„See on avaldus, mis halvustab Eesti rahvust, riiki ja kultuuri“, sõnas Rohumaa Filipp Lossi kolmapäevast Facebooki-postitust kommenteerides.

Eesti Lavastajate ja Dramaturgide Liitu kuulub 125 lavastajat ja dramaturgi kõikidest Eesti teatritest. Viimati liitunute hulgas on näiteks kevadel sõjavastase lavastusega välja tulnud Julia Aug.

Loss tegi kolmapäeval Facebooki postituse, kus kirjutas: „Kas teate, miks mina, vaid (juba?) viis aastat Eestis elanud vene juut, olen kogu sellest lõputust räuskamisest venelaste-vastaste sanktsioonidega nii solvunud ja nördinud? Kui särtsakate toostide all Ukraina relvajõu toetusest ja Hea võidust Kurja üle roomas ühtäkki kõigist pragudest välja mädane, kõle russofoobia ning keegi ei kirtsuta nina ega ütle valjult: „Fuh!“ Õige hetk, kas pole? Kõige eest arveid klaarida, tallata jalge alla kõik Venemaa Föderatsiooni kodanike vabadused ja õigused, justkui poleks meil ilma selleta piisavalt probleeme. Mis saab edasi meie õigustest? Millise joone juures peatuvad meie innukad naabrid? Kunagi, ma mäletan, üsna hiljuti hävitasid nad sama innukalt juute Eestis...“

Hetkel on Loss veel ametis Vene teatri kunstilise juhina. Leping temaga lõppeb 5. septembril.