Leelo Kõlari arvukate õpilaste hulka kuuluvad Anne Kruup, Kadri Ploompuu, Tiiu Loopere, Reet Vanaselja, Merike Vaitmaa, Anne Tüür, Anne Endjärv, Tiina Muddi, Mailis Põld, Tiina Vurma, Marika Vurma, Maire Oidekivi, Maia Takker, Maarja Vaitmaa, Kai Tomingas jpt. Paralleelselt esines Leelo Kõlar kontsertpianistina, valmistades kuni 1970. aastate keskpaigani ette igal hooajal uue soolokava. Viimasega neist tuli Leelo Kõlar publiku ette 2017. aastal oma 90. sünnipäeva tähistamiseks! Kadrioru lossis kõlasid tollal Ester Mägi, Mart Saare, Edvard Griegi ja Jean Sibeliuse helitööd targalt väljakujundatud ja varjundirikkas interpretatsioonis. Leelo Kõlar on avaldanud klaveriõpetuse metoodika-alaseid kirjutisi, koostanud klaveriõpikuid, ning olnud paljude aastate jooksul hinnatud ja oodatud täienduskoolituste ja meistrikursuste läbiviija. Sagedasti osales ta ka erialakonkursside žüriis.

Leelo Kõlari elu jooksul koostatud klaveriõpikud on „Klaveriõpik“ (kaasautor Riho Päts; 1975), „Algus – klaveriõpik algajatele“ (1994), „Pianosta lentoon I–III“ (kaasautor, Helsingi 1992–1995), „Väikesed klaveripalad lastele“ (1996) ja „Klaverisõber“ (2008) ning lastelaulikud „Aastaringis: mudilaste laulik“ (1966), „Lastelaulud“ (1989) ja „Muusikalised mängud“ (1995).

Terase, heasoovlikult konstruktiivse ja värvikalt sõnastatud muusikakriitika paremiku koondas Leelo Kõlar 2017. aastal ilmunud kogumikku „Äraspidi tuultes“. Oma isa elu ja pärandi väärtustamiseks pani ta kokku ülevaate „Riho Päts sõnas ja pildis“ (1981) ning 2019. aastal (koos Inge Raudsepa ja Kristi Kiiluga) „Riho Päts ajapeeglis“. 1999. aastal ilmus tema populaarne raamat „Klaverijutud“. 2000. aastal tuli välja Leelo Kõlari sooloplaat „Ricordanza“.

Leelo Kõlar on Eesti Klaveriõpetajate Ühingu asutajaliige ja auliige. 1982. aastal omistati talle ENSVL teenelise õpetaja aunimetus. 1997. aastal pälvis Leelo Kõlar Valgetähe medali, 2002.

aastal Riho Pätsi Koolimuusika Fondi stipendiumi ja 2013. aastal Eesti Klaveriõpetajate Ühingu Bruno Luki preemia. 2022. aastal andis Eesti Interpreetide Liit Leelo Kõlarile tunnustuspreemia pikaajalise tegevuse eest.

Leelo Kõlari neli last – Ele, Kaja ja Paap Kõlar ning Mikk Targo – on valinud samuti muusikutee, tõustes omas valdkonnas tunnustatud tegijate sekka. Leelo Kõlar on oma eesmärgikindluse, erakordse pühendumusega ja kirgliku muusikaarmastusega jätnud Eesti klaveri-ilma sügavad jäljed. Olles aastakümneid õpetanud noortele pianistidele süvenemist muusikateosesse ja interpretatsioonikunsti detailidesse, ütleb ta ühes oma intervjuus: „Aga tegelikult kõige parem muusika on hoopis vaikus. Õppigem armastama vaikust. Vaikus juhatab meid kuulama ja tähele panema üllatavaid asju. Vaikus õpetab meid iseennast ära tundma.“ (Leelo Kõlar 2017).

Leelo Kõlari ärasaatmine toimub pühapäeval, 8. jaanuaril kell 15.00 Kadrioru kunstimuuseumis (Kadrioru loss, Weizenbergi 37).

Sissepääs alates 14.30.

Lilli ja pärgi palume mitte tuua.

Tallinna Muusika- ja Balletikool

Eesti Klaveriõpetajate Ühing

Riho Pätsi Koolimuusika Fond

Jaga
Kommentaarid