. Varem ma nägin selle nimel ka vaeva ja võtsin riske. Luban, et antud juhtum jääb viimaseks ja ma loodan ise siit riigist nädala jooksul lahkuda kui see jant läbi on. Teistel tundub sellest ükskõik olevat, kuhumaani tünnis lainetav asi ulatub.

isemõtleja: Esiteks: eksperdi M. Toometi sugulane M. Toomet töötas kunagi ET-s: no kas neil on ühine ajuvereringe või mis, et kohe nii kahtlane värk on? Teiseks: kui see sell ET-st kinga sai, siis on ta ehk pigem Samueli poolt?

Ei tea kas nüüd see inimene kinga saab, kes Sõmera ja Meistriga koos hotellituba jagab. Ning jah, igasugune mõjutus Eesti Telefoni poolt seab eksperdi kahtluse alla. Ka siis kui ta oleks minu poolt, nimetatakse seda korruptsiooniks.

Pets Kolmas: Kuidas see ekspert siis valetanud on? On ta midagi juurde kirjutanud või siis maha vaikinud? Ehk, on sul ka midagi konkreetsemat peale kiiruga Perli baasist leitud ridade?

Ekspert on teinud valesid järeldusi, mis ei ole kooskõlas tema kompetentsiga.

Ja mida sa konkreetsemat tahad? Mis neil Perli baasi ridadel häda on? Mina leian kodunt väljumata sellise asja aga on olemas majatäied inimesi, kes teevad oma tööd ning seda ei leia. Samas käib jutt miskitest bittidest ja baitidest, mida saamuel koodi kõrvale praadis. Ma arvan, et olen isegi palju teinud kui sellised faktid leian ja avaldan.

Volli: Vaata Samuel - vanasti olid talude alati uksed vall -ei neid lukustatud. Peale seda, kui vargad liikuma hakkasid, pandi ka lukud. Kui keegi luku lahti muukis ning toas ringi vaatas ning midagi kaasa võttis - nimi oli sellel ikka varas. Nii ka sinu puhul Sa muukisid kellegi luku lahti, käisid tema toas ja võtsid midagi kaasa - järelikult oled varas, häkker jne. Sisu ikka sama. Eks sul ole siis kaks aastat järele mõtlemiseks paras aeg.

Volli, pane luud oma kodu ette ja ela nagu vanasti ilma olmeelektroonikata. Ja ära mega.ee-d ka loe. Seda "vanasti" polnud.

janx: Vaadates AS EW hetkeolukorda, ei üllata mind ET ja POL seotus. See kes maxab tellib ka muusika. Millised olid ET eelnevad reageeringud (kui olid) Sinu vihjetele turvaprobleemidest?

Üldine reageering on olnud mittereageerimine. (Vt ka http://no.spam.ee/~tonu/et.txt - commenti toimetus)

Änton: Kas sa oled politseilt juba arvuti tagasi saanud? Kui sa jääd kohtus süüdi, siis mis saab sinult vaatluseks võetud riist- ja tarkvarast?

Ei ole tagasi saanud. Tagasi sain Paar CD-d kirjadega "Winnie the Pooh" ja "Merry Christmas mr Bean". Riist- ja tarkvara kohta ei tea. Ise olen asjad sisuliselt maha kandnud ja kõik hädavajaliku uue soetanud. Tundub olevat õige tegu.

keegi: Kui sa Samuel suudad kohtus tõestada,et sa pole midagi kurja teinud, siis pole ju muretsemiseks põhjust. Praegu jääb mulje, et sul on hingel üsnagi suur mure.

Mul on suur mure. Mu elatisvahendid viidi ära ning riigis lokkab korruptsioon. Samas Eesti Telefon on piisavalt mõjuvõimas mõjutamaks mida tahes. Kas ei peaks olema mures?

Huviline: Oli kogu näitemäng seda väärt ? Ei ole see ET ei esimene ega viimane turvaauk.

Vist jah ei ole viimane.

Gabbo: Tegelikult on see kõik ET alatu kokkumäng Samueliga Hot-i tuntuse tõstmiseks ja juurdepääsuteenuste kasutamisest saadava tulu suurendamiseks, vereimejad sellised. Kui arvestada asjaolu, et keegi Tõnu Karli p. Samuel töötas Eesti Telefonis, mis tollal kandis nime ENSV Sideministeerium, ajavahemikul 1988-1991, ei saa selles olla enam mingit kahtlust. Pole enam mingit tähtsust, kas keegi Madis Toomet magas Sõmera ja minister Meistriga ühes toas ning veel vähem tähtsust on sellel, mida nad seal tegid. Pakun välja, et ET maksab iga uue Hot`I kasutaja pealt Samuelile pearaha 4,55 krooni + km 18%.

Õige!

UT: Aga ikkagi - kellest ja kuidas ekspert sõltus? Millised on tõendid tema erapoolikuse kohta?

Ekspert peab tõendama kahtluse korral nende kahtluste paikapidamatust. Hetkel on kahtlustamiseks põhjust palju.

kahtleja: ET-s on aegade jooksul töötanud ligi 10 000 inimest, kellel kõigil on olnud sugulased, tuttavad, lehmalellepojad. Selle loogika kohaselt peab korruptsiooni kahtlustama igal sammul, ka tervishoiuametis. Sul on head nõuandjad.

Mulle samas ei tulegi esimese hooga pähe, et mõne teise arvutiinimese esimese ringi sugulane oleks Eesti Telefonis nii kõrgel kohal.

Pets Kolmas: Kas Sa lähed kohtusse ka nende Perli baasi ridadega ja väidad nende toel korruptsioonivarianti? Mis andmeid sai ekspert valesti tõlgendada, Su arvutis ju kas olid hot.ee-st pärit andmed või ei olnud? Mis Sa ise ütled, kas oli? Ja kui oli, siis kuidas Sa need siis ikkagi said?

Lähen küll kui vaja. Perli baasil pole häda midagi - tema autentsus on piisavalt kindel. Samas on segi aetud mitu asja. Mina ei pea korruptsiooni kohtus tõestama. Mina pean enda asja ajama ning korruptsioon jääb selle riigi ning vastavate ametkondade peale. Kaitsepolitseiamet vist. Mis minu arvutis oli, ma enam ei tea. Mulle pole sellest koopiat antud ja neli kuud on möödas.

Targem kui Parmas: Kuidas kommenteerid, et:

- hot.ee süsteemi sokutatud shelli emuleerivale skriptile anti parameetreid ette Sinu koduarvuti IP aadressilt?

- peale shellis antud mysqldump, tar ja gzip käske tõmbas häkker sadu megabaite pakitud infot just Sinu koduarvutisse

- et veebis nähtavas failisüsteemi osas oleva väidetavalt sinna "unustatud" andmebaasidumbi tekitamise- ja modifitseerimisdaatumid langesid kokku sissemurdmise ajaga, mitte ei asunud seal juba enne?

- et kuidas sa üldse teada said, kuskohast seda andmebaasidumpi otsida - ühtegi linki sellele olemas ei olnud ning kataloogilistingut ei olnud võimalik veebist kätte saada?

- kuidas sa "kogemata" teada said andmebaasiühenduse parooli, mida "Kahvlis" kuulutasid?

- kuidas sattusid sinu kätte hot.ee portaali source'd, milledest sa saatsid lõike nende autorile?

- miks Eesti Telefon sai sissemurdmisest teada tänu ühe adminni juhuslikule tuttavale uudisteagentuuris, kes nägi Sinu poolt esitatud uudist ning otsustas enne ETst järele küsida?

- miks ei avalikustanud ETle auku, mis lubas sul shelliskripti uploadida ja seda käivitada?

Provokatsioonidele ma ei vasta.

Sass Saabas: Kas Sul on kavas nõuda uut ekspertiisi? Kui jah, siis kas usud, et Eestis on Sul võimalus erapooletuks ekspertiisiks?

Tõenäoliselt tuleb uus ekspertiis teha. Arvan, et minu arvamus seal ei maksa ning kohus otsustab selle viisi ja koha.