SSAB andis täna pressiteate vahetusel teada, et plaanib Rootsis asuvasse Luleå linna ehitada vanametalli ümbertöötlemisel põhineva terasetehase, mille eeldatav maksumus on 4,5 miljardit eurot. Luleås on SSAB-l ka olemasolev tehas, mis suletakse pärast uue tootmisüksuse valmimist. Kuna terasetööstus on väga suur süsihappegaasi emiteerija ning uus tehas tuleb fosiilkütustevaba, vähendab investeering terve Rootsi riigi CO2 heitkoguseid seitse protsenti.

Uus tehas plaanitakse käivituda 2028. aasta lõpus ja asub täisvõimsusel eeldatavasti tööle aasta hiljem. Tehase toodangumaht on ligikaudu 2,5 miljonit tonni terast aastas.

SSAB valmistab terast ka Soomes Raahe linnas, mistõttu oli ettevõte on juba paar aastat kaalunud, kas teha miljarditesse küündiv investeering esmalt Raahesse või Luleåsse. “Ärilised põhjused soosisid Luleå tehase valikut. Lisaks on Raahe tehase praegused seadmed arenenumad, mitmekesisemad ja paremas töökorras,“ seisis ettevõtte pressiteates.

Samas ütles SSAB tegevjuht Martin Lindqvist näiteks kaks aastat tagasi Helsingin Sanomatele, et Raahe juhib Luleå ees võistlust investeeringu eest.

SSABi sõnul pole nad Raahesse uue tehase loobumise plaanidest loobunud, kuid selle ajastus sõltub ettevõtte rahastus- ja teostusvõimekusest.

Raahe terasetehas on Soome suurim süsihappegaasi emiteerija, tekitades umbes seitse protsenti kogu Soome süsihappegaasi emissioonist.