Eesti Päevaleht Online

1. Kes on tõsiselt võetavad kandidaadid linnavalitsusse Keskerakonna poolt ja millistele kohtadele?

1. Keskerakond on pakkunud oma kandidaatidena linnapea kohale Edgar Savisaare ning abilinnapea kohtadele Toomas Vitsuti, Vladimir Panovi ja Jaan Moksi.

2. Kes on tõsiselt võetavad kandidaadid linnavalitsusse Reformierakonna poolt ja millistele kohtadele?

2. Abilinnapeadena jätkavad Toivo Ninnas ja Anders Tsahkna ning kolmas abilinnapea kandidaat on Rein Lang.

3. Millal otsustatakse, kes saab linnapeaks ja linnavolikogu esimeheks?

3. Homme õhtul Tallinna linnavolikogus.

4. Kas on võimalus, et Reformierakond lepib praegu veel olemasoleva koalitsiooniga ära ja linnavalitsus jätkab samamoodi? Kui suureks hindade seda võimalust?

4. Oleme sõlminud uue koalitsioonileppe Keskerakonnaga, et tekitada Tallinnale selgepiiriline linnavalitsus selge poliitilise vastutusega.

5. Milline on teie isiklik seisukoht: kas tegemised pealinna võimu juures on seotud tegemistega riigivõimu juures?

5. Ei ole seotud.

6. Kes on Reformierakonna ja Keskerakonna võimalikud partnerid loodavas koalitsioonis?

6. Koalitsioonilepe on sõlmitud kahe osapoole vahel.

huviline

Millal leiab aset (enne riigikogu valimisi?) kahe partei, Reformierakonna ja Keskerakonna ühinemine ehk nn. "Keskreformijate partei" moodustumine?

Sellist kavatsust ei ole.

Hendrik

Kui Urmas Paet sai Vilja Savisaare asemel Nõmme linnaosa vanemaks võis lehtedest lugeda olukirjeldusi sellest, kuidas hr. Paet otsib taga pr. Savisaare poolt pihta pandud toole. Lisaks olid kadunud "linnale kuuluv jalgratas, elektrooniline märkmik ja elektrooniline kaardikepp".

Kas nüüdseks on asjad üles leitud, või otsustati KE ja RE lepingu sõlmimisel, et ei hakata taolistest pisiasjadest enam tüli tegema ning hr. Paet võtab linnaosa vanema kohalt lahkudes ka oma tooli kaasa?

Need segadused on lahendatud juba rohkem kui aasta tagasi.

Hendrik2

Olen jälginud viimase nädala jooksul nii ajakirjandust kui ka Reformierakondlaste väljaütlemisi aga mitte ei saa sotti, miks RE küll taolise jama tekitas. Kas tõsti ainult pulli pärast...? Mida Savisaar reformierakonnale lubas?

Pullitegemiseks on Tallinna linna juhtimine pisut liiga tõsine asi. Reformierakond otsustas senisest Tallinna koalitsioonist lahkuda, sest senine koalitsioon oli muutunud halvasti töötavaks. 14 osapoolega koalitsioonis ei ole võimalik normaalselt linna juhtida. Ka ei olnud kahe kuu jooksul õnnestunud saavutada kokkulepet hiiglasliku laenukava oluliseks kärpimiseks ning Reformierakond ei soovi, et Tallinn elaks üle jõu. Keskerakonnaga on kokku lepitud, et hiigellaenu ei võeta, maamaks ei tõuse ning linnavara müüakse avalikel enampakkumistel.

Marko

Huvitav oleks teada saada, millistest investeeringutest kesk-reform loobub võrreldes Paltsi poolt välja käiduga? Teed? Koolid?

Järgmise aasta eelarve projekt on kavas tõsiselt üle vaadata pärast uue linnavalitsuse ametisse kinnitamist ning esmalt tuleb kriitiliselt üle vaadata jooksvad kulud. Investeeringute võimalik kärpimine on viimane, mida teha.

Siim Susi, II B

Kas on tõsi, et eelmisel neljapäeval lubas üks teie "ideekaaslane" RE koosoleku järel teie prillidest monoklid teha?

Kas lähete selliste intsidentide vältimiseks sarnaselt Feliks Unduskiga onu Edgari seljataha peitu ja leiaksite et see RE on ikka väga-väga päh!?

Ei vasta tõele.

reha

Kui vastu peate,voite endise isamaaliidu poolt haaletanu toetusega valimistel arvestada.Kysimus:kas ka siis,kui umbusaldus labi ei lahe jaate 400 miljoni juurde?

Meie seisukoht on, et täita tuleb sel suvel volikogus vastu võetud eelarvestrateegiat, mis näeb ette järgmisel aastal laenu võtmist 400 miljonit krooni.

Pimesi uskuja

Teie selja taga on valijad, kes VASTANDAVAD end Keskerakonna valijatega. Läbi aegade on RE liidrid väitnud, et välistavad koostöö Keskerakonnaga. Näiteks Rein Voog: «Meie liitlaseks ei sobi valimisliit Tallinn, kus kandideerisid mõned meie jaoks vastuvõetamatud isikud, samuti Keskerakond, kellega meil on erinevad vaated.» Mille eest te end ja oma valijaid maha müüsite?

Reformierakond ei ole oma valijaid maha müünud. Vastupidi, me oleme seisnud linlaste huvide eest, näiteks hiigellaenu võtmise vastu olemisega, et Tallinn ei hakkaks elama üle jõu ning ei satuks finantskriisi. Samas on näiteks Tartus, Pärnus ja mujalgi Reformierakond ja Keskerakond suutnud konfliktideta linna arendada.

Heikki Kirotar

Koalitsioonilepingus oli ühe punktina kirjas ka abipolitseinike tegevuse soodustamine linnaelanike turvalisuse tõstmiseks. Milles see seisneb? Kas jälle sajatuhandesed rahasüstid võimul olijate Õhumüügi MTÜdesse? Kuidas siiani Nõmmel abipolitseinikke on rahastatud? Mis on tulevikuplaanid? Kas selle koalitsioonilepingu punkti alla käib ainult turvafirmade rahastamine või hakatakse lõpuks täitma ka Kaitseliidu abipolitseinike üksuste rahastamise 1999. a sõlmitud lepingut? Nõmme kaitseliitlased räägivad, et viimasel aastal pole nad näinud sentigi raha, enne maksti vähemalt bensiin kinni. Miks planeeritakse linnaeelarvesse miljoneid turvafirmadele, samas ei täideta samal teemal sõlmitud lepingut Kaitseliidu vabatahtlikega? Kas see näitab Teie kui linnaosa vanema ja arvamust kaitseliitlaste panusest korrakaitsesse - samas on mehed osalenud korrakaitses tuhandeid tunde tasu saamata? Või on selline valiv kohustuste täitmine osa Reformierakonna poliitikast?

Reformierakond on kindlalt seda meelt, et abipolitseinike tegevust tuleb toetada ja laiendada. Mäletatavasti seisis just Reformierakond selle aasta eelarve koostamisel kuritegevuse ennetamise programmideks raha eraldamise eest. Kahjuks ei suunanud turvalisus- ja integratsiooniameti komisjonid raha sinna, kus seda kõige enam vaja oleks olnud.

Veelkord, peame oluliseks abipolitseinike toetamist. Ka mina Nõmme linnaosa vanemana olen pidanud abipolitseinike tegevust hästi tähtsaks ning vastanud positiivselt Nõmme abipolitseinike soovidele.

huviline

Hr Paet, millal alustas Reformierakond Keskerakonnaga tegelikult läbirääkimisi uue koalitsiooni moodustamiseks? Kindlasti ei saanud see juhtuda eelmise kolmapäeva õhtul, sest niivõrd tähtis dokument nagu koalitsioonilepe ei sünni ühe päeva jooksul.

Läbirääkimised Keskerakonnaga algasid pärast Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatuse ja volikogu fraktsiooni otsust lahkuda senisest koalitsioonist. Koalitsioonileppe teksti koostamine läks küllaltki kergelt, sest põhimõttelistes küsimustes nagu laenukava, maamaks ja vara avalik müük, erimeelsusi ei olnud.

tallinnamees

mida teeb Reformierakond siis, kui Palts neljapäeval ametisse jääb?

Kindlasti arutab kujunenud olukorda.

Juss

Hr. Paet, kas te olete kangelane? Kelleks te väiksena tahtsite saada? Kas teie tahtsite ka kosmonaudiks saada? Kas teil koolis oma pruuti kah oli?

Head küsimused, järgmised palun.

keegi

Lp U.Paet

Kas koostöö Keskerakonnaga tähendab, et Reformierakond on kaldunud poliitikamaastiku paremalt tiivalt tunduvalt vasakule?

Ei tähenda. Ükski omavalitsus ei otsusta näiteks seda, milline on riigi maksusüsteem ja rahanduspoliitika. Teedeehitus ja lasteaedade remont ei ole maailmavaatelised küsimused.

teadja

miks teie erakond ei informeerinud oma kurjadest plaanidest eelnevalt koalitsioonikaaslasi? Kuuldvasti sai koalitsiooni esimees Altossaar Reformierakonna lahkumisest teada BNSi vahendusel.

Reformierakond saatis nii elektroonilise kui käsipostiga teate oma otsuse kohta linnapea Tõnis Paltsile ning elektroonilise postiga ka koalitsiooninõukogu esimehele Aimar Altosaarele. Alles seejärel läks vastav teade ka ajakirjandusele.

nõmmekas

kas härra Paet tahab saada abilinnapeaks? Kellest saab uus Nõmme linnaosa vanem?

Ei ole sellist soovi. Usun, et võin veel nõmmelastele kasulik olla.

rats

küsimus nr 1 Urmas Paetile: miks ei teavitanud te soliidselt oma otsusest koalitsioonist lahku lüüa oma koalitsioonipartnereid? miks ei esitanud te neile kasvõi ultimaatumi, et kui ..., siis me lahkume koalitsioonist. Isegi see oleks olnud soliidsem ju kui praegune partnerite, andke andeks, tillist tõmbamine.

küsimus nr 2: kas te ei usu, et praeguse sammuga läheneda Keskerakonnale (koalitsiooni loomine nendega) peletab teie valijad teist eemale? Paljud on just teid valinud seetõttu, et Savisaar jumala pärast võimule ei saaks. Praegu aga teete täpselt nende valijate soovile vastupidiselt! Kas arvate tõesti, et selline väide, nagu parem olla "vaenlasega" koos võimul kui opositsioonis, mõjub nendele valijatele?

Reformierakond on kindel, et suudab oma valijate huvide eest kõige paremini seista siis, kui ei lase avalikul sektoril hakata üle jõu elama ning ei soodusta olukorda, kus linna juhtimine sõltub liiga palju üksikute volikogu liikmete soovidest ja uitmõtetest.

irwik

Mitmele küsimusele kavatsete vastata?

Kõigile. Kui tunni aja jooksul ei jõua, siis saadan vastused hiljem e-mailiga.

NooYah

Samal ajal kui reformierakondlasest aselinnapea Ninnas kaitses viimse hingetõmbeni linnatänavate rekontsrueerimise plaani, avaldas RE volikogu fraktsioon koalitsioonile umbusaldust just selle plaani finantseerimiseks võetava hiigellaenu pärast. Sellest küsimused - kas RE on leiutanud tänavate remontimiseks meetodi, mille juures raha ei kulu? Kas ei oleks siiski poliitiliselt korrektne kõigepealt oma erakonna esindajad linnavalitsuses korrale kutsuda?

Reformierakond esitas linnapeale ettepanekud võimalike eelarvekärbete kohta ning need sisaldasid endas kärpeid ka teedeehituse kohta.

Tom

Kas Te olete sellega arvestanud, et kaotate olulise osa oma valijatest järgmistel valimistel, kui Keskerakonnaga leivad ühte kappi panete?

Meie valijad on arukad inimesed, kes saavad aru, et suur laen on elamine tulevaste aegade arvelt.

Ülo

Kas te Savisaarega koos luurele läheksite?

Sõjamängud ei sümpatiseeri mulle.

Jerry

Kas Te olete sellega arvestanud,et kaotate olulise osa oma valijatest jargmistel valimistel,kui annate isamaaliitlastele nyyd alla,ka id-kaardi kysimuses?

Oleme jätkuvalt arvamusel, et ID-kaart peaks olema vabatahtlik, aga kui see on koalitsioonipartneritele elutähtis küsimus, siis erakonna juhatuse liikmena arvan, et oleme valmis minema kompromissile.

Larist

Miks ei ole Te juba ammu seda sammu astunud,kas seekord on poisikestest lahkuminek ikka kindlalt otsustatud?

Lootsime siiski järgmise aasta eelarve osas kokkuleppele jõuda ning ei arvanud, et koalitsioon võib kaotada nii suure osa oma töövõimest. Praegune otsus on kindel.

Kod.Unelm

Kas mul on oigus,et Te ise ka habenete Laariga yhes valitsuses olemist?

Mina isiklikult ei kuulu Mart Laari valitsusse, aga Reformierakond ei häbene seda.

Välismaa vaatleja

Minul on välismaa vaatlejana kolm lihtsat küsimust_

1. Mis põhjusel RE poolt "hinnatud" ausus ja otsekohesus poliitikas unustati oma koalitsioonipartnerite informeerimisel?

See pole õige. Reformierakond informeeris linnapead koheselt pärast otsuse langetamist.

2. Mille pärast Reformierakond kaalub koalitsiooni moodustamist võimuahneima, kõige korrumpeerunuma ning odavate lihtpopulistlike loosungite kaudu endale toetust haarava parteiga millel pole eriti tegu liberalistliku mõtteviisiga?

Tallinnas tekiks selgepiiriline linnavalitsus, kes ei taha elada tuleviku arvelt. Reformierakonna ja Keskerakonna linnavalitsused Tartus ja Pärnus on töötanud hästi.

3. Härra Paet, kas te arvate et vana poliitiline ringrebane Savisaar teie ja RE-ga põrandat ei pühi kui temaga koalitsiooni moodustate?

Ei arva.

Siim

Kas idee kasutada Tallinna koalitsiooni "moodustamist" erakorraliste parlamendivalimiste esilekutsumiseks tuli Keskerakonnalt või leidis RE, et hetkel võiksid nemad sellest kõige enam kasu lõigata ja mitte jääda Res Publicale jalgu?

Uue koalitsiooni Tallinnas moodustame Tallinna arengu kindlustamiseks. Siin ei ole mingit seost riigi tasandiga.

Juhan

Hr. Nõmme linnaosa vanem, mida arvata hinnangust: "Seakari, mitte Tallinna Raad!"

Kena belletristika.

jaani krossi

Kuidas suudate taluda kameelonlike isamaaliitu ja moodukaid.Kas nende pseudoprobleemide(lipusolkimine ja nimevahetamine)pole ara tyydanud?

Erinevatele inimestele on tähtsad erinevad asjad.

karl kuusik

Kui lugeda vastukajasid reformierakonna sammule, peaks olema selge, et partei veel vähenegi toetus on muutunud pea olematuks. Siit mõned lihtsad küsimused.

1. Kas reformierakonnas ei ole ühtegi mõtlemisvõimelist analüütikut, et selle ämbri eest oleks hoiatanud?

1. Reformierakonnas on mõtlemisvõimelised analüütikud, kes pidasid seda sammu Tallinna normaalse arengu jätkamiseks ainuvõimalikuks.

2. Kas reformierakonnal puudub igasugune sisemine otsuste kooskõlastamise süsteem, et pea ei tea mida käed ja jalad teevad?

2. Reformierakonnal on selge otsustamise süsteem: kohaliku piirkonna otsuseid langetavad vastava piirkonna juhatus ja volikogu fraktsioon. Piirkonnad on oma otsustustes iseseisvad. Loomulikult informeerisime oma sammust ka erakonna esimeest ja juhatust.

3. Millele loodab reformierakond järgmistel valimistel?

3. Reformierakond loodab, et inimesed tulevad valima ja suur osa neist hääletab Reformierakonna poolt.

4. Mitut reformierakonna poolt hääle andnud inimest teab hr Paet, kes oleksid Savisaare austajad?

4. Pole sellist uuringut teinud. Samas ei maksa Edgar Savisaare isikut üle müstifitseerida.

sport

Mulle tundub, et RE tõmbas Keskiga koalitsiooni tegemisega oma valijatele koti pähe ning tegelikud põhjused on mujal kui 800 miljonine laenukava ja integratsiooniameti sigadused - sest Tallinn kannatab 800 miljonit rahulikult välja ning integratsiooniameti loomisele ja selle tegutsemisel oli ju RE kui koalitsiooni erakonna ülevaade ning heakskiit. Kas põhjus pole mitte selles, et distantseerida ennast enne 2003 aasta valimisi Isamaast ja Mõödukatest ning katsetada seda enne omavalitsuste tasandil, sest Tartus asi toimib ning kui Tallinnas ka, siis ehk asi unustatakse Riigikogu valimiste ajaks.

Reformierakonna Tallinna piirkonna otsus on siiski tingitud soovimatusest üle jõu elada ja võimatusest töötada 14 osapoolega koalitsioonis.

just nyyd

Kui te endale kindlaks jaate,siis saate endale koik isamaaliidu poolt pettetud ausad ja arukad valijad.Kas Jaate?

Jah, jääme.

trustno1

Kumb on teie hinnangul sobivam uue koalitsiooni vapiloomaks - kas oravasabaga ninasarvik või ninasarvega orav?

Loomariigis on loomupärasemaid liike.

Inno

1997 kirjutas Postimehe ajakirjanik Urmas Paet artikli "Põhimõttelagedus erakonnapoliitikas avab tee kõva korra ihalusele"

2001 sõlmib reformierakonna üks liidreid Urmas Paet põhimõttelagedaid kokkuleppeid.

Kas on tegemist juhusliku kokkulangevusega või on need kaks Urmas Paeti ikka üks ja sama isik. Ei tahaks uskuda, et ajakirjanik Paet oleks suutnud nii lühikese ajaga muutuda põhimõttelagedaks poliitikuks. Kui jah, siis kuidas see küll võimalik on? Kas tõesti avastas Paet endale Savisaare? (nagu telereklaamides kombeks soovitada).

Reformierakond on olnud põhimõttekindel. Pean väga olulisteks põhimõteteks tuleviku arvel mitte elamist, selget poliitilist vastutust Tallinna koalitsioonis, mitte üksikisikute kohati imelikke soove.

Tipsik

Miks reform arvab, et neil on 10 häält volikogus. Isegi raadiost oli täna kuulda ,et Res Publica liige Indrek Raudne ei toeta neid ja ilmselt ka Tiina Mõis mitte. Seega on neil ainult 8 ja keskiga kokku 32 häält, millest ei piisa.

Reformierakond ja Keskerakond loovad uue linnavalitsuse nende volikogu liikmete häälte toel, kes jagavad koalitsioonileppes kirjapandut.

Pedagoog

Kas teie arvates ei oleks poliitikutel aeg muuta oma senist tavapärast käitumisreeglit - täna ütlen, homme mõtlen?

Usun, et enamik poliitikuid, nagu ka kõigi teiste elualade esindajaid ikka enne mõtlevad ja siis ütlevad.

Tomm

Hr, Paet. Enamus Reformierakonna liikmetest kiidab Teie sammu heaks. Aitab koganlaste taskute täitmisest!

Kas uus koalitsioon kavatseb maamaksu tõsta või jätta samaks?

Maamaksu ei ole kavas tõsta.

Seib

Uus koalitsioon on tõeliselt tasakaalustatud koalitsioon. Ühest küljest on tugevalt esindatud ettevõtjate huvid, teisalt on hästi kaetud sotsiaalne pool. Kas kavatsete tõsisemalt uurida ka Sheri ja tema bande kuritarvitusi linnarahva rahaga?

Volikogu revisjonikomisjon on oma järeldused ja seisukohad öelnud, mis ilmselt annavad üpris hea pildi sellest, mismoodi turvalisus- ja integratsiooniametis rahaga ümber käidi.

Kaarel

Olen kindel, et neljapäeval läheb Reformierakonna algatus läbi.

Mis saab edasi. Kas uuel koalitsioonil jätkub püssirohtu järgmiste valimisteni ja sealt edasi?

Valimisteni kindlasti. Olen kindel, et ka pärast järgmisi valimisi moodustub Tallinnas selget poliitilist vastutust kandev koalitsioon.

Kokamutt

Mis saab bussipileti hinnast pärast uue koalitsiooni sündi? Kas käibemaks lisandub või mitte?

Käibemaksu tekkimise vältimiseks dotatsioonile hakkame pidama läbirääkimisi Vabariigi Valitsusega.

Pärnakas

Kas astuma sellist otsustavat sammu julgustas Teid ka tugev Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon Pärnus ja Tartus?

Saime kindlust, et Reformierakonna ja Keskerakonna koostöö kohalikul tasandil on olnud edukas.

Küssa

Vaadates seda Peati peale sellel pildil meenub koolipõlv, kus sellistele raudselt iga päev lahmi anti. Ilmselt sai teine ikka väga kõvasti vale koha peale... Kuid asjast niipalju, et tegelikult muidugi ei usu, et selliste inimeste kätte mingi võim läheb. Küsimus on ju tegelikult ikka selles: Kes on need onud ja tädid kes on Paeti- ja Maripuulaste selja taga?

Selja taga on Tallinna piirkonna juhatus ja volikogu fraktsioon.

KAS

VILJA SAAB NÜÜD JÄLLE NÕMME LINNAVANAEMAKS ?

Ei. Arvan, et saan nõmmelastele veel kasulik olla.

Tallinlane

Kuidas Nõmme Linnaosas asjad on? On kuulda, et viimase kuu jooksul on paanilisi siserevisjone tehtud. Kas tulemused on korralikud? Veel olen kuulnud, et linnaosa sisuliste asjadega pole hr. Paet hästi kursis, Teie asetäitja pidavat tegelik majapidaja olema. kas tahaksite kommenteerida olukorda, et väidetavalt pole Te linnaosagagi hakkama saanud, kuidas siis nüüd loodate terve linnaga hakkama saada?

Olen Nõmme asjadega väga hästi kursis ning soovin, et kord oleks nii Nõmmel kui mujal Tallinnas.

T34

Kas olete nõus, et Tallinna koalitsioon on olnud teovõimetu alates tema loomisest? Millistel kaalutlustel teda siiani koos hoiti?

Ei ole nõus. Tallinna koalitsioon töötas, kuid jäi paraku järjest töövõimetumaks, sest mitme volikogu fraktsiooni liikmed hakkasid esindama vaid iseennast.

Peeter Känd

1. Kas reformierakond jääb riigieelarve arutusel sama põhimõttekindlaks kui Tallinna eelarve arutelu juures.

1. Jah, praegune eelarve projekt on päris hea.

2. Kui pikalt on reformierakonnal prognoos uue liiduga koostööd teha.

2. Vähemalt järgmiste kohalike valimisteni.

3. Millised on reformierakonna ja keskerakonna ühised arusaamad Tallinnas valitsemisel ja millised on lahkarvamused.

3. Peamised ühised arusaamad on mõistuspärane laenukoormus, maamaksu senine tase, vara avalik müük, noortele vaba aja veetmise võimaluste tekitamine. Senistel kõnelustel suuri erimeelsusi tekkinud ei ole.

4. Milline on jõulusõnum lihtsatele tallinlastele.

4. Kõigi linlaste huvides peaks olema töövõimelise linnavalitsuse teke.

Erkki

Tere!

Tahaksin Reformierakonna noore juhi käest küsida, et miks sellist koalitsiooni varem ei sündinud? Minu arvates oleks see võinud enne juhtuda. Enne kui Mõis venelased üldse valitsusse võttis.

Mida Teie arvate.

Oli lootus, et senine koalitsioon ei kaota oma töövõimet.

Erkki

Mul on veel teine ja kolmas küsimus ka.

Teiseks, kas vastab tõele kuulujutt, nagu oleks praegune muudatus alguse saanud, siis kui pr.Liisa Pakosta last oodates puhkusele jäi ja tema koha hr. Altosaar üle võttis? Kas asi on selles, et Liisa Pakosta oli tugev piirkonna juht ja Altosaar seda ei ole. Või toetus Pakosta lihtsalt Mõisale, mis tagas talle ka venelaste lojaalsuse.

Ei näe Tallinnas toimunud sündmustel seost Isamaaliidu Tallinna piirkonna juhtide vahetamisega.

Kolmandaks - kas teie arvates tegi majandusministeerium midagi valesti kui müüs Mustamäe ühiselamud nii, et inimesed jäid tänavale? Või oli kõik hr. Pärnoja teod seaduslikud?

Minu seisukoht on, et ühiselamuid ei oleks pidanud koos üürnikega müüma.

Sokk

Kas teile jõuab kohale, et need inimesed kes teile valimistel hääle andsid, olid enda jaoks keskerakonna välistanud.

Kahe erakonna koostöö omavalitsuse juhtimisel ei tähenda nende erakondade põhimõtete muutumist. Nii ei saanud Reformierakond nõustuda kergekäelise suure laenu võtmisega.

Jüri K.

Mõni aeg tagasi oli uudistes juttu kavast tuua järgmisel suvel Tallinna Politseile appi tänavatel korda hoidma kolleege Helsingist. Paraku langes hiljuti Viru tänaval röövimise ohvriks Helsingi politseikomissar.

Kas uus tekkiv koalitsioon ei võiks samuti naabritelt linnavalitsemiseks abi paluda. Viimaste aastate jooksul on ajakirjanduses rohkem juttu Tallinna LV nägelemistest kui tegemistest. Et kui Helsingist saame korravalvureid, siis ehk lätlased laenavad meile mõneks ajaks linnavalitsejaid.

Mulle isiklikult tundub, et Riia linnaisad on viimase kahe aasta jooksul kõvasti suurema haldusüksuse arendamisega tunduvalt edukamalt toime tulnud, kui Tallinna volikogu ja linnavalitsus oma mängumaal.

Riia linna ei juhi 14 osapoolest koosnev moodustis.

Linnakodanik

Küsimus parteitegelasele Urmas Paetile : Kas saite parteigenosse Hannes Astokilt konsultatsiooni, kuidas selliseid alatusi organiseerida või suutsite koos võimuahne vallasema Maret Maripuuga ise välja mõelda?

Olen oma tegevuses lähtunud Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatuse ja volikogu fraktsiooni otsusest.

Siim Roode

Kas hr. Paet ise jätkab Nõmme linnaosa vanemana?

Kas hr. Paet avantüüri läbikukkumisel lahkub sellet kohalt?

Kavatsen jätkata Nõmme linnaosavanemana.

Vopross

Kas jagate Kallase ja veel mõningate teiste Reformierakonna tegelaste arvamust ja ütlusi, et Tallinna omavalitsuses toimuv on lokaalse tähtsusega küsimus ja ei puuduta valitsuse ning riigikogu tasandil toimuvat poliitkat?

Jah. Kohaliku omavalitsuse ja riigi tasand on kaks eri asja. Kui see nii ei oleks, siis poleks ju Tallinna linnavalitsust ja volikogu vajagi, sest linna tänavate puhastamise korraldamisega ja muude igapäevaste asjadega võiksid tegelda riigikogu ja valitsus.

ak

kas reformierakonna ja keskerakonna koalitsiooni ei sega diametraalne maailmavaateline erinevus? -- st. kas nii erinevate maailmavaadete esindajatel on mõtet - ausalt - tühipalja linnaeelarve pärast kokku istuda, kui teisi potenstsiaalseid tüliküsimusi on rohkem (alates sotsiaalpoliitilistest dilemmadest: vähe riiki vs palju riiki, jne...)

Kohaliku omavalitsuse tasandil pole erakondade ideoloogiatel nii määravat rolli. Näiteks küsimus astmeline tulumaks või proportsionaalne tulumaks, ei ole kohaliku omavalitsuse küsimus. Linnaelu efektiivse juhtimise hea näide on Tartu.

Pronto

Kas Tallinna koalisatsioonist lahkumise lõplikuks ajendiks oli Paltsi (kohati solvava alatooniga) avaldis ajakirjanduses, kus ta teatas, et neid ei absoluutselt huvita Reformi arvamus finantsküsimustes?

Ega need avaldused otsustamist eriti raskemaks ei teinud. Koalitsioonipartnerite vahelise normaalse suhtlemise näide see ei olnud.

Nugis

Kas Reformierakond on juba arutanud oma logo muutmist hüppavast oravast ristikut närivaks oravaks?

Tänan ettepaneku eest, aga ei ole arutanud.

Hendrik

Kes võiks olla Reformierakonna järgmine koalitsioonipartner, kui teil Keskerakonnast isu täis saab? Kas see võiks olla Res Publica?

Järgmine või järgmised koalitsioonipartner(id) selguvad pärast järgmisi kohalikke valimisi.

see

Hr. Paet, kas teil on juba "Kesknädal" tellitud?

Ei ole tellitud.

Mati

Lp. Urmas Paet,

Kas on tõsi, et Tallinna linna volikogu esimees hr. Rein Voog ning ka Reformierakonna esimees hr. Siim Kallas ei olnud kursis - nii nagu nad ajakirjandusele on väitnud - erakonna otsusega moodustada Tallinnas ühine koalitsioon Keskerakonnaga? Kui see on tõsi, siis kes teeb Reformierakonnas selliseid otsuseid, nii et isegi reformierakondlasest linnavolikogu esimees, rääkimata erakonna esimehest, nendega kursis ei ole?

Volikogu esimees Rein Voog osales Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatuse ja volikogu fraktsiooni koosolekul, kus otsustati koalitsioonist lahkumist. Seega oli ta teadlik. Tallinna piirkonna seisukohtadest oli informeeritud ka erakonna esimees Siim Kallas.

Magnus K.

1. Aastaid on reform kuulutanud, et VÄLISTAB koostöö Keskerakonnaga. Mis siis nüüd juhtus?

1. Koostöö välistamine ühe või teise erakonnaga ei saa olla eesmärk omaette. Eesmärk saab olla näiteks see, kas ja kuidas õnnestub linna arendada ilma, et peaks tulevikku suunatud suuri kohustusi võtma.

2. Everit ja Tsingisseri on Urmas Paet oma varasemates sõnavõttudes kõvasti kritiseerinud ja maha teinud. Viimastes väljaütlemistes on need kaks aga justkui Paeti parimateks sõpradeks saanud. Milleset selline meelemuutus?

2. Ei meenu, et oleksin Tsingisseri või Everi kohta arvamust avaldanud.

3.Kas Reformierakond teadis, et Keskerakonnal on Everiga kokkulepe? Kas Reform kavatseb seda kokkulepet ka aktsepteerida?

3. Ei tea sellekohastest kokkulepetest midagi.

Kalev

Urmas Paet,

Presidendi valimistel sõlmitud kokkulepe Reformi ja Keskerakonna vahel läks vett vedama. Kas Reformierakonnast poleks olnud tark olla natuke ettenägelikum kokkulepete sõlmimisel? Nii, et kui Keskerakond ei pidanud leppest kinni, poleks Reformil ka Tallinnas võimuvahetuse kohustust?

Kuidas usaldate koostööd sellise partneriga, kes juba on tegudes teid alt vedanud?

Presidendivalimisteks ei sõlminud Reformierakond ühtegi kokkulepet teiste erakondadega, seega ei saanud ka midagi vett vedama minna.

Paul

Kas te olete vaadanud või lugenud Kivirähu "Rehepappi"? Kui jah siis millise tegelaskujuga teie ennast samastaksite?

Olen lugenud. Hea raamat. Samastada ei oska end ühegi tegelasega.

naba

oleks on paha poiss kuid proovime ikka vastata. mis tunne oleks teil ja reformierakonnal kui il oleks teinud uue koalitsiooni keskiga ning oleks teid informeerinud sama palju kui teie neid?

Reformierakond informeeris kohe pärast koalitsioonist lahkumise otsuse tegemist linnapead. Teie poolt kirjaldatud juhtumil oleksime samamoodi soovinud enda informeerimist.

Siiri

Tere,

Kas aktsepteerite, et Keskerakond on kokkuleppeid eirates juba ära jaganud linnaosa vanemate kohti neid toetavatele venelastele?

Kas reform kavatseb selle vastu midagi ette võtta. Ja kui, siis mida?

Kuidas kavatsete seda oma valijatele seletada?

Keskerakond ei ole meile veel tutvustanud oma kandidaate linnaosavanemate ametikohtadele. Seega ei saa kuidagi Teie arvamust kommenteerida.

maris

Olen veendunud, et siinsetele konstruktiivsetele küsimustele Te selgeid ja üheselt mõistetavaid vastuseid ei anna.

Kas (just siin tõstatatud)probleemide eitamine ja vastustest kõrvale hiilimine on tingitud Teie isiklikust informeerimatusest või on see partei poolt ette antud joon?

Olen vastanud kõigile küsimustele võimalikult täpselt.

Juhan

Lugesin siin esitatud küsimusi ja tuleb tunnistada, et just viimaste hulgas on mõned väga asjalikud.

Tahaksin minagi teada, kuidas seletab Reform kõiki neid kokkumänge Keskerakonnaga juba pikemat aega? Vastust: "pole midagi sellist olnud", loen automaatselt hämamiseks, sest nii presidendivalimistel kui ka linnaosavanemate kohtadega tehtud diilid on kuluaarides teada. Ja leidub ka ausaid inimesi, kes neid võivad avalikult tõestada.

Kui väidate, et ei tea neist kokkulepetest midagi, kas siis poleks õigem poliitikast eemale hoida? Tekitate ju muidu otsest kahju oma valijatele, kes teid usaldasid.

Keskerakonnaga ei ole kokku mängitud ei presidendivalimiste eel ega ajal. Samuti pole olnud kokkuleppeid enne koalitsioonileppe sõlmimist möödunud reedel Tallinnas.

Siim-Edgar Kallsaar

Lp.U.Paet.

Ehk seletaksite "pimedale" uut aritmeetikat.24+8=33 või nagu "Teie" väidate-isegi 34? Siit minu küsimuse point - keda veel sõiduvette kauplete ja mis hinnaga?

Suur tänu tähelepanu eest.

Tallinna koalitsioon on sõlmitud kahe osapoole vahel ning seda võivad toetada volikogu liikmed oma poliitiliste veendumuste kohaselt.

Aigar

Reformierakond on ühe põhjusena Keskerakonnaga liitumiseks toonud linnapea Tõnis Paltsi väljaütlemisi. Kui sirvida KE häälekandja "Kesknädala" kirjutisi, leiab neist rohkelt arvamusi (loe sõimu) Reformierakonna aadressil. Teid süüdistatakse hämamises, vassimises, valetamises, reeturlikuses jne. jne.

Kas tuleb välja, et Keskerakonnal oligi õigus ja võtate nende poolt väljaöeldu omaks?

Ja kas nüüd sobib Reformierakonna arvates Keskerakond Liberaalse Internatsionaali liikmeks? Keskerakond on seni süüdistanud RE-d liberalismi monopoliseerimises.

Ei ole "Kesknädala" lugeja, seega ei oska kommenteerida sealseid kirjatükke. Kindlasti ei otsustata parteide võtmist Liberaalsesse Internatsionaali Tallinna volikogus. Arvan, et Keskerakond kui partei ei vasta minu ettekujutusele liberalismist. See ei välista aga koostööd teede ja lasteaedade remontimise küsimuses.

JollyRoger

1.Kas poleks mitte õigem praegu korraldada erakorralised valimised? - kõik erakonnad, mõni

erand välja arvata on petnud täielikult oma valijate ootusi.

2.Teie eitava vastuse korral - kas loodate valijate mälu nõrkusele ? Mina omalt poolt arvan, et minu hääl Teile on kadunud hoolimata sellest millise tulevase valimisaastaga on tegemist. Kui TE arvate, et see on liivatera, siis meid on palju ja selle tormi puhul, mille Te esile kutsusite võib tekkida luidete rändamine.

Erakorralised valimised saavad toimuda vaid juhul, kui riigieelarvet ei võeta vastu märtsikuuks või kui peaminister astub tagasi ja ei suudeta leida uut. Reformierakond ei arva, et kumbki variant oleks praegu tõenäoline. Kui need siiski peaks juhtuma, siis oleme neiks valmis. Praegusel hetkel ma ei usu, et valimised muudaksid oluliselt jõudude vahekorda. Pigem võiks tekkida samalaadne patiseis nagu on siiani olnud Tallinna linnavolikogus.

Murelik Lapsevanem

Konkreetne küsimus: Kas ka Teie pooldate Tallinna Muusikakeskkooli kesklinna viimist? Kas tegemist on pöördumatu protsessiga?

Minu arvates võiks Tallinna Muusikakeskkool jätkata tegevust Kivimäel, sest selle eelised on vaiksem ja rahulikum keskkond kui Kesklinnas ning piisav ruumide olemasolu. Puhtemotsionaalselt leian, et muusikakeskkool sobib Nõmmele väga hästi.

teadja

Kodanik Paet, miks te valetate. Kuidas sai Voog olla teie riigipööramiskoosolekul, kui ta parasjagu lennukiga USA visiidilt Eestisse tagasi lendas.

Rein Voog tuli lennuki pealt otse Reformierakonna Tallinna juhatuse koosolekule.