Paar päeva varem vallutasid venelased 60 kilomeetrit lääne pool asuva Lõmani linnakese. Peaeesmärk on sõja eel 100 000 elanikuga Sjevjerodonetsk, mille vallutamisega võiksid Vene väed Luhanski oblasti hõivamise põhimõtteliselt lõpetatuks arvata.

Äärelinnas tugev laibalehk

Luhanski kuberneri Serhi Haidai sõnul on linn ära lõigatud nii gaasi- kui ka veevarustusest ja puudub ka nende taastamise võimalus. Hinnangute järgi on jäänud praeguseks linna 10 000–15 000 elanikku, kelle lahkumine on pideva tule tõttu keeruline. Võimude sõnul on lahingutegevuse ja ravivõimaluste puudumise tõttu hukkunud umbes 1500 tsivilisti. Võitlejate kaotuste kohta vaenupooled täpsemaid andmeid ei avalda, kuid kuberneri sõnul käib linnas intensiivne lahingutegevus. „Nad kasutavad kogu aeg sama taktikat: tulistavad mitu tundi järjest ja siis ründavad,” ütles Haidai. „Ründajad saavad surma, siis järgneb uus tulistamine ja rünnak, kuni nad kusagil läbi murravad.” Ta lisas, et ilm on praegu üsna kuum ja äärelinnas valitseb tugev laibalehk, sest Vene sõdurid ei vii oma langenuid ära.

Linna sissepiiramine pole õnnestunud ja kaitsjatel säilib seega väljastpoolt abi saamise või taandumise võimalus.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetab linna olukorda väga keeruliseks. Portaali Meduza andmeil tugevneb Kremlis usk, et praegune edasiliikumine aitab sõda võidukalt lõpetada.

Lääne eksperdid on skeptilisemad. Keerulise olukorra kiuste pole linna sissepiiramine õnnestunud ja kaitsjatel säilib seega väljastpoolt abi saamise või taandumise võimalus. USA mõttekoda Institute for the Study of War (ISW) ütleb, et Venemaa edu selles rindelõigus on saavutatud tänu jõudude äratoomisele teistelt lõikudelt, kuid edasi liigutakse endiselt vaevaliselt. „Olenemata sellest, kelle kätte linn jääb, lahingu lõpuks on Vene pealetung tõenäoliselt saavutanud haripunkti, mis annab Ukrainale võimaluse alustada operatiivtasandil uute vasturünnakutega,” märgivad ISW eksperdid. „Venelased on oma olemasolevast ründejõust pühendanud Sjevjerodonetskile märksa suurema osa kui ukrainlased.”

Vene nigel logistika

Briti sõjandusuurija Phillips O’Brien ütleb, et venelastel on lahingus suurtükiväes selge ülekaal, ent manööverdamisvõime jääb sellele alla. „Aeg-ajalt tulistatakse Ukraina kaitseliini auke, aga neil ei ole sõidukeid, millega neid auke korralikult ära kasutada,” märgib O’Brien Twitteris.

Logistika üle kurdavad ka Venemaad toetavad sõltumatud sõjandusblogijad, kelle sõnul saadetakse jalaväelased sageli rünnakule vajaliku tuletoetuseta ning jäetakse seejärel välja vahetamata ja täiendusteta. Ukraina sõjaväeluure väitel keeldub osa Vene komandöre eraldamast rindelt haavatute äratoomiseks või sinna varustuse viimiseks vajalikke sõidukeid, sest ei soovi vastutada nende võimaliku kaotamise eest.

Jaga
Kommentaarid