Heidutuselt kaitsele

Ehkki Gallego sõnul peab kindlate otsuste nägemiseks ära ootama juunis Madridis toimuva NATO tippkohtumise, on USA kongressi esindajatekoja liikmete sõnul selge, et Eesti panust allianssi tuleb tunnustada. USA saatkond Eestis ja USA kongress töötavad praegu Balti riikide kaitse tugevdamise nimel. Ollakse üksmeelel, et Ida-Euroopas on tarvis liikuda seniselt heidutusrežiimilt kaitsehoiakule.

„Enne Venemaa Ukraina-vastast rünnakut uskusime, et liitlasvägede kohalolek NATO idatiival on Venemaale piisav heidutus. Ent näeme nüüd, kuidas nad käituvad riigis, kus elab 44 miljonit inimest,” selgitas Bacon. Ameeriklaste sõnul on Ukrainas tehtavat hävitustööd nähes selge, et siinset territooriumi ei saa Venemaale isegi viivuks ära anda.

Agressor soovib pärast iga õnnestumist üha rohkem ja rohkem.

Sama resoluutselt toetavad kongressi esindajatekoja liikmed oma riigi ja vabaduse eest võitlevat Ukrainat. „USA kongress kiitis äsja heaks 40-miljardilise abipaketi Ukrainale. Senatis hääletas selle poolt 89 saadikut sajast,” märkis Bacon. Ehkki USA vabariiklaste seas on vähemus, kes toetab isolatsioonipoliitikat ja sooviks kasutada Ukraina abistamiseks kuluvat raha parema meelega USA-s, oleks see nii demokraatide kui ka enamiku vabariiklaste arvates viga. „Nägime 1930-ndate lõpus, mis juhtub, kui diktaatorile järeleandmisi teha. Agressor soovib pärast iga õnnestumist üha rohkem ja rohkem,” sõnas Balti parlamendirühma eesistuja.

Ruben Gallego sõnul ei ole ainult Ukraina, vaid sama palju USA ja kogu läänemaailma huvides, et demokraatia Ukraina sõjas võidaks ja püsiks. „Oleme kõik ohus, kui Ukraina peaks kaotama,” nentis Gallego.

Neljakordne ülekaal

USA kongressi esindajatekoja delegatsiooni kolmanda liikme Sara Jacobsi sõnul on kindel, et liitlased hindasid enne konflikti Venemaa sõjavõimet üle, aga see olevatki kaitsestrateegiat koostades oluline. „Oma vaenlast alahinnates leiad end sellisest olukorrast nagu Venemaa praegu,” lausus Galego.

Kolme sõjakuu jooksul on lääs näinud Venemaa armee strateegilisi nõrkusi ja taktikaid, mille juurde pöördutakse nõrkuses ja meeleheites. „Ent isegi kui me neid ülehindasime, on neil Ukrainas endiselt vähemalt neljakordne ülekaal. Me ei saa mõelda, et Ukraina on tänu praeguseks saadetud abile juba sõja võitnud,” selgitas Bacon. Endise õhuväelase sõnul on oluline meeles pidada, et oma vaenlast ei tohi rumalaks pidada. Keegi ei soovi kaotada, nii et oma rahvusliku au taastamise nimel ollakse tihti valmis lõpuni minema. „Me ei tohi peatuda, enne kui Venemaa on kaotanud – et nad ei ohustaks Eestit ega ühtegi teist oma naaberriiki,” lisas ta.

On oluline, et süüdlased enda tekitatud purustuste eest maksaksid.

Ehkki kogu vaba maailm sooviks seda, on ameeriklaste sõnul keeruline Venemaad Ukrainas sooritatud koleduste ja sõjakuritegude eest vastutusele võtta. „Teeme kõik selleks, et need inimesed saaksid karistatud ja õiglus võidaks,” rõhutas Jacobs. USA toetab sõjakuritegude rahvusvahelisel tasemel uurimist, sealhulgas rahvusvahelises kriminaalkohtus. „Paljud nendest inimestest, keda võiksime kuritegudes süüdi mõista, ei soovi jääda kogu eluks Venemaale. Nad tahavad reisida ja lääneriikides käia. Kohe, kui nad seda teevad, on meil võimalik nad kinni võtta,” selgitas Galego. Ent selleks on äärmiselt oluline, et liitlaste ühtsus säiliks nii sõja ajal kui ka pärast seda, toonitas ta.

Baconi kinnitusel arutatakse juba praegu sedagi, kuidas pärast sõda Ukrainat üles ehitada. „Tarvis on tänapäevast Marshalli plaani, mis kaasaks peale lääneliitlaste ühise panuse ka Venemaa välisvara. On oluline, et ka süüdlased enda tekitatud purustuste eest maksaksid,” rõhutas Bacon.

Valmis sõja venimiseks

Viimasel ajal on olnud kuulda, et Saksamaa ja Prantsusmaa otsivat konfliktile üha innukamalt diplomaatilist lahendust. USA esindajate sõnul on nende riigi kindel positsioon, et mitte keegi ei tohiks oma kodumaad agressori eest kaitsvale riigile dikteerida, mida või kuidas nad peaksid tegema. „Oleks täiesti sobimatu, kui meie liitlased suruksid Ukrainale enda vaatepunkti peale,” ütles Galego. Ameeriklaste hinnangul on läbirääkimised rahu üle täielikult Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi ja sealse rahva kätes, kes on ära teeninud õiguse ise otsustada, milles Venemaaga kokku lepitakse ja millega nõustutakse. USA ja liitlaste ülesanne on anda Ukrainale vajalik toetus ning teha kõik selleks, et Venemaa maksaks rünnaku eest võimalikult kõrget hinda ja Ukraina saaks läbirääkimisi pidada võimalikult kindlalt positsioonilt.

Jaga
Kommentaarid