Valencia fännid mõnitasid pühapäeval rassistlikult Madridi Reali brasiillasest staarründajat Vinicius juuniori, kes üritas mängu ajal korduvalt pealtvaatajate kahetsusväärsele tegevusele kohtuniku tähelepanu juhtida.

„Meistrivõistlused, mis kunagi kuulusid Ronaldinhole, Ronaldole, Cristianole ja Messile, kuuluvad täna rassistidele,“ kirjutas Vinicius hiljem Instagramis. „See polnud esimene, teine ega ka kolmas kord. Rassism on La Ligas normaalne. Korraldajad arvavad, et see on normaalne, alaliit arvab samuti ja vastased saavad sellest vaid julgust juurde.“

BBC Sport kirjutab, et Vinciuse punane kaart on tühistatud, mis tähendab, et järgmises mängus (kolmapäeval Real Vallecano vastu) ta mängukeeldu kandma ei pea. Punase kaardiga karistati Vinciust Valencia ründaja Hugo Duro pikali lükkamise eest pärast VAR-i vaatamist. Tagantjärele leiti aga, et videokordused, mida väljakukohtunikule VAR-i ekraani taga näidati, ei sisaldanud episoodi, milles Duro haaras enne tõukamist Vinciuse kaelast, mis on samuti punase kaardi vääriline tegevus.

Hispaania jalgpalliliit määras Valenciale 45 000-eurose trahvi ja viiemängulise tribüünide osalise sulgemise karistuse. Klubi ise nimetas pressiteates karistust „ebaproportsionaalseks, ebaõiglaseks ja pretsedendituks“, lisades, et kavatsevad karistuse edasi kaevata.

„Oleme politsei ja kõikide asjasse puutuvate ametkondadega esimesest minutist peale koostööd teinud, et juhtumi asjaolud selgeks teha. Lisaks oleme politsei poolt tuvastatud fännidele rassistliku käitumise eest andnud maksimaalse võimaliku karistuse, milleks on eluaegne staadionikeeld,“ seisab klubi avalduses.

Osaline tribüünide sulgemise keeld puudutab Mestalla staadioni lõunatribüüni, kuhu vihane ja emotsionaalne Vinicius pühapäeval teisel poolajal kohtunikuga rääkides osutas.

Madridi Real on rassismijuhtumi kaevanud vihakuriteole viidates Hispaania prokuratuuri. Teisipäeval toimus Sao Paulos Hispaania konsulaadi ees tunniajane protestiaktsioon, milles osales ligi 100 brasiillast, kes karjusid „La Liga on rassistlik“ ja „lõpetage rassism Hispaanias ja Brasiilias“.

Sotsiaalmeedias levivad videod näitavad, kuidas Vinicius juuniori kutsusid „ahviks“ palju rohkem fänne kui kõigest politsei huviorbiidis olevad kolm isikut.