Osav kompostimine säästab keskkonda ja toetab aiapidamist

Koduste toidu- ja aiajäätmete kompostimine on suurepärane viis teha midagi keskkonna heaks. See vähendab prügilatesse saadetavate jäätmete hulka ja loob ka väärtuslikku komposti, mis võib parandada teie aia mullastikku. Alljärgnevalt on sammsammulised juhiseid, kuidas kodus kompostimisega alustada.

1. Valige sobiv koht kompostihunniku jaoks. Parim koht on varjuline ala, kus õhk liigub ja ka vihmavesi ligi pääseb. Kompostihunnik peaks olema piisavalt kaugel majast ja naabrite aedadest ning piisavalt suur, et see toodaks efektiivselt mulda, kuid mitte liiga suur, et seda oleks raske hooldada.

2. Koguge erinevaid biojäätmeid, näiteks köögist pärinevad toidujäätmed (puuvilja- ja köögiviljakoored, kohvipuru, munakoored) ning aiajäätmed (muruniide, puulehed, oksad). Vältige komposti panemast rasvaseid toidujäätmeid, liha- ja piimatooteid, sest need võivad meelitada kohale loomi ja levitada ebameeldivat lõhna.

3. Korraldage oma kompostihunnik kihtide kaupa. Alustage aiajäätmetega, nagu muruniide ja puulehed. Seejärel lisage köögijäätmed ja asetage nende peale kuiva materjali, nagu lehed või puiduhake. Korrake seda protsessi, luues vaheldumisi niiskeid ja kuivi kihte. See tagab piisava õhuvahetuse ja aitab vältida lõhnade tekkimist.

4. Hoidke kompost niiske. Kompostikihid peaksid olema umbes nagu niiske käsn. Vajadusel kastke seda regulaarselt, kuid ärge liigselt läbi leotage. Optimaalne niiskustase aitab mikroorganismidel toimida ja lagundada biojäätmeid.

5. Õhutage komposti. Segage komposti regulaarselt hargi või spetsiaalse kompostikeerajaga. See parandab õhuringlust ja kiirendab kompostimisprotsessi.

6. Oodake ja jälgige. Kompostimine võtab tavaliselt aega 3–12 kuud, sõltuvalt tingimustest ja materjalidest. Kompost hakkab lagunema ja muutub mullaks. Jälgige komposti lõhna ja välimust. Kui kompost on mure, musta värvi ega lõhna enam ebameeldivalt, on see valmis kasutamiseks.

7. Kui kompost on valmis, saate seda kasutada aiamullana või segada aiamaa olemasoleva mullaga. See rikastab mulda toitainetega ja parandab taimede kasvu.

Kompostimine on lihtne ja keskkonnasäästlik viis vähendada jäätmete hulka ja parandada taimede kasvutingimusi oma aias. Lisaks aitab see teil paremini mõista looduse toimimist ja enda rolli keskkonnahoius.

Kinnine komposter

Kinnise komposteri soetamine või ise ka meisterdamine võib olla kasulik, kui soovite paremini kontrollida kompostimise protsessi ja vähendada võimalikke probleeme, nagu loomade liigne huvi tegevuse vastu või ebameeldivad lõhnad. Siin on mõned kinnise kompostri kasutamise olulised aspektid

Millal kasutada kinnist kompostrit?

1. See on hea algajatele, kel pole veel kompostimise kogemusi. Kompostri kasutamine on lihtne ja see vähendab oluliselt probleeme, mis võivad tekkida avatud kompostihunnikute puhul.

2. Sobib hästi väikeste aedade omanikele. Kui teil on väike aed või elate linnakeskkonnas, võib kinnine komposter olla hea valik. See ei vaja palju ruumi ja seda saab hõlpsasti ära peita, et see ei rikuks teie aia välimust.

3. Kinnised kompostrid vähendavad loomade, näiteks näriliste ja putukate juurdepääsu teie kompostimaterjalidele, kes võivad hunniku laiali loopida ja levitada haigusi. Kinnine komposter aitab säilitada komposti korras ja puhtana.

Mida kompostrisse panna?

1. Köögijäätmed: puu- ja köögiviljakoored, kohvipaks, teejäägid, munakoored, purustatud munarestid. Vältige rasvaseid toidujäätmeid ja suures koguses tsitruselisi.

2. Aiajäätmed: muruniide, puulehed, eelnevalt väiksemateks tükkideks lõigatud oksad, taimede närtsinud osad.

3. Muu: lamineerimata paber ja kartong, mis on purustatud väikesteks tükkideks.

Vältige kompostimisel haigeid taimi, seeni, inimese ja lemmiklooma väljaheiteid, liha- ning piimajäätmeid.

Kui kasutate kinnist kompostrit, võite selle sisu paremini kaitsta ebasobivate materjalide eest ja saate hõlpsalt kontrollida niiskuse ning õhuringluse taset. Samuti on need sageli välimuselt kenad ja võivad sobida paremini linnakeskkonda. Kinnised kompostid on head säästvaks aia- ja köögijäätmete käitlemiseks, kuid oluline on järgida õigeid kompostimisjuhiseid, et kompostimisprotsess toimiks õigesti.

Köögis biojäätmete kogumine

Köögis biojäätmete kogumise jaoks mõeldud nõu peaks olema praktiline, hügieeniline ja lihtsasti kasutatav. Siin on mõned soovitused, mida kaaluda biojäätmete nõu valimisel.

  • Õhutus: Roiskumise vältimiseks umbses keskkonnas peaks kompostinõul olema kaanel või külgedel õhutusavad, kuid vältimaks lõhnu ja putukaid, peavad need olema kaetud kergesti vahetatavate filtritega.

  • Kindel kaas: Nõu kaas peaks sulguma kindlalt, et vältida lõhnade levikut ja putukate ligipääsu. Kaas aitab ka säilitada niiskustaset biojäätmete hulgas. Samas peab kaas sulguma ja avanema mugavuse huvides kergesti.

  • Kergesti puhastatav: Valige nõu, mida on lihtne puhastada. Eelistage nõusid, mida saab pesta nõudepesumasinas või käsitsi.

  • Väike ja kompaktne: Kuna köögiruum võib olla piiratud, valige biojäätmete nõu, mis ei võta palju ruumi. Väiksem nõu mahutab siiski piisavalt biojäätmeid paariks päevaks enne, kui see tuleb komposti viia.

  • Käepidemed või kandeklamber: Käepidemed või kandeklamber muudavad nõu kergesti liigutatavaks ja tühjendamise mugavamaks.

  • Lukustussüsteem: Kui teil on lemmikloomi või väikeseid lapsi, võib olla kasulik valida nõu, millel on lukustussüsteem või kate, mida on raske avada. See aitab vältida soovimatut juurdepääsu biojäätmetele.

  • Hügieeniline sisu: Kui kasutate biolagunevaid kompostikotte, et vältida nõu määrdumist ja hõlbustada tühjendamist, siis arvestage, et koduses kompostihunnikus lagunevad need siiski aeglaselt.

  • Ilus disain: Kuigi funktsionaalsus on oluline, võib ka disain olla tegur, mida kaaluda, eriti kui nõu jääb nähtavale kohale köögis.

Kokkuvõttes on biojäätmete nõu valik peamiselt teie isiklike eelistuste ja vajaduste küsimus. Pidage meeles, et kogutud biojäätmed tuleb regulaarselt viia kompostihunnikusse, et vältida ebameeldivaid lõhnu ja muid probleeme köögis.

Head mõtted pani kirja Mari Kartau.

Jaga
Kommentaarid