Knighti perekond teatas treeneri lahkumisest kolmapäeva õhtul. ESPNi teatel viidi Knight kehva tervise tõttu haiglasse juba aprillis. Ameeriklane oli tervisega olnud kimpus mitu viimast aastat.

Lähedaste ühisavalduse kohaselt suri Knight oma kodus ümbritsetuna perekonnast. „Oleme tänulikud kõikide toetusavalduste ja palvete eest. Hindame austust meie privaatsuse vastu, mida ka Treener soovis.“

Knight läks korvpalliajalukku oma saavutuste eest NCAA ülikoolikorvpallis. Aastatel 1971-2000 Indiana ülikoolitiimi juhendanud peatreener tüüris meeskonna kolmel aastal (1976, 1981, 1987) NCAA meistriks. Mängijana tuli ta ise ülikoolide meistriks aastal 1960.

1965. aastal sai temast NCAA noorim peatreener, kui ta 24-aastasena asus juhendama kohaliku sõjaväe meeskonda. 1971. aastal asus ta Indiana tiimi eesotsa, kus temast sai tõeline legend. 1976. aasta tiitlihooajal ei kaotanud meeskond mitte ühtegi kohtumist. Ükski teine ülikool pole sellest ajast saadik sellega hakkama saanud. Pika peatreeneri karjääri jooksul võitis ta NCAA-s 902 mängu ning kaotas 371 kohtumist.

Knightil oli peatreenerina ka vastuoluline ja keevaline maine. Hüüdnime „Kindral“ pälvinud Knight sattus mitmel puhul skandaalidesse, kui oli väidetavalt mängijatega liiga karmilt käitunud. ESPN meenutab üht kohtumist, kus ta tooli väljakule viskas. 1997. aastal proovis ta väidetavalt treeningul kägistada toonast mängijat Neil Reedi. 2000. aastal sai ta Indiana ülikoolist ka oma vastuolulise käitumise tõttu kinga pärast üht intsidenti ühe mängijaga, kellest ta agressiivselt käest kinni haaras.

Ta läheb ajalukku eelkõige siiski oma panuse eest USA korvpalli. „Kaotasime ühe korvpalliajaloo suurima treeneri. Ta oli üks ja ainus,“ meenutas endine Duke’i ülikooli legendaarne treener Mike Krzyzweski, kes mängijana ka ise Knighti käe all treenis. „Tema värbas mu, oli mu mentoriks ning tal oli suur mõju minu karjäärile ja elule. See on suur kaotus meie spordile ning minu perekond on sügavalt kurb.“

1984. aastal tüüris Knight USA koondise olümpiavõitjaks. Ta nimetati 1991. aastal korvpalli Kuulsuste halli ja 15 aastat hiljem ka ülikoolikorvpalli kuulsuste halli.

Jaga
Kommentaarid