Vanderbilti ülikooli teadlane Terry L. Page avastas prussakatega katseid tehes, et õppimisvõime poolest on prussakad hommikuti tohmanid mis tohmanid, aga õhtuti õpivad kiiresti, vahendab Times of India.

Page õpetas prussakaid uusi lõhnaeelistusi meelde jätma. Nimelt tahtis Page panna prussakaid meelde jätma seoseid "vastik piparmündilõhn = maitsev suhkruvesi" ja "meeldiv vaniljelõhn = suhkruvett ei saa".

Piparmündilõhn on tavaliselt prussakatele ebameeldiv ja loom seda lähemalt uurima ei lähe, kuid vaniljelõhn mõjub meelitavalt.

Prussakaid hakkas Page koolitama kahes jaos. Ühed pandi "koolipinki" hommikul, teised õhtul ja öösel. Katsetest selgus, et hommikul õppima pandud prussakad ei suutnud lõhnaseoseid meelde jätta, kuid õhtul õpetatud loomadel püsisid seosed meeles mitu päeva.

„Uuring on algusest lõpuni üllatav. Üllatav oli fakt, et prussakad on võimelised õppima, tavaliselt ju neid kõrge IQ-ga loomadeks ei peeta. Veel üllatavam oli, et bioloogiline kell mõjutab nende õppimisvõimet,” selgitas Page.