Just see selgub tänasest rahandusministeeriumi teatest, mille kohaselt kavatsetakse kokku lugeda maksusoodustuste tõttu riigieelarvesse saamata jäänud raha.

Mõni hetk tagasi postkasti saabunud kirjas teatas rahandusministeeriumi kaudsete maksude talituse juhataja Urmas Koidu, et maksusoodustuste tõttu saamata jäänud tulu on riigieelarve kulu samamoodi nagu riigieelarvest eraldatavad summad.

Ta tõi näiteks biokütuse maksusoodustuse, mille tõttu jäi riigieelarvesse saamata ligi 5 miljonit krooni.

"Rahandusministeerium plaanib edaspidi lisaks riigiabina käsitletavatele maksusoodustustele välja arvutada ka teiste maksusoodustuste kulu. Sellisel viisil saame tervikliku ülevaate, millised valdkonnad tekitavad riigieelarve täiendavaid kulusid maksusoodustuste kaudu ja kui suured need kulud täpselt on,” seletas Koidu.

Seda lugedes ei saanud üle ega ümber kahtlusest, et sotsiaaldemokraadist minister on juurutamas uut filosoofiat, mille järgi riigil ei oleks kulusid vaid siis, kui saaks kodanikelt iga viimase sendi riigikassasse korjata. Sest siis valitseks 100 protsendine maksukoormus ja “kulusid” ehk maksusoodustusi keegi ei saaks.

Õnneks oli ministeeriumi pressiesindaja valmis kiiresti kinnitama, et see jutt käis vaid maksuerisuste kohta. Ehk siis nende juhtumite kohta, kus teatud kaubad ei lähe üleüldise maksumäära alla. Maksust vabastatud biokütus on siin üheks näiteks. Aga soodustuseks ehk “kuluks” on ka eluasemelaenudelt tagasi saadav tulumaks. Tulumaksu üldise määra alandamine aga “kulu” ei ole.

Pressiesindaja sõnul väljendas teade põhiliselt ministeeriumi veendumust, et sellised maksuerisused on pahad. “See tähendab, et me ei toeta neid,” seletas ta.

See on üks viis asjale läheneda. Kuid kuidas jääb keskkonnasõbraliku käitumise eest kiitmisega, mida biodiislit kasutavad autojuhid vääriksid? Või miks mitte kiita uue eluaseme soetanud noori peresid tubli töö eest riigi ja majanduse edendamisel, selle asemel, et kirjeldada neid kui “riiklikke kuluartikleid”. Saavad nad ju oma kodulaenu intressimaksetelt tulumaksu tagasi ja alates järgmisest aastast iga lapse kohta täiendava tulumaksuvaba miinimumi, mis on ka soodustus ehk kulu!

Tõsiseks teeb selle teate juures veel üks küsimus. Miks alustab riik just nüüd kulude ülelugemist? Kujuteldavate tulude (mis muud ikka see maksusoodustust tekkinud “kulu” on) kokku rehkendamist alustatakse ikka siis, kui rahaga kitsaks läheb. Kas varsti läheb maksutõstmiseks soodustuste ja erisuste kaotamise näol?

Rahandusministeerium vaidles vastu. “Loeme lihtsalt kokku. Keegi ei plaani praegu kaotada eluasemelaenude intressilt tagasisaadavat tulumaksu,” kinnitasid nad. Biodiisli maksusoodustus kehtib Eestis Euroopa Liidu nõusolekul 2011. aastani.