Kas antud summa lisandub, on hetkel veel ebaselge. „Kultuuriminister on küll teatanud, et kavatseb Film Estonia tagasimakse fondi suurendamise valitusse viia, kuid meile teadaolevalt ei ole vabariigi valitsus valmis seda otsust langetama. See olukord teeb meile tõsiselt muret, sest kui otsusega viivitatakse, kaotame aasta teise poole projektid, mis soovinuks Eestisse tulla. Me ei mõista, millest see olukord on tekkinud, arvestades, et mitme erakonna programmiline seisukoht on olnud tagasimakseprogrammi toetada. Palutud maht ei ole ebamõistlik, samas on selle toel Eestisse jõudvad investeeringud olulised. Meie filmivaldkonna ekspordivõimekus on suur, praegu hoitakse seda asjatult tagasi,“ sõnas filmitootjate klastri liige, produtsent Esko Rips (Nafta Films).

Ehkki on alles aasta algus, on Film Estonia tänavune maht juba täis, kuid Eestis filmimisest on veel huvitatud üle 20 välisprojekti. Hiljuti on n-ö ukse taha jäänud ka näiteks Hollywoodi stuudio 20th Century Fox, aga ka Ühendkuningriigi telehiidude BBC ja Sky Studios filmiprojektid.

Avaldame pöördumise täismahus:

Lugupeetud valitsusjuht, austatud ministrid, head riigikogu komisjonide esimehed!
Pöördume teie poole seoses Film Estonia tagasimakseprogrammi kriitilise olukorraga. Seni väga häid tulemusi näidanud toetusmeetme lagi on nüüdseks nii madal, et Eesti majandus jääb igal aastal ilma olulises mahus välisinvesteeringutest.

Film Estonia on ergutusmeede Eestisse filmiprojektide toomiseks ja seni on programm oma eesmärki väga hästi täitnud. Eesti filmivaldkonna süsteemse ja järjepideva töö tulemusena on märkimisväärselt kasvanud filmiprojektide arv ja iga-aastane välisinvesteeringute maht. Rahvusvaheline koostöö on ühtlasi võimaldanud kasvatada Eesti filmivaldkonna kompetentsi ja tuntust. Tänasest on Eesti filmisektor suure delegatsiooniga esindatud mainekal Berliini filmifestivali filmiturul, mis 2023. aastal ongi fookuse seadnud Eestile, Lätile ja Leedule. Töötame Berliinis selle nimel, et püsida lähiriikidega konkurentsis ja suurendada Eesti loomevaldkonna ekspordivõimekust veelgi.

Film Estonia mõjutab Eesti majandust olulisel määral. Iga Film Estoniasse panustatud euro toob Eesti majandusse juurde viis eurot, näitab rahvusvahelise konsultatsioonifirma Olsberg SPI raport. Analüüs näitas selgelt, et võidavad kõik majandussektorid, mitte ainult Eesti filmivaldkond. Koguni 60% välisprojektide Eestis tehtud kulutustest jaotus ülejäänud majandussektoritele, sealhulgas ehitussektorile (9%), kinnisvarasse ja võtete asukohtade tasudele (8%) ning majutus- ja toitlustusse (8%).

Aastatel 2016–2022 tegid Film Estonia tagasimaksefondi toetatud filmiprojektid Eestis kokku 61,4 miljoni euro väärtuses kulutusi. Üldiselt on sissetulevate filmiprojektide tootmiskulud Eestis aasta-aastalt oluliselt kasvanud – keskmiselt 55% aastas.

Paraku on aga praegu Eestis kehtiv tagasimakse piirmäär on väiksem, kui võimalus veel tänavu rahvusvahelisi suurprojekte ja ühtlasi välisinvesteeringuid Eestisse tuua. 2022. aasta detsembri lõpu seisuga ei mahu tänavuse 4 miljoni euro suuruse piirmäära sisse 22 rahvusvahelist suurprojekti, mille tagasi lükkamine tähendab, et Eesti jääb ilma ka nendest tulenevast lisandväärtusest kogu Eesti majandusele. N-ö ukse taha on jäänud ka näiteks Hollywoodi stuudio 20th Century Fox, aga ka Ühendkuningriigi telehiidude BBC ja Sky Studios filmiprojektid.

Oleme juba kaotanud mitu suurprojekti naaberriikidele. Hiljuti kaotasime tagasimakseprogrammi mahu väiksuse tõttu Lätile Hollywoodi filmi, mille peaosades on tuntud kassamagnetid Nick Frost (“Hot Fuzz“) ja Lena Headey (“Game Of Thrones“). Aegkriitilisi filmiprojekte, mis täna on Film Estoniale taotluse esitamiseks valmis, kuid mille jaoks Film Estonial puudub rahaline kate, on Prantsusmaalt, Soomest, USAst, Rootsist, Taanist, Kanadast, Hollandist, Ühendkuningriigist, Belgiast, Norrast ja Saksamaalt. Ka Tallinna rajatava filmilinnaku edu on otseses sõltuvuses Eestisse jõudvatest välisfilmiprojektidest.

Selleks, et Film Estonial oleks võimalik need välisprojektid Eestisse tuua ja selle kaudu ka Eesti majandust toetada, on tarvis juba sel aastal tõsta tagasimakseprogrammi eelarvet 8 miljoni euroni ning vähemalt sellel tasemel jätkata ka järgmistel aastatel. Film Estonia toel Eestisse tulnud välisprojektid tooksid Eesti majandusse tervikuna juurde hinnanguliselt 40 miljonit eurot aastas.
Palume teil suurendada Film Estonia mahtu juba praegu, et võimaldada Eesti filmisektoril veel sel aastal Eesti majandusse arvestataval määral lisaraha tuua. Olukorras, kus Eesti üldine ekspordi väljavaade ja tööturu olukord on pigem kehv, on loomemajandusel võimalik oma osa ekspordist jõudsalt kasvatada. Seda võimalust ei tohi jätta kasutamata.

A Film Eesti

Alexandra Film

Allfilm

Amrion

Apollo Film Productions

Baltic Event

Cuba Films

Filmfabrik

Homeless Bob Production

Kopli Kinokompanii

Menufilmid

Münchhausen Productions

Nafta Films

Nukufilm

PÖFF

Revolver Film

Stellar Film

Tallifornia

Tandem Film

Taska Film

Three Brothers