Kümnendat korda peetud Simpel Session on võitnud kindla koha BMX-i sõitjate ehk trikiratturite võistluskalendris. Ka seekordsele mõõduvõtmisele Tallinna Saku suurhalli kogunenud oma ala tuntumate tegijate sooritused lõid ligi viie tuhande vaataja ees mõnusa ja haarava õhkkonna.

Õhtu kulminatsioonis esitasid kaasakiskuva duelli 20-aastane kanadalane Drew Besanzon ja temast viis aastat noorem Brett Banasiewicz, kes viskasid üksteist üle trumbates saltosid, keerutasid rambilt hüpates ratast ja loopisid samal ajal õhus jalgu nagu akrobaadid. Publik, kellest enamiku moodustasid teismelised, huilgas meeletult.

„Publik oli fantastiline, pole nii marulise toetuse saatel varem sõitnud!” hüüatas võidumees Besanzon, kes kanadalaste hinnangul on tõusnud üheks maailma parimaks BMX-i meheks.

„Olen sõnatu, ma ei oska oma rõõmu kirjeldada,” lausus Besanzon. „Mul polnud täpset sõidukava, sõitsin nii, nagu olen aastaid harjutanud. Kõik ei õnnestunud täiuslikult, aga peamine oli tunda end vabalt ja nautida etteastet.”

Publiku lemmikuks tõusnud Ba­nasie­wicz ei pidanud teist kohta pettumuseks.

„Ma pole varem nii suurel võistlusel osalenud, aga ärevust ei tundnud,” ütles ühendriiklane. „Meil oli Drew’ga siin väga tore aeg.”

Kohe astusid leebe olekuga Bretti juurde kolm Eesti neiut, kes sättisid end pildi klõpsutamiseks tema kõrvale ja nutsid rõõmust. „Olen sõitnud BMX-iga kuus aastat ja kavatsen sõita nii kaua, kuni suudan,” lausus Brett.

Tõsi, seekordsel võistlusel pääses maksvusele nooremate ratturite uljus, kiirus ja riskijulgus. Samuti finaalsõitu jõudnud 26-aastased Dieogo Canina Brasiiliast ja Harry Maine tegid oma trikke korrektselt ja hüppasid kõrgele. Tätoveeringuid täis Mark Webb viskas saltot, maandus tagarattale ja pööras end osavalt maandumisel. Aga ilmselt jäi neil vajaka väljenduslikkusest ja leidlikkusest, millega hiilgasid kaks nooremat rivaali.

Eesti parimana 24 parema hulka jõudnud Andres Lainevool sai 16. koha. Ka oma poiss näitas julgeid trikke, aga tal tuleb neid veel ässadega konkureerimiseks viimistleda.

BMX-i võistlusi kajastavad netiküljed tegid Simpel Sessionist otseülekande.

• Simpel Session

BMX-i sõit: 1. Drew Besanzon, Kanada, 2. Brett Banasiewicz, USA, 3. Ben Wallace, Suurbritannia…16. Andres Lainevool. Rulasõit: 1. Adrien Bulard, Prantsusmaa, 2. Tim Zom, Holland, 3. Sami Miettinen, Soome