Trembita 2.0 peamine eesmärk on täiustada juba olemasoleva süsteemi põhifunktsioone ja kohalikke komponente, et tagada turvaline andmete kasutus nii valitsusasutuste kui ka riigi ja kodanike vahel. Andmevahetusplatvormi edasiarendus sisaldab kolme põhilist uuendust: standardiseeritud krüptograafia, mitme kasutajaga turvaserveri töömudel ning mugavam platvormi kasutajate ja õiguste halduseks.

Standardse krüptograafia kasutamine Ukraina enda krüptoalgoritmide asemel annab Trembitale, kui kriitilisele riigi infosüsteemile, tõhustatud turvalisuse. Mitme kasutajaga turvaserveri töömudel võimaldab platvormile laialdasema juurdepääsu ja nii saavad ka väiksemad organisatsioonid omavahel turvaliselt andmeid vahetada ning koostööd teha.

Cybernetica tegevjuht Oliver Väärtnõu sõnul on koostöö Ukraina valitsusega Trembita arendamisel olnud edukas. „Oleme E-riigi Akadeemia ja Ukraina ametiasutustega edukalt koostööd teinud alates 2017. aastast ning meie partnerlus on muutunud ainult tugevamaks ja eesmärgipärasemaks. Järgmiste sammudena keskendume platvormi laiendamisele, aga kindlasti ka tehnoloogia vastupidavuse ja turvalisuse tõstmisele. Meie jaoks on oluline, et teeksime arendusi vastavalt Ukraina vajadustele,“ rääkis Väärtnõu.

Üks planeeritud uuendustest tagab ka Trembita 2.0 ühilduvuse mitmesuguste elektrooniliste usaldusteenustega ja integratsiooni Cybernetica isikuandmete juurdepääsu jälgimise allsüsteemiga. Uuendus võimaldab Ukraina kodanikel jälgida, kuidas erinevad valitsusasutused nende andmeid kasutavad ja võetakse kasutusele juba 2024. aasta esimesel poolel.

Ukraina digitaalse ümberkujundamise ministeeriumi esimene aseminister Oleksii Vyskub usub, et Cybernetica UXP lahendusel põhinev Trembita on võimaldanud kiirendada Ukraina digitaalse ümberkujundamise protsessi. „Platvorm on tõestanud oma tähtsust Ukraina jaoks ning Trembita 2.0 parandab Ukraina infosüsteemi ka edaspidi. Tuues platvormile uusi funktsioone saame veelgi paremini teenindada Ukraina kodanikke,“ lisas Vyskub.

Trembita platvormi käivitati esimest korda Ukrainas 2019. aastal. Käesoleval aastal prognoositakse, et see töötleb üle 2 miljardi andmepäringu, viies nende koguarvu platvormi loomisest alates umbes 5 miljardini. Trembita koostalitlusvõime funktsioon on Ukrainas peamine valitsustevahelise andmevahetuse kanal ning selle kaudu osutatakse kodanikele erinevaid teenuseid ka DIIA mobiilirakenduses.

Cybernetica on üks Eesti juhtivatest tehnoloogiaettevõtetest, omades üle 25 aasta kogemust e-valitsuse tehnoloogiate juurutamisel. Muuhulgas on Cybernetica arendatud isikutuvastussüsteemi Smart-ID alustehnoloogia SplitKey, Eesti e-riigi põhilise andmevahetusplatvormi X-tee ning interneti-hääletamise süsteemi. Ettevõte on üle 10 aasta eksportinud oma tehnoloogiaid ja juurutanud e-riigi projekte paljudes teistes riikides, sealhulgas Ukrainas, Jaapanis, Beninis, Tuneesias, Bahamal, Gröönimaal jm.