Kongressi ajal peaks laupäeval toimuma tund aega kestev Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese ja Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi kohtumine.

Moskvast 2700 kilomeetrit ida pool asuv, umbes Kesk-Soome kõrgusel asuv Hantõ-Mansiisk on samanimelise autonoomse ringkonna pealinn, mis on ühest küljest vana ja samas uus linn.

Asutati linn üle 400 aasta tagasi, aga ajaloolist on linnas väga vähe säilinud. Kui veel 50 aastat tagasi polnud linnas asfalttänavaid ning kõnniteed olid puust, siis täna näeb linn välja keskmisest Vene linnast kõvasti moodsam ja rikkam.

67 000 elanikuga Hantõ-Mansiisk on Venemaa suurima naftatootmispiirkonna pealinna. Nende ringkonnas toodetakse pool Venemaa naftast ehk 7,5 protsenti kogu maailma naftatoodangust. Lisaks tuleb sealt kuus protsenti Venemaa gaasist.

Tänu sellele on eriti kesklinn viimase kümne aastaga täielikult uuenenud. Arhitektuur on moodne, mis tõsi küll kaldub väga kitšilikuks ning asub hea ja halva maitse vahepeal.

Peale naftapealinnana on Hantõ-Mansiisk maailmale tuntud ka kui uus spordikeskus. Viis aastat tagasi toimusid seal laskesuusatamise maailmameistrivõistlused (laskesuusatamise maailma karika etapp toimub seal igal talvel) ning kahe aasta pärast toimub linnas maleolümpia.

Lisatud videoklipp näitab Hantõ-Mansiiski linna keskväljakut. Algul on näha linna peapostkontorit, siis linna peamist kaubanduskeskust, siis riigikassa kohalikku osakonda, siis kultuurikeskust, siis paistab puude tagant kohalik administratsioon ning kõige lõpuks paistab linna peatänav.

Linna sadam asub Irtõši jõe kaldal, umbes 15 kilomeetri kaugusel ühineb see Siberi ühe suurima jõega Ob. Üle Irtõši viib linnast 1,3 kilomeetrine maantesild, mis ehitati neli aastat tagasi.

Hantõ-Mansiisk koosneb justkui kahest osast, mida poolitab hantide ja manside jaoks püha Samarovo mägi. Hantide ja manside legendi järgi oli peale ülemaailmset veeuputust just Samarovo mägi see koht, kust elu uuesti alguse sai.

Ühel pool mäge asub nüüd kesklinn ning Hantõ-Mansiiski vanem osa, teisel pool mäge asub varasem Samarovo asula, mis on nüüd linnaga kokku kasvanud.