Esimene avalik konkurss ebaõnnestus, misjärel pöördus Vanemuise nõukogu, lähtudes etendusasutuste seadusest, kultuuriministri poole palvega saada õigus teatrijuhi ametisse määramiseks ning aasta möödudes uue avaliku konkursi korraldamiseks.

Enne otsuse tegemist kuulas SA Teater Vanemuine nõukogu ära ka Vanemuise teatri esindajate, sealhulgas kolme loomingulise juhi arvamuse.

Nõukogu esimees Urmas Klaas tõi välja Aivar Mäe tugeva visiooni Vanemuise kui mitmežanrilise teatri arendamiseks: „Teater on teinud väga head tööd ja siit on hea ideerohkelt jätkata Eestis ainulaadse ja väga olulise mitmežanrilise teatri edasi arendamist. Tänan senist teatrijuhti Kristiina Alliksaart tema panuse eest Vanemuise teatri juhtimisse rasketel kriisiaastatel.“

Aivar Mäe ütles, et eelmisel korral, 2003. aastal Vanemuise teatrit juhtima tulles olid teatris väga keerulised ajad, mis ühise jõupingutusena said ületatud. „Seekord tulen ma juhtima väga heas seisus teatrit – teatrit, kus on suur loominguline potentsiaal ning publikust tulvil saalid. See kõik saab minna vaid veel paremaks. Minu lugupidamine ja tänu Kristiina Alliksaarele, et ta tõi teatri edukalt läbi nende kriisiaastate,“ ütles Mäe.

Skandaalne minevik

Vanemuisesse naasemine tähistab mitmeaastase pausi lõppemist, mille jooksul Mäe on teatritööst kõrval olnud. 2020. aasta juunis puhkes Aivar Mäe suhtes skandaal, kui Eesti Ekspress avaldas artikli, kus rahvusooper Rahvusooper Estonia endised ja praegused töötajad kirjeldasid toona Estonia peadirekotorina töötanud Mäe alandavat ja ahistavat käitumist noorte naiskolleegide suhtes. Augusti lõpus teatas Mäe, et lahkub Rahvusooper Estonia peadirektori ametikohalt. Talle määrati 44 100 euro suurune hüvitis. Sama aasta oktoobris määras politsei- ja piirivalveamet väärteomenetluses Mäele seksuaalse ahistamise eest karistuseks rahatrahvi, mille kohus hiljem tühistas.

Eesti Päevalehele antud kommentaaris sõnas Urmas Klaas, et Vanemuise nõukogu liikmed Aivar Mäelt tema skandaalse minevikuga seotud küsimusi ei esitanud.

„Nõukogu soov on see, et Vanemuise teatrit juhitaks väga hästi. Vanemuisel on eriline roll ja selle täitmiseks on kahtlemata oluline, et Vanemuise juhtimiskultuur oleks jätkuvalt kõrge,“ põhjendas Klaas Aivar Mäe valimist.

Jaga
Kommentaarid