USA ülemkohus arutab esimest korda üle paari aastakümne sõnavabaduse piire õpilaste jaoks, vahendab BBC.

Küsimus on selles, kas koolidirektor rikkus õpilase sõnavabadusõigust, kui eemaldas ta õppetöölt pärast seda, kui õpilane lehvitas loosungiga: „Bong Hits 4 Jesus”. (umbkaudne tõlge: kanepimahvid Jeesuse auks – toim).

USA keskkooliõpilane Joseph Frederick valmistas niisuguse sisuga loosungi 2002. aastal selleks, et see lahti rullida olümpiatule möödumise vaatamise tseremoonial. Loosungi lehvitamine ei meeldinud kooli direktorile ja koolijuht Deborah Morse kõrvaldas toona 18-aastase poisi seepeale õppetöölt.

Nüüd on asi ülemkohtusse jõudnud ja direktorit esindab seal endine erisüüdistaja Kenneth Starr, kes omal ajal uuris Bill Clintoni ja Monica Lewinsky seksiskandaali. Starr kinnitab, et koolijuht käitus õigesti, kuna järgis kooli narkovastast poliitikat.

Endine kooliõpilane Joseph Frederick seevastu kinnitab, et tema sõnad nelja meetri pikkusel loosungil ei olnud seotud narkootikumide pruukimisega. Noormees kinnitab, et tegi loosungi vaid nalja pärast ja selleks, et telerisse pääseda. Fredericki advokaat Douglas Mertz leiab, et see kohtuasi puudutab sõnavabadust ja mitte narkootikume.