Pühapäeval täitub kümme aastat 11. septembri terroriaktidest Ühendriikides. Ülehomme kell 8:46 idaranniku aja järgi, mil 2001. aastal rammis lennuk New Yorgis WTC põhjatorni, peatuvad miljonid ameeriklased kogu maailmas leinaseisakuks.

11. septembri saabumine tuletab meelde mälestuse nendest, kes rünnakutes hukkusid ja nende inimeste - politseinikest ja tuletõrjujatest, kuni tavakodanikeni - vaprust ja kangelaslikkust, kes tegid endast kõik, et päästa terroriaktis kannatada saanuid.

Meenutades 9/11, mälestame ka 2004. aasta Madridis, 2005. aasta Londonis ja hiljem Moskvas ning mujal maailmas viimase kümne aasta jooksul toimunud terroriaktide ohvreid. Koos pisarate, kurbuse ja kangelaslikkusega, kaasneb ka kohustus hoida tulevikus sääraseid rünnakuid ära ja võidelda kurjategijatega, kes selliseid õudsaid tegusid korda saadavad, ükskõik, kus nad ka ei asu.

Me anname aru, et Ühendriigid ei suuda üksida efektiivselt terrorismiohule vastu seista. Seetõttu oleme loonud liitlassuhteid riikide, rahvusvaheliste organisatsioonide, erasektori ja kodanikeühiskonnaga.

Eesti on seisnud USAga õlg õla kõrval julgeolekuoperatsioonides Iraagis ja Afganistanis ja jätkab meiega lähedast koostööd terrorismivastase võitluse osas, sealhulgas ka küberkaitse valdkonnas. Koos Eesti ja teiste võitluskaaslastega saame me olla võidukad.

Mälestamaks neid, kes on hukkunud ja märkimaks ära septembriterrori kümnendat aastapäeva, korraldab Ühendriikide saatkond Tallinnas kontsert-vastuvõtu.

Kutsutud külaliste hulgas on Eestimaa kangelased – haavata saanud veterandi ja sõjaväelased, kes on võidelnud terrorismi vastu ja meie ühiste väärtuste toetamise poolt. Samuti ka päästeametnikud, kes riskivad igapäevaselt oma eludega Eestis turvalisuse ja julgeoleku tagamise nimel. Kui me mälestame neid, kes on langenud, austame seda ohvrit.