Välismaine kasutaja @laikacl postitas viis päeva tagasi TikTokki video, kuhu ta oli monteerinud kokku klippe „Simpsonitest“ ja kuninglikust perest kirstu kirstu saatmas. Video viitab sellele, et „Simpsonid“ ennustasid ette kuninganna Elizabeth II surma, kes lahkus meie seast tänavu 8. septembril ning kes sängitati täna

TikTokis on videol 400 tuhat meeldimist ja 10 miljonit vaatamist.

Eestikeelse saatetekstiga Facebooki postitust on näinud umbes 3000 kasutajat.

Mida väidetakse?

Väidetav „Simpsonite“ multika klipp näitab, kuidas kuninganna lebab lahtises kirstus. Kirstu peal on kirjas 1926 - 2022, mis viitavad tema sünnile ja surmale.

Juures on ka klipp teisest stseenist, kus multika peategelane Homer Simpson seisab kohtusaalis ja vaatab kuninganna Elizabethi poole.

Facebooki postituse saatetekstis viitab autor, et kuna väidetav „Simpsonite“ episood läks eetrisse enne kuninganna surma, siis on tegemist ühe suure vandenõuga.

„Kuidas nad saavad seda ette näidata, kui see poleks mõrv? Jah, me teame, miks nad seda teevad, aga miks???“ kirjutas autor.

"Simpsonites" pole kunagi kuningannat surnuna või kirstus lamades kujutatud.

Kuidas on tegelikult?

Videosse monteeritud klipp kuninglikust perest kirstu kõrval on tegelikult pärit prints Philipi matustelt, kes suri mullu aprillis.

Stseen Homer Simpsonist koos kuninganna Elizabethiga kohtus on pärit episoodist „Regina monoloogid“ (“The Regina Monologues“). Tegemist on neljanda episoodiga 15. hooajast, mis läks eetrisse 2003. aastal. Selles episoodis sõidab Homer autoga kuninganna vankrile otsa ja saadetakse selle eest kohtu alla. Episoodi vältel kuninganna ei sure ega ole kirstus.

Sellist stseeni, kus kuninganna lamaks kirstus, pole „Simpsonites“ kordagi olnud. Väljaanne Lead Stories, mis on sertifitseeritud USA faktikontrolli väljaanne, leidis, et suure tõenäosusega on võetud pilt episoodist „Matus kuradile“ („Funeral for a Fiend“).

Varem levis sarnane vale endise USA presidendi Dondald Trumpi kohta.

Episoodis on matused ühel teisel „Simpsonite“ tegelasel, Sideshow Bobil. Tegelane lebas lahtises kirstus, kuhu ilmselt video tegija töötles kujutise kuninganna Elizabethist.

Tegemist on 19. hooaja kaheksanda episoodiga, mis läks eetrisse 2007. aastal.

Videos, kus „Simpsonid“ väidetavalt ennustavad kuninganna Elizabethi surma, kannab kirstus lamav kuninganna sama värvi riietust ja kahekordset pärlikeed, mida ta kandis eespool mainitud „Regina monoloogid“ episoodis.

Varasemalt levis sarnane väide endise USA presidendi Donald Trumpi kohta, keda kujutati samuti lahtises kirstus lebavalt. Ka toona tõestasid faktikontrollijad, et tegemist on manipuleeritud pildiga.

Otsus: Vale. Kujutis kuninganna Elizabethist „Simpsonite“ seriaalis kirstus lebamas on töödeldud ja tegelikult pole sellist stseeni kordagi eetris olnud.