Ülistuslaul muusikule, kes leidis elu mõtte

Peeter Kormašov

David Bowie oli geenius nii inimese kui ka muusikuna. Ajada nii veenvalt oma asja ja samal ajal ennast kogu aeg uuesti leiutada on imetlusväärne. Minu Bowie ühe lemmikloo „Moonage Daydream’i“ järgi nimetatud dokumentaalfilm on rohkem nagu muusikavideo, kus põimitakse kokku tema pika ja seiklusliku karjääri eredamad killud. Kontserdid vahetuvad intervjuulõikudega, kus Bowie puistab elutarkusi nagu mõni guru. Kuna Bowie on ka moe- ja kunstiikoon, sobib selline värviline palett tema elu ülevaateks hästi. Albumitest keskendutakse olulisematele ja kuulmata ei jää ükski hitt. Fännidele kohustuslik vaatamine.

„Moonage Daydream“

Režissöör: Brett Morgen

Kavas täna kl 20.00 Tartu Elektriteatris ja 18.11 kell 21.30 Solarise Apollo kinos

Head ja halvad inimesed eesli rännuteel

Kristi Helme

Cannes’is žürii ja parima muusika auhinna pälvinud Poola film „EO“ on üks omapärane ja poeetiline rännak, mida saab kogeda läbi eesli silmade. Kogu elu tsirkuses veetnud eesel EO satub pärast sunnitud lahkumist looduse, linnade ja külade, aga ka heade ja halbade inimeste meelevalda. Nende seas on inimesi jalgpallifännidest ja -huligaanidest preestri ja krahvinnani.

„EO“ on kohati raju, režissöör keerab vahepeal vinti nii kuis suudab. Visuaal on aga lummav. Ning kui varem on olnud tavaks imestada, kuidas küll lapsed on saadud nii hästi siin ja seal mängima, siis siin filmis mängivad eesel, hunt, metsloomad, lehmad jne. Rääkimata karusloomakasvanduse elukatest, kel on peagi au sattuda mõne proua kasukaks. See kõik võiks ju olla veidi moraliseeriv ja didaktiline, kuid „EO“ on armas rännak koos armsa eesliga. Ning filmis nähtavate inimeste palett on just selline, nagu ta ka päriselt on.

Film esindab Poolat rahvusvahelise filmi Oscari konkurentsis.

„EO“

Režissöör: Jerzy Skolimowski

Osades: Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo

Kavas täna kl 21.00 Coca-Cola Plazas