Kui oli hääletus Henn Põlluaasa valimiseks riigikogu esimeheks, sai ta salajasel hääletusel 55 poolthäält, kõik uue koalitsiooni hääled pidasid peale Kaljulaidi. Täna sai Kaja Kallas vaid 53 vastuhäält. KEI laguneb juba enne sündi.

Uuel koalitsioonil oleks pidanud olema 56 häält, aga häält ei andnud isamaalased Viktoria Ladõnskaja-Kubits ja Üllar Saaremäe. Maaeluminister Tarmo Tamm Keskerakonnast puudus.

Kallase üksmeelne mahahääletamine oleks olnud võimalus näidata uue valitsuse ühtsust, aga tuli hoopis uue valitsuse lagunemise näide. Kuhu siis hääled kadusid?

Mittehääletamist võib ühelt poolt võtta sõbraliku inimliku sammuna, mis tekitab sümpaatiat Reformierakonnas ja eriti Kaja Kallases. Veel tõsisem on aga teine võimalus, nimelt see, et mittehääletajad ei soovi lihtsalt Kaja Kallasega läbi saada, vaid sillutavad teed parteivahetuseks.

Meenutagem Ratase eelmist valitsust, mida iseloomustasid samuti pidevad ülehüppamised. Üksteise järel kadusid saadikud kõigist kolmest Ratase valitsuse fraktsioonist, kuni alles jäi tehniliselt vähemusvalitsus. Vaid Jürgen Ligi juhitud Reformierakonna fraktsiooni ebaefektiivsus opositsiooni juhtparteina lubas Ratasel tema valitsuse viimased kuud enamvähem väärikalt üle elada.

Praegu paistab, et Ratase teine valitsus alustab sealt, kus esimene pooleli jäi, nimelt lagunedes. Jüri Ratas ja tema lähemad kamraadid on Edgar Savisaare kõrval poliitikat tehes saanud palju häbenemist harjutada, nemad on vintsked sellid. Ühe valitsuse pidamiseks aga vaid neist ei piisa. Oht on, et KEI saadikute seas on siiski omajagu neid, kes ei jaksa kogu seda häbi taluda.

Uut valitsust toetavast 56-st saadikust taibukamad on praeguseks ilmselt mõistnud, et KEI toetamine nende pikaajalisele karjäärile hästi ei mõju. Seega näeme ilmselt, kuidas keerukamate hääletuste ajal on nad "WC-s" ja pikemas plaanis võivad end avastada hoopis akna alt või Reformierakonnast.

Jüri Ratase teine valitsus on nagu teibiga kokku kleebitud kratt. Mõisaaida tühjaks varastamise asemel on tõenäoline, et see laguneb lähimal ristmikul ära.