Pressiteade on muutmata kujul.

Keskerakonna Noortekogu Volikogu võttis 25.11.2007 toimunud istungil vastu poliitilise avalduse, millega taotletakse üksinda autoga sõitmise õiguse andmist juba piiratud õigusega juhilubadega noortele.

Praeguste seaduste järgi võivad 16-17-aastased isikud autot juhtida tingimusel, et mootorsõidukis on tema kõrval lapsevanem või lapsevanema poolt selleks volitatud isik, kellel peab olema B-kategooria auto juhiluba vähemalt kaks aastat. „Paraku on kehtiv kord aga ilmselgelt ajast maha jäänud ning vajab tänapäeva oludele kohandamist. Sajad kui mitte tuhanded vastavas vanuses noored kasutavad niikuinii vanemate loal autot regulaarselt,” väitis Keskerakonna Noortekogu Volikogu esimees Britt Eerik.

Volikogu tehtud ettepaneku kohaselt tuleks anda nimetatud küsimus iga lapsevanema enda otsustada. Täpsemalt võiks olla seaduslikul eestkostjal õigus volitada oma 17-aastast järeltulija autot kas mingil kindlal ajavahemikul või tähtajatult kasutama. Eeltingimus oleks, et antud noorel on piiratud õigusega juhiload olnud juba vähemalt aasta aega ja mingeid rikkumisi registreeritud ei ole. Vastava ametliku loa võiks idee järgi vormistada ükskõik millises ARK-i büroos üle Eesti.

Kindlasti leiavad paljud täiskasvanud, et alaealistele ei tohiks laadseid õigusi anda, kuid teemasse süüvides tuleb ju tõdeda, et tegemist on pelgalt eelarvamusega. „Me ei näe mingit alust arvata, et noored mingil põhjusel vähem kohusetundlikult sõidaksid või liikluseeskirju piisavalt hästi ei tunneks. Nad on läbinud täpselt samasuguse koolituse ja sooritanud identsed testid, mis täisealised juhilubade omanikud ning seega on nende autosõidu oskuse tase vähemalt sama hea,” lisas Britt Eerik.


Kui siit teemat edasi arendada, siis võiks ju lisaks küsida, kas lubada põhikooli lõpetanud noored ka valima? Mida teie arvate, kas 16-aastastel peaksid olema suuremad võimalused või on praegu kehtivatel piirangutel siiski ka mingi kandev mõte?