Vene president Vladimir Putin kutsus tuleval nädalal Mordvas toimuvale soome-ugri kultuurifestivalile Soome presidendi ja Ungari peaministri.

“Nii president Tarja Halonen kui peaminister Ferenc Gyurcsány paneksid tõsise kahtluse alla Euroopa Liidu solidaarsuse, kui läheksid sellele üritusele ilma Eesti kolleegita,” kirjutab Mihkelson oma blogis.

Poliitiku sõnul on Putin Eesti presidendi nime kutsutute nimistust teadlikult välja jätnud, et vaadata, kas Soomet ja Ungarit on võimalik omatahtsi Tallinnast eemaldada.

“See on märkide keel, millele ei peaks meie hõimuvelled küll alluma,” ütles Mihkelson. “Vastasel juhul on jutt Euroopa Liidu solidaarsusest sattumas kerge kahtluse alla. Vähemalt Soome ja Ungari liidrite hoiakus.”

Mihkelsoni sõnul ei aitaks ka see, kui Halonen ja Gyurcsány võtavad selle teema Mordvas üles ning avaldavad tõsist protesti Putinile. “Siis on juba hilja. Lõhe on löödud ning eesmärk saavutatud.”

Poliitiku hinnanul võib kutse mitteesitamise põhjuseks olla Moskvat ärritanud asjaolu, et Eesti on oma hõimurahvaste õiguste eest seismisel olnud aktiivsem kui Soome ja Ungari.

Ka leiab ta, et Venemaa näitab selle sammuga, et ei soovi suhete normaliseerimist Eestiga.
Putin kohtub kahe soome-ugri riigipeaga Mordva vabariigi pealinnas Saranskis 19. juulil.