Teadlased avastasid, et vesikarude ehk loimurite ehk valgud võivad aeglustada ainevahetust inimese rakkudes. Selline avastus võib tulevikus viia vananemisprotsessi aeglustavate tehnoloogiate loomiseni. Sellest kirjutab Independent.

Vesikarud on üks vastupidavamaid eluvorme maailmas, kes suudavad ellu jääda ekstreemsetes tingimustes. Nad suudavad üle elada täieliku kuivamise, külmumise, kuumutamise üle 150 kraadi Celsiuse järgi, kokkupuute kiirgusega, mis on mitu tuhat korda suurem, kui talub inimkeha, ja nad suudavad ellu jääda avakosmose vaakumis. Varasemate uuringute käigus leiti, et need olendid, kelle keha pikkus jääb alla poole millimeetri, on võimelised sisenema vegetatiivsesse olekusse, et kaitsta oma keha ekstreemsete tingimuste eest. Teadlased on püüdnud leida mehhanisme, kuidas neil see korda läheb, kuid seni edutult.

Nüüd aga avastas USA Wyomingi ülikooli juhitud uurimisrühm, et vesikarud kasutavad eluprotsesside aeglustamiseks valke, mis moodustavad nende rakkudes geele. Kui need valgud inimrakkudesse viidi, leidsid teadlased, et molekulid geelistuvad ja aeglustasid ainevahetust. Teadlased leidsid ka, et kui neid valke tootvad inimrakud viidi peatatud anabioosi olekusse, muutusid rakud stressi suhtes vastupidavamaks.

Varasemad uuringud on ka näidanud, et vesikarude valke saab kasutada hemofiiliahaigete raviks kasutatava olulise ravimi stabiliseerimiseks.