Suurbritannias algab laiaulatuslik kliiniline uuring, mille käigus teadlased loodavad õppida vereanalüüsi abil Alzheimeri tõbe ja muid mäluhäireid tuvastama.

Kui uuring on edukas, saavad patsiendid, kellel on risk haigestuda dementsusesse, ravi ja tuge, mida nad vajavad haigusprotsessi varases staadiumis, ning juurdepääsu uutele ravimeetoditele.

Kokku osaleb Londoni ülikooli kolledži ja Oxfordi ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringus umbes 5000 vabatahtlikku. Eksperiment vältab viis aastat.

Tänapäeval jääb peaaegu iga kolmas dementsuse juhtum diagnoosimata. Alzheimeri tõve diagnoosi, mis on haiguse kõige levinum vorm, saab kinnitada ainult kahel viisil: kas aju spetsiaalse PET-skaneerimise või lumbaalpunktsiooniga. Mõlema meetodi abil saab tuvastada kahjulike valkude (tau ja β-amüloidi) esinemist ajukoes, mis hakkavad sinna kogunema 20 aastat enne dementsuse sümptomite ilmnemist, ning panna diagnoosi haiguse varases staadiumis.

Sellised uuringud pole odavad, nii et tegelikkuses läbib selliseid uuringuid vaid 2% patsientidest. Oxfordi ülikooli teadlased loodavad saavutada sama tulemuse, kasutades enda välja töötatud palju lihtsamat ja odavamat vereanalüüsi.

Lisaks ülalnimetatud valkudele, mis viitavad Alzheimeri tõve tekkeriskile, otsivad teadlased ka biomarkereid, mis viitavad haiguse teistele vormidele: vaskulaarne dementsus, frontotemporaalne dementsus ja Lewy kehakestega dementsus.