"Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus (RTRTS) hakkas kehtima 2004. aasta algusest ja sellega pandi valuutavahetusteenuse pakkujatena tegutsevatele ettevõtetele kohustus enda ja oma tegevuskoha registreerimiseks hiljemalt 2004. aasta septembriks," ütles Raul Vahtra, kelle sõnul oligi alustatud järelevalvetegevuse eesmärgiks tuvastada mitteregistreerunud valuutavahetusteenuse pakkujaid.

Kontrollide tulemusel avastati kaks ettevõtet, kes pakkusid valuutavahetusteenuseid, kuid ei olnud oma tegevust registreerinud. Mõlemat ettevõtet karistati rahatrahviga ning nende tegevus saab jätkuda peale registreeringu saamist. Maksimumkaristusena võib valuutavahetusteenuse pakkuja registreerimiskohustuse rikkumise eest määrata rahatrahvi kuni 50000 krooni.

Lisaks tehti kontrollide tulemusel hoiatused kolmele valuutavahetusteenust pakkuvale ettevõtjale, kelle töötajad ei olnud kuulnud RTRTS-s toodud nõudest tuvastada kliendi isikusamasus 100 000 krooni ületava tehingu puhul ning teada rahapesu kahtlusele osutavate tehingute tunnuseid, mille esinemisel tuleb saata teatis rahapesu andmebüroole.

Vahtra sõnul vastutab seadusest tulenevalt ettevõtte juht sisemiste turvameetmete rakendamise eest, mis tähendab seda, et juht peab süstemaatiliselt tutvustama alluvatele RTRTS nõudeid.

Rahapesu andmebürool on 2005. aasta jooksul plaanis valikuliselt kontrollida RTRTS-i nõuete täitmist kõigi seaduses sätestatud tegevusvaldkonna esindajate puhul. Kontrollide osaliseks saavad hasartmängude korraldajad, sularaha siirdamise teenuse pakkujad, kinnisvaratehingute vahendajad, väärisesemete müüjad ja vahendajad, audiitorid, raamatupidamise ja maksustamise valdkonnas nõustamisteenust pakkuvad isikud, automüüjad ja muud isikud, kes sooritavad või vahendavad ettevõtluse korras tehinguid vähemalt üle 100 000 krooni ulatuses sularahas või 200 000 sularahata.

Rahapesu andmebüroo liideti keskkriminaalpolitseiga 2004. aasta alguses ning selle põhitegevuseks on rahapesukahtlaste tehingute analüüsimine ja vajadusel materjalide ettevalmistamine uurimisasutusele. Büroo arestis möödunud aastal erinevates Eesti finantsasutustes rahapesukahtlusega raha 9,5 miljoni krooni ulatuses ning tegi erinevatele juriidilistele ja füüsilistele isikutele 515 ettekirjutust.