Olete lubanud võtta südameasjaks vanaproua Tiesenhusenile Kohtu tn maja tagastamise Toompea nõlval. EPL-is ilmunud fotol seisis maja seinal kiri STOLEN. KaPo on uurimise peatanud. Kas riik ei saaks kurjategijatelt ja järgnevalt nn "heauskselt omanikult" maja võõrandada, kuna maja on omanikult valedokumendiga vastu tema tahtmist võõrandatud?

Olen tõesti lubanud võtta proua Tiesenhauseni maja tagastamise oma südameasjaks ja kavatsen seda lubadust pidada. Kahjuks või õigemini küll õnneks on Eesti õigusriik, kus õigust mõistab kohus. Kriminaalasja uurimine on osaliselt ühe kahtlusaluse surmast tulenevalt tõesti peatatud, tsiviilasi omandiõiguse taastamiseks aga jätkub. Eesti riik on selles proua Tiesenhausenile tasuta õigusabi lubanud ning minu teada on ta selle ka vastu võtnud. Loodan, et kohus langetab õiglase otsuse. Vastasel korral tuleb vähemalt minu meelest riigil otsida lahendeid kompenseerimaks proua Tiesenhausenile tema kaotust. Samas tuleb loomulikult astuda samme selliste juhtumite vältimiseks tulevikus.


Teet Keek

Kas te ei tahaks veelkord Isamaa minister Loodusele korraldust anda haldusreform ära teha? Vabatahtlikult ei taha keegi kulusid vähendada. Kuid Maciavelli õpetab et juhi karm käitumine võib hiljem osutuda kõigi asjaosaliste huvides olevaks.

Olen Teiega ühel arvamusel, et vabatahtlikult pole haldus-territoriaalset reformi võimalik teostada. Samal arvamusel on ka minister Loodus. Paraku on seda võimalik ellu viia vaid siis, kui kõik koalitsiooni osapooled antud küsimuses samal arvamusel on. Nii see kahjuks pole. Nii tuleb esialgu teha seda, mis võimalik s.t. toetada vabatahtlikke ühinemisi ning valmistada ette võimalused ulatuslikuks reformiks 2003.aasta järel.


Internetipanga Klient

Kas te olete tähele pannud, et Eestis on tekkinud üks turgu kontrolliv monopol Hansapanga näol? Kas riik võiks hakata Hansapanga tegevust kulupõhiselt reguleerima, et saaks internetipanga või liisingu teenust odavamalt? Hansapanga Grupi kasum 3 kvartali tulemusel oli 1,3 miljardit. Põhiliselt tuli see Eestist. Kas valitsus peaks üritama kuidagi konkurentsi säilitada?

Ma ei arva, et Eesti pangandusturul valitseks monopol. Õnneks on Hansapangal olemas tugevad konkurendid ning usun, et neid tuleb tulevikus veel juurde.


Inna,

Lugupeetud hr peaminister, ajakirjanduses oli viiteid Teie kehva tervisele. Kuidas lood tervisega tegelikult on?Aitäh

Ei tea, kust küll sellised andmed pärinevad. Tervis on mul suurepärane ning sportlik vorm jätkuvalt hea. Kel soovi, võib proovida, squashis näiteks.


ETA (eta@eta.ee)

Kas Te olete välisministriga kokku leppinud, kes saab Teie alluvuses töötava eurointegratsioonibüroo uueks juhiks?

Esitlesin eile Riigikogu Euroasjade Komisjonile kandidaati H.Hololei kohale, kelle nimi on Märt Kivine.


M.,

Kas arvate, et meie praegune, õhtupoolset, seega hilist ja pimedat aega soosiv elukorraldus (mis tuleneb kombinatsioonist vööndiaeg+Moskva ajast üle võetud ja mõnikord sellest veel hilisemad kellaaegade numbrilised väärtused) on ikka kõige sobilikum ja tervislikum Eest inimese jaoks?

Kui valitsus otsustas koalitsioonilepingu kohaselt kellakeeramise lõpetada, toetas seda rõhuv enamus elanikkonnast. Praegu näib olukord olevat vastupidine. Kiirustades tehtud otsuseid muuta pole ilmselt kõige otstarbekam. Majandusministeerium on teatanud, et kavatseb tuua nimetatud küsimuse eeloleval kevadel valitsuse ette otsustamiseks, sellele peab loomulikult eelnema küsimuse põhjalik uurimine.


Pragmaatik

Kes kuulusid e-maili aadresslisti, millele te saatsite kõmu tekitanud kirja? Ei soovi vastust nimeliselt. Kas seal listis olid kõik IL liikmed, või oli see mingi piiratud kontingent; kui jah, siis mis tunnuse alusel?

Isamaaliidu listi kuuluvad Isamaaliidu liikmed.


ETA

Lubasite mõni nädal tagasi Narva Aleksandri kiriku katuse remondiks 500.000 krooni. Kas Narva kirikul on lootust see summa valitsuselt veel sel aastal saada? Kas te toetate seda rahaeraldust?

Peaministri rahalubamistega on ikka nii, et piisab peaministril vaid mõne objekti valmimist vajalikuks pidada, kui sellest näib automaatselt järelduvat, et peaminister on antud objekti heaks kohe ja praegu mingi rahasumma lubanud. Nii see pole. ALeksandri kiriku taastamist ma toetan. Kuidas ja kust selleks raha leida, sellele küsimusele hetkel lihtsat vastust pole. Valitsus toetas Aleksandri kirikut sellel aastal reservfondist, edaspidi tuleks otsida teisi lahendusi.


Peeter Känd,

Kui M.Laari vastused on sellised nagu Riigikogus, kus M.Laar ainult õigustab valitsuse rahvavaenulikku tegevust ja sisulist vastamist pole ühelegi küsimusele, siis sellist sõu pole vaja. Sellest, kui tark on ikka valitsus, M.Laar ja M.Pärnoja, on rahvas hoopis teistsugusel arvamusel.

Kui vastaja argumendid ei meeldi küsijale, siis ei saa ilmselt väita, nagu neid poleks.


Pensionär,

Rahvaga on tarvis nõu pidada enne tobedaid otsuseid, mitte pärast seda kui need tehtud on.

Otsustega on paraku ikka nii, et osade jaoks on need tobedad, teiste jaoks mitte. Ning vastupidi. Üritades riiki juhtida avaliku arvamuse küsitluste järgi on raske saavutada neid eesmärke, mida valitsus oma koalitsioonileppes rahvale lubanud on.


Hugo B,

Kas kavatsete midagi ette võtta, et poliitiline diskussioon ja otsustamisprotsess toimuks selleks rahva poolt loodud ja palgatud esinduskogudes ja valitsusorganites mitte ei toimuks parteistaapide tagatubades?

Olen veendunud, et poliitiline diskussioon peabki toimuma avalikult kõigi silma all. Selleks on Riigikogu ju ka ellu kutsutud ning just selles kogus langetatakse kõigi silma all ka otsused.


Mati,

Milline on Riigihangete Keskuse loomise mõte? Viide hangete tsentraliseerimisele ei kannata kriitikat, sest miks siis müüd Erastamisagentuuri kaudu need asutused, mis seni teostasid hankeid riigile? Kuidas saab Väino Sarnet, kes propageeris nende ettevõtete müüki, nüüd olla vastupidisel seisukohal? Kas see ei ole kahtlane? Või ei saanud ta Erastamisagentuuris aru, mida tegi?

Riigihangete Keskuse loomise mõte on teostada riigihankeid tõhusamalt ja seega odavamalt. Usun, et selle loomine on õige otsus.


piimamees,

palju maksab liiter piima?

Praeguse valitsuse ametisse astudes oli piima kokkuostuhind 1.30 liiter, praegu kõigub see kolme krooni ümber. Poes maksab Tallinnas liiter piima 6.90 kuni ligi 8 krooni.


Ivar,

Minu arust vajaks valitsus praegusel hetkel mainekujundajat omaenese rahva hulgas, mitte Euroopa suunal, miks?

Ma ei arva, et valitsus tohiks maksumaksja raha eest iseendale mainekujundust teha. Valitsuse tegevust selgitada, seda kavatseme teha paremini küll, mainekujundust tehku valitsused aga siiski oma riigi jaoks väljapoole maailma.


Joriseja,

Miks on riigikogu ja valitsuse liikmete pensionid nii suured? Kui eesti keskmiseks palgaks on 5700 ja valitsus peab SEDA normaalseks, miks ei võiks eripension hoopis nii suur olla? Mis oli aluseks võetud sellise pensioni määramisel? Miks riigikogu teeb rahvale pensioniseadust olles ise selle puudustest automaatselt eripensioniga vabastatud.

Valitsuse liikmetel ei ole pensione.


shut,

Kuidas Henrik Hololei küll kooli suutis lõpetadakui ta 45 minutiga isegi ainult 10 (kümme) küsimust suudab mingisugustegi vastustega varustada? Koolitöödes (kõrgkoolist rääkimata) on 45 minutit 25, mõne testi puhul ka 100 küsimuse vastamiseks. Siit küsimus kas Henrik Hololei on esitanud enda hariduse kohta ikka täiesti tõesed andmed? Või on majandusminister ülekoormatud ja välja kurnatud töövõimetuse piirini? Kas ministritel ka oma ametiühing on või tegutsete te Kadi Pärnitsa juhtimise all?

Teadsin, et Henrik Hololei räägib kiiresti, kuidas tema kirjutamiskiirusega lood on, seda ma ei tea.


Pettunud,

Olete nõus: Teie juhitava valitsuse tegevus ja tegevusetus on Eestimaa elanike toimetulekuvõimalusi oluliselt halvendanud? Kui palju ja kas üldse olete kursis kehvemate kodanike elu-oluga?

Ma pole Teiega nõus. Loomulikult pole valitsus Eesti inimeste elatustasemega rahul. See on tõesti selgelt veel halvem kui näiteks Rootsis ja Soomes. Võrreldes Valgevene või Moldovaga elame aga väga hästi. Mis aga puutub arengusuunda, siis on eesti inimeste elatustase viimastel aastatel kasvanud. Ma tean, et see vastus võib küsija vihale ajada, kuid see on aus vastus.


Autokasutaja,

Miks ei suuda Vabariigi Valitsus (Teie alluvuses olev minister) seada sisse rangeid karistusi solkbensiini myyjatele? Asjast räägitakse aastaid ja olukord läheb yha hullemaks! Vötke neilt ometi ykskord litsents ära!

Probleem on olemas, see on valitsusele teada ning viimase aasta jooksul on salakütuse levikut Eestis ka oluliselt piirata õnnestunud. Suur töö on küll veel ees, kuid vaadates kasvõi mootorikütuse aktsiisi laekumist, on olukord tõesti paranenud.


Elga Kurik (kurik@gi.ee)

Lgp. Peaminister

Millega on garanteeritud, et peale omavalitsuse volikogu ning riigikogu valimise seaduse muutmist (välja jäetakse kandidaatidele esitatavad riigikeele oskuse nõuded) lahkub OSCE missioon Eestist otsekohe?

Kinnitan Teile, et nimetatud muudatuste tegemise järel lõpetab OSCE missioon oma tegevuse Eestis. Selleks on olemas kokkulepe nii OSCE missiooniga kui ka EL ja NATO liikmesriikidega. Juhul, kui peaks tekkima mingi probleem, mille teket ma ei usu, kinnitan, et kavatsen peaministrina sellisel juhul lõpetada OSCE missiooni tegevuse ühepoolses korras.


Kõikidele elektrienergia hinnatõusust küsijatele:

Kinnitan, et valitsus tunneb elektrihinna tõusu tagajärgede üle samasugust muret, nagu iga teinegi inimene. Vastasin eile Riigikogus pikalt selleteemalisele arupärimisele, aja kokkuhoiu huvides palun kõigil asjast huvitatuil tutvuda vastava leheküljega Riigikogu koduleheküljel. Usun, et majandusministri ja minu poolt Eesti Energiale seoses püsitasu kehtestamisega täiendavalt esitatud nõuded aitavad samuti paljude kõige keerukamasse olukorda sattuvate inimeste probleeme lahendada.


Cafferlover,

Kas Eesti ajaloost ei saaks teha Eesti Märki ? Võib-olla isegi brändi (sel sõnal ju on natuke ambitsioonikam varjund?). Minevikust ja ehk ka tulevikust kokku.

See on hea ettepanek ja seda on Eesti märgi töörühma poolt ka arvestatud.


Irwik,

Lp Peaminister!

Esiteks soovin Teid tänada Teie esimese valitsemisaja jooksul tehtud radikaalsete sammude eest, ilma milleta oleks meie riik kindlasti kehvemas seisus kui praegu.

On selge, et praeguseks on Teie juhitav valitsus omandanud suure ebapopulaarsuse. Seda saab pidada kohutavalt ohtlikuks tendentsiks, kuna alternatiivina võivad võimu haarata populistlikud ja Eesti riigi suhtes mitte kõige paremate kavatsustega jõud.

- Kuidas püüatse tegutseda niisuguste ohtude minimaliseerimiseks?

- Tegijal juhtub. Miks Te ei oleks võinud nn pildiskandaali puhul koheselt muhedalt habemesse pobiseda: "Hmh-hmh! Sai jah pulli tehtud. No mis ta siis käib nõnda müta-müta!" Tean mitmeid inimesi, kelle arvamus Teist langes nimelt selle vassimise tõttu. Huumorimeelt ju Teil leidub, kuigi eks pingeline töö võta kõiki tuimaks. Meenutagem näiteks jalgrattasõitu Supilinnas koos Mülleri Sassiga.

- Miks oli vaja venitada valitsusremondiga (Pärnoja) ja sellega jällegi ebapopulaarsust koguda?

- Kas tõesti usute, et tähenärijast keemiaõppejõud jättis kogemata kahe silma vahele happearvu arvutamise metoodika, millest kadus riigikassast miljoneid, aga samuti toimus ka heausksete autoomanike mootorite rikkumine?

- Kas peate õigeks mõtet, et tasuta internetiühendus igast Eesti punktist oleks sama oluline kui teedevõrgustiku rekonstrueerimine?

Kui jah, siis milliseid vahendeid suudate selleks tekitada?

- Kas olete rahul riigi Tallinna-kesksuse edasise kasvuga?

- Kas pooldate Aino Järvesoo algatust?

- Kui Teil oleks valida, kas panna juurde 500 krooni kas pensionidele või lastetoetustele (ilma alternatiivita jaotamiseks), kummale annaksite eelistuse?

- Lepingutega elektrijaamade erastamiseks tehti algust eelmise või isegi üleelmise valitsuse ajal. Kas poleks olnud võimalik seda protsessi pidurdada?

- Kumb on olulisem, kas Eesti maapõuevarade säilitamine ja heaperemehelik kasutamine või sotsiaalsete pingete ajutine ennetamine ? (Pean silmas püüdlust säilitada ökoloogilise nonsensina põlevkivienergeetikat, mis on ebarentaabel ja saasterohke.)

- Kas tõesti usute, et OSCE missioon lahkub, kui lubame umbkeelsed parlamenti?

T.H. Ilves oli minu jaoks asjalik ja autoriteetne poliitik kuni avaldusteni astmelise tulumaksu kohta. Sellest küsimus:

- Kuna on väidetud, et koalitsiooninõukogu arutab kõik olulised küsimused läbi ja ilma kooskõlastuseta üles ei astuta, siis kuidas sai võimalikuks selline lapsus? Kas peate sellist varianti võimalikuks?

Ette tänades.

Tänan suure hulga küsimuste ja seisukohtade eest, millele kõigile ei jõua antud juhul vastata. Praeguse valitsuse eesmärgiks on viia üleminekuperiood Eestis lõpule ehk jõuda 2003.aastaks olukorda, kus Eestis teostatud edukad uuendused muudetakse lõplikult pöördumatuks. Selle tagamiseks peab valitsuskoalitsioon suutma oma ametiaja lõpuni ametis püsida. Seda kavatseme ka teha.

Tallinna-kesksust pean ma tõesti Eesti üheks probleemiks ning seetõttu on ka internetiühenduse arendamine igati vajalik. Aino Järvesoo algatustesse suhtun ma suure lugupidamisega, kuigi mõnda tema ettepanekut ei pea praktiliseks. Tema üldine suund aga ehk tähelepanu juhtimine eesti rahva püsima jäämisele on möödapääsmatult oluline. Seetõttu toetan ma pigem lastetoetuste suurendamist.