Soome rahvusringhäälinguni jõudnud materjalidest selgus, et müügimees, kelle nime ei nimetata, kandis Panama firmast raha Metso kontodele ning siis mõne aja pärast ringiga tagasi maksuparadiisi.

Müügimees kandis oma isiklikust Panama ettevõttest ühe Šveitsi panga kaudu raha Metso Automationi Soome kontole. Arve selgituseks on märgitud ventiilide müük ja komisjonitasu. Tööstuses kasutatavad ventiilid müüdi ühele Venemaa firmale.

See sama Venemaa firma, kes ventiilid ostis, müüs need edasi Rootsis registreeritud ettevõttele, mille eesotsas on üks teine venelane. Tähelepanuväärne on see, et selle tehingu käigus ventiilide hind kuuekordistus ning toote tegelikust hinnast ülejäänud summa liikus Metso müügimehe käe läbi ühele Panama firma kontole. Lekkinud dokumentidest selgub, et Metso müügimees kasutas seda skeemi korduvalt.

YLE saates MOT räägiti Metso endise siseauditiosakonna juhi Jarmo Kääriäisega, kes ütles pärast teemaga tutvumist, et arvestades sellist raha liikumist, siis on tegemist üsna selgelt rahapesuga.

Metso Automationi sisekontroll ei osanud ventiilitehingute juures midagi kahtlast näha ning võib arvata, et tegemist oli müügimehe sooloprojektiga. Kui teave kahtlaste tehingute kohta lekkis, alustas Metso koheselt sisejuurdlust, võttes appi ka tuntud audiitorfirma PwC eksperdid. Metso finantsjuht Harri Nikunen rõhutab, et asja uurimisse suhtutakse täie tõsidusega.

Kahtlaseid tehinguid korraldanud müügimees on tänaseks Metso ridadest välja arvatud. Kuigi täpseid andmeid juhtumi kohta ei ole avalikustatud, siis leiab Mossack Fonseca lekkinud dokumentides infot selle kohta, et müügimees tegi aastate jooksul Panama firmade ning Šveitsi pangakontode kaudu kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuvaid tehinguid.

Metso on Soome tööstuse üks suurimaid nimesid, mis tegeleb kaevanduste ning nafta- ja gaasitööstuse jaoks tehnika tootmisega. Samuti valmistatakse detaile elektrienergia tootjatele ning puidutööstusele.

Eesti Energia tütarfirma Enefit tehnoloogiatööstus on teinud Metsoga korduvalt erinevate projektide raames koostööd. Samuti on mitmed Eesti Energia Narva Elektrijaamade olulised detailid valmistatud Metso poolt. Metso kontsern tegutseb 50 riigis ja annab tööd umbes 12 000 inimesele.