Mullu ütles kohe vahetult pärast Kersnat haridusministriks saanud Tõnis Lukas (Isamaa), et temal pole vaja, et autojuht ka ihupiltnikuna töötaks. „Tal on fotoaparaat kaasas, kui mingid ettevõtmised on, aga ta ei ole minu fotograaf. Ma ei vaja nii palju jäädvustamist, nii et meil sellist kokkulepet ei ole,“ ütles minister Delfile.

Lukas väitis Eesti Päevalehele, et tema ei telli Rohult pilte.

Ometi on Tõnis Lukase Facebooki lehele ainuüksi veebruarikuu jooksul tehtud mitu postitust, mida illustreerivad autojuht Raimo Rohu pildid. Just Roht jäädvustas eelmisel aastal ka Kersnat. Lukas väitis Eesti Päevalehele, et tema ei telli Rohult pilte. „Haridusministeeriumis toimub palju üritusi ja ministeerium ise saadab ta [Raimo Rohu] neid üritusi pildistama. Kui ma olen pärast galeriist mõne pildi võtnud ja seda sotsiaalmeedias kasutanud, siis viitan autorile, pean seda viisakaks,“ selgitas Lukas. Ta ütles, et ei postita kõikidest oma käikudest pilte ja tema jaoks on Roht siiski ta autojuht.

„On palju käimisi, mida ei jäädvustata, ja mina ei palu eraldi temal üritusi pildistada. Need käsud tulevad haridusministeeriumist,“ lausus minister. Lukas rõhutas, et tema ei jaga kunagi oma autojuhile pildistamisega seotud ülesandeid. „Mõnedel üritustel on ta ise teinud mõne pildi. Kui ma siis mõnest visiidist sotsiaalmeedias kirjutan ja pilt on juba olemas, siis kasutan seda,“ lisas Lukas.

Tööjuhend kirjutati selgemaks

Roht selgitas, et eeskätt on ta siiski haldusspetsialist-autojuht ja mulluse artikli tõttu on ta pildistamisega seotud tööülesanded tööjuhendis nüüd veelgi selgemalt kirjas. Roht kinnitas, et Lukaselt ta ühtegi ülesannet pildistamiseks saanud pole. „Need tulevad kommunikatsiooniosakonnast ja on alati sealt tulnud. Plaanid pildistamiseks on alati seal kokku lepitud – et mida on vaja kajastada ja mida mitte,“ sõnas ta.

Ministeerium on Rohtu kasutanud ka näiteks videotervituste jäädvustamiseks.

Lukas märkis, et ministeerium on Rohtu kasutanud ka näiteks videotervituste jäädvustamiseks. „Kuna ta oskab seda professionaalselt teha, siis tema filmib tavaliselt selliseid videoid. Minu teada on see osa tööst ka tema lepingus sees,“ sõnas Lukas. Ta ei osanud öelda, kas kaameratöö lisati Rohu töölepingusse pärast seda, kui selgus, et peale autojuhitöö palus minister Kersna tal ka pilte ja videoid teha.

Mullu Kersnat pildistades sai Raimo Roht esialgu fotografeerimise eest kuus lisaks 450 eurot. Tavaliselt teevad ministritest fotosid kommunikatsiooniosakonna töötajad, nii et selle eest lisatasu ei maksta ja see kuulub tööülesannete hulka. Mis kommunikatsiooniosakonna töötajate tehtud fotode kvaliteedil häda oli, ministeerium eelmisel aastal ei selgitanud. Hiljem lisati Rohu pildistamisülesanded haldusspetsialisti-autojuhi ametijuhendisse võrdlemisi ebamääraselt, märkides, et Rohu ülesannete hulgas on „muud pädevusvaldkonda kuuluvad tegevused“. See tähendas, et tema palk tõusis püsivalt 2250 euroni.