Et sellised kommentaarid anti just Indoneesia visiidi käigus, polnud ilmselt juhus. Esmaspäeval alustab Indoneesia president kahepäevast visiiti Pekingisse, kus kohtub ka Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Milley viibib ringreisel Indo-Vaikse ookeani riikides, mille raames on eri piirkonna riikidega arutada just Hiinast tulenevat ohtu. Muu hulgas kardavad USA sõjaväeametnikud, et Hiina võib lähema viie aasta jooksul tungida Taiwani - väiksele isevalitsevale saarele - ning sundida seda alluma mandriosa kommunistlikule võimule. USA ja tema piirkonna partneritele teeb muret ka Saalomoni saarte küsimus. Sealne valitsus sõlmis hiljuti lepingu Hiinaga, mis lubaks Hiinale ka sõjaväebaase rajada. See tooks esimest korda Hiina sõjaväebaasid Vaikse ookeani lõunaosasse. „Nad üritvad kogu piirkonnas oma mõju suurendada ja sellel on potentsiaalsed tagajärjed, mis ei pruugi olla soodsad meie piirkonna liitlastele ja partneritele,“ sõnas Milley.

Bideni administratsioon on astunud samme nii sõjaliste kui julgeoleku alaste suhete laiendamiseks Indo-Vaikse ookeani riikidega. Seda osana kampaaniast, mille eesmärk on luua tugevam liitude võrgustik Hiina tagahoovis ja võidelda selle kasvava mõjuga. Visiidil Indoneesiasse rääkis Milley, et partneritega soovitakse sidemeid tugevdada ning parandada ühist valmisolekut Hiinast tulenevate väljakutsetega toimetulekuks.