Slovakkia on praegugi EFSFi liige ning hoolimata sellest, kas Bratislava kiidab heaks uue raamleppe, jääb abimehhanism senistel tingimustel aktiivseks ja Slovakkia selle liikmeks.

Rahvusvahelised organisatsioonid on nõustunud kreeklastele järgmisel kuul veel laenu garanteerima, võites sellega aega laiemate abimeetmete jõustamiseks.

Euroopa keskpanga juht Jean-Claude Trichet ütles, et võlakriis on muutunud juba süsteemseks ja selle ohjeldamiseks on vaja võtta kasutusele otsustavaid meetmeid.

Slovakkia „ei” tähendab seda, et Eesti ei saa EFSFiga liituda, kuna stabiilsusfond jätkab tegutsemist vana lepingu alusel, mis sõlmiti euroala riikide vahel enne Eesti liitumist euroalaga.

Siiski ei maksa Euroopa abipaketi vastastel veel rõõmustada, kuna tõenäoliselt leidub mõni muu juriidiline vorm, kuidas Eesti EFSFiga liituda saab. Samuti läheb praegu tagasi lükatud uus raamleping Slovakkia parlamendis kordushääletusele.

Uue EFSF-i raamlepinguga suureneb esiteks võimalike tagatiste maht. Praegu saab EFSF garanteerida laene kuni 250 miljardi euro ulatuses. Uus raamleping lubaks seda suurendada 440 miljardi euroni.

Teiseks laieneb EFSF-i tegevusraadius. Kui praegu saab EFSF anda laenu ja osta riikide võlakirju esmaselt turult, siis uus leping lubab võlakirju osta ka järelturult. Avarduvad võimalused EFSF-i abiga panku päästa.