Laupäeval, 18. juunil kogunesid tuhanded sini-kollasesse riietatud leinajad Kiievi linna keskväljakule, kus mälestati langenud aktivisti. Viimsele teekonnale saatmisel kandsid võitluskaaslased Ratušnõi kirstuga sümboolselt üle Maidani väljaku. Sellele kogunenud inimesed põlvitasid langenu auks.

Inimesed põlvitavad, kui sõdurid kannavad Roman Ratušnõi kirstu.

Noormees võitles Ukraina eest sõja esimestest hetkedest alates. Esialgu osales ta lahingutes Kiievis ja seejärel 93. brigaadiga Trostjanetsi vabastamisel, lõpuks Izjumi all. Ratušnõi osales 2014. aastal Maidani protestides, olles ise toona 15-aastane. Allikate kohaselt oli Ratušnõi näol tegu ühe esimese Maidani meeleavaldustel osalenud õpilasega.

Lisaks Maidani-liikumisele ja korruptsiooni vastasele võitlusele oli Ratušnoi ka roheaktivist. Tema loodud ühing soovis kaitsta Kiievi rohealasid. Oma tegevuse tõttu sai mees ka tapmisähvardusi, millega ta pöördus ka president Zelenskõi poole. Kriminaalmenetlust toona ei algatatud.

Noormehe surm pälvis suure avaliku tähelepanu ka sotsiaalmeedias. Ukraina poliitik ja endine parlamendi liige Hanna Hopko postitas Twitterisse teate mehe hukkumisest ning soovis surma vene kriminaalidele.

Uudist jagas ka Ukraina kaitseluure ametlik Twitteri kasutaja.

Jaga
Kommentaarid