„Euroala inflatsiooni taandumine peaks lubama Euroopa Keskpangal (EKP) alustada intressimäärade langetamist juunis. Euribor on viimasel kahel nädalal taas kiiremini langema hakanud ja turuootuste järgi peaks kolme kuu euribor praeguse 3,9% juurest liikuma aasta lõpuks 3%-ni,“ sõnas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Täpselt samal seisukohal on Soome suurima finantsteenuseid pakkuva kontserni OP finantsgrupi vanemökonomist Jari Hännikäinen. Tema sõnul on euroala märtsikuu inflatsiooninäitajate juures kõige olulisem see, et need kinnitasid hinnasurve järk-järgulist leevenemist.

Hännikäinen sõnas, et märtsi inflatsiooninäitajad pakuvad Euroopa Keskpangale tuge, et valmistuda intresse kärpima. Siiski vajavat keskpank enne otsustava pöörde tegemist lisatõendeid palgasurve leevenemise kohta.

„Hiljutised inflatsiooninäitajad ei muuda meie seisukohta EKP tulevaste otsuste suhtes. Ootame, et EKP hoiab järgmise nädala kohtumisel oma rahapoliitika joone stabiilsena, kuid annab senisest tugevama vihje intressikärbete lähenemise kohta. Prognoosime, et EKP alustab juunis intressi langetamise tsüklit 0,25-protsendipunktise intressikärpega,“ kirjutas Hännikäinen.

Ka Mertsina ootab järgmise nädala Euroopa Keskpanga istungilt vihjet intresside langetamise kohta. „Kui praegu on turud veel äraootavad keskpanga intressimäärade langetamise osas, siis selgem sõnum selle kohta (näiteks järgmisel nädalal toimuval keskpanga nõukogu istungil) võib euribori kiiremini langema panna,“ kommenteeris ta.

Swedbanki peaökonomisti sõnul oleks leevendus oluline laenuvõtjatele, sest see tugevdaks nende kindlustunnet. „Samuti peaks see tooma tasapisi positiivsust kinnisvaraturule ja ehitusse. Samas jääb intressimäärade positiivne mõju majandusele sel aasta tõenäoliselt veel tagasihoidlikuks, kuna laenulepingutes muutuvad intressikulud järk-järgult ja alles mitme kuu järel,“ sõnas Mertsina.

Euroopa Keskpank on eesmärgiks seadnud 2% inflatsiooni.