Vaktsiiniskeptikud haarasid teadmatusest kinni ning lõid tõendamata seoseid vaktsiinidega. Vandenõuteooriaid hakati agaralt Facebookis edasi jagama.

Mida väidetakse?

Facebooki lehekülg „TÕDE tõuseb“, millel on 2330 meeldimist ning 2837 jälgijat, teatas 17. juulil, et Knight suri, ning lisas postitusse seoseid COVID-vastase vaktsiiniga.

Jak Knight ei surnud COVID-vaktsiini tagajärjel

„Suri aktiivselt vaktsiini propageerinud noor andekas mees,“ on suurte tähtedega postituse alguses kirjas. Edasi selgitatakse, kuidas koomik osales projektides nii Netflixis kui ka HBOs, kus väidetavalt vaktsineerimist peale suruti. Väide, millele pole ühtegi tõendit toodud.

Kuigi lõppu on pandud lause, et järeldusi on vara teha, siis jätab tekst siiski vastupidise mulje. Postitus on saanud üle kuue tuhande vaatamise, seda on jagatud umbes 30 korda ja kommenteeritud sama palju.

Ka kommentaarid leiavad, et "süstitud" surevadki ära.

Kuidas on tegelikult?

Jak Knight oli USA koomik, näitleja ja stsenarist, kes suri 14. juulil kuulihaava tagajärjel. Koroner kinnitas, et tegemist oli enesetapuga (1).

Kui neljapäeval Knighti surm ilmsiks tuli, siis tundliku loomuga surma põhjusest ei teavitatud enne seda, kui kohtuekspertiis oli oma tulemused lahkunu lähedastele teatavaks teinud. Viimased palusid seniks privaatsust ja austust. Avalikkuseni jõudis põhjus esmaspäeval.

Vaktsiinivastased on teinud Knighti ja vaktsineerimise vahel kohati jaburaid seoseid, nimetades teda „vaktsiine propageerivaks noormeheks“. Toetutud on vaid koomiku esinemisele Brooklynis, kuhu pääsemiseks oli nõutud vaktsineerimise tõend.

Tõepoolest, 12. märtsil toimus Knighti esinemine, kus nõuti vaktsiinipassi. Kuid see ei olnud sugugi erakordne nähtus või tingimata Knighti enda initsiatiiv.

Union Hall, baar, kus Kinghti esinemine aset leidis, nõudis iga ürituse korraldamisel vaktsiinipassi (2).

Kusjuures, vaktsineerituse tõendamist nõutakse seal ka praegu, sest kohalikud piirangud on andnud asutustele passi küsimiseks vaba voli (3).

Muud asjaolud, mis viitaks sellele, et koomik oli vaktsiini propageerija või üldse vaktsineeritud, on üleüldse tõendamata (4).

Otsus. Vale. USA koomiku surmal ja COVID-vaktsiinil ei ole seost. Tegemist oli enesetapuga.