Oi, see tootekogum tegi meid õnnelikuks! Vanade kaladena arvasime, et ei suuda enam millestki üllatuda, kuid õnneks ületasid tootjad selle piirjoone mängleva kergusega ja meil jäi rõõmsalt ohhetada-ahhetada. Eesti toidulaud on praegu meeldivalt mahe, tervislik ja sageli on seal ka lausa kurikuulsa suhkru hulk vähenenud.

Põhiline – Eesti tootjate üle on põhjust uhkust tunda! Mitte mingit umbes rapsimist, et äkki läheb toode juhuslikult täkkesse, ei paista kuskilt, tootearendus on läbi mõeldud: maitsed sobivad, kliendini jõudmise teekond on teadvustatud alates kasutatud toorainetest kuni pakenditeni. Heas mõttes võib seda isegi igavuseks nimetada, ekstreemsused puuduvad, toidukauplustes on tootevalikus saavutatud skandinaavialik stabiilsus.

Julgesti pakuks ka võõramaalastele siinseid lihasid, juuste, maiustusi vaataks kas või sedagi, mida nad arvavad päevalilleseemnetest, kohalikust tudraõlist või Eesti meest. Meil on, mida toidukingitustena kaugetele maadele kaasa viia. Nii et praeguse seisuga saab igati rahul olla. Mida ootaks tulevikus Eesti toidupoodidest? Eesti puu- ja köögiviljad võiksid seal julgemini eksponeeritud olla: mitte nišitootena Poola õunte ja kartulite, Hispaania maasikate ja tomatite ning Costa Rica ananasside kuhjade taga, vaid uhkelt esiplaanil. Sellisest vaatepildist võib ju unistada küll!


PARIM PUU- JA KÖÖGIVILJATOODE

Endiselt kehtib soovitus süüa päevas vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilju. Mitte alati ei pea need värsked olema, vaid võivad peidus olla ka võietes ja külmpressitud õlides.

 

Sunfly tükkidega päevalilleseemnevõie

Soolakas ja magus on selles võides tasakaalus ning krõbisevus – crunchy – muudab tekstuuri huvitavamaks. Päevalilleseemned teevad võidukäiku: röstitult on neid selles purgis lausa 92,8%. Toorroosuhkrut 6,7 g. 21 g proteiini, lisaks on võides magneesiumit, rauda. E-vitamiini leidub 100 grammis lausa 195% päevanormist. Ega magusat ampsu enam tervislikumaks väga palju muuta saakski! Pannkoogid ja krõbesaiad on omale uue staarkatte saanud.

Sunfly OÜ, 330 g 4.90

 

Madila külmpressitud mahe tudraõli

Väga hea värsketesse salatitesse, mis sobivad tudraõli pisut mandlise-„mullase“ maitsega. Hea ka hapukapsa ja hapendatud köögiviljadest salatitega. Selle tudraõli maitse ei ole liiga intensiivne, sobib hästi esmatutvuseks. Mahetudrast külmpressitud terviseõlist saad E-vitamiini päevase annuse kahest supilusikatäiest. Hea oomega-3-rasvhappe allikas. Sobib ka küpsetamiseks.

Fit Restart OÜ, 250 ml 12.–

 

Härmavili: wok'i-segu

Hästi maitsestatud ilus värviline valmistoit, ise ei pea midagi muud tegema kui vaid pannilt kõik korra läbi laskma. Porgand, mungoaidandid, punane paprika, roheline hernes, mustad seened, porrulauk ja hernekaunad. Tunda on pruunistatud sibulat. Must seen annab magusust. Angeelika Kang on juurde andnud ka kana-wok'i retsepti.

Balbiino AS, 400 g 1.99

Marleen Eskor on ametis piimatoodete kategooria pingerivi koostamisega.


ERIPREEMIA: VÄRSKE VAHEPALA

Aura pirni-mango-spinati supersmuuti odravõrsete ja ingveriga

Mehulik smuuti, mis ei ole liiga magus ega liiga hapu. Ingverit on piisavalt vähe, et ka laps jooks, vaid lõpuks jääb seda pisut keelele. Puuviljasisaldus 96%, huvitava taimse nüansi annab ekstraktist saadud odravõrsemahl. Vegantoode, suure kiudainesisaldusega (1,5 g 100 grammis) ja suhkrut sisaldab 9%.

A. Le Coq AS, 330 ml 1.59


Mari Skuin avastas endas uue kire, kui režissöörina kaamerat suunas parimatele maitseretkedele. Väike puhkehetk kulub vahepeal ära.


ERIPREEMIA. SUURIM ÜLLATAJA

Rhumveldi röstitud ja soolatud maisiterad

Alternatiiv popkornile, hamba all väga positiivne avastus, röstitud terad tunduvad seal parajal määral krõbedad. Kes maisi armastab, see satub vaimustusse. Soola pole palju, 1,7 g 100 grammis.

Rhumveld Baltic OÜ, 100 g 1.17


Kokk Madis Põld näitas kõrgklassi just lihade kategoorias, kui saatis maitsjate ette kümneid õiges küpsusastmes tooteid.




PARIM KUIVAINE

Kiudaineid on kõigile rohkem vaja, nii et miks mitte oma kuivainepaletti laiendada. Eesti tootjad end tagasi ei hoia, vaid häid üllatusi aina lisandub.

 

Tartu Milli odra pärlkruup

Kruubid on poleeritud ilusaks kui kuskuss, nii et võõrastus võiks kaduda ka noorematel sööjatel. Väike sisemine konflikt võib tekkida sellest, miks kasulik osa on maha lihvitud, kuid see kaob innovaatilise idee ees anda odrale uus võimalus. Noortele läheks toode kindlasti veel paremini korda, kui vahetaks nimetuse pärlkruubi asemel odrakuskussiks. Salatis jäävad pärlkruubid kenad, tavalisest odrahallist pole juttugi. Pakendi kujunduses valitseb natuke segane kontseptsioon – milleks sinna tantsiv hispaanlanna, kui oder on oma mis oma? Keeda madalal tulel15–20 minutit, planeerimist vajavat ajamahukat leotust pole vaja.

Tartu Mill AS, 400 g ehk 4 pakki 1.10–1.40

 

Barilla lasanjeplaadid

Lasanjeplaadid, mis ei vaja eelküpsetamist ja milles on klassikaliselt vaid durumnisujahu ja vesi – nende peale saab lasanjet tehes alati kindel olla. Al dente'na vetruv, mõnus. Kes muna süüa ei saa, siis sobib ka neile. Valmib 20 minutiga. 100 grammis 359 kcal.

Eugesta Eesti AS, 500 g 4.59

Külluslik rukkihelbemüsli Linnupete

Täisterahelvestest hea, ehe ja tervislik vahepala. Esmapilgul või ehmatada magusarohkus – 28,4% suhkrut. Justkui meemagustoit? Kuid kõik on loomulik, suhkrut ei ole lisatud, segu on hoopis meega krõbedaks röstitud. Rosinad ja kaneel annavad koduse maitse ja hästi klapivad kokku ka kaneel ja rukkihelbed. Eestis kasvatatud teraviljast. „Võiks nokkida seda küll. Lahe nimi!“

Linnutiivul OÜ, 300 g 5.99

Mõni maitseelamus pani peatoimetaja Siiri Kirikali lausa püsti hüppama!

Teele Purre jälgib vapustava täpsusega, et kõik tootjate ja toodete andmed oleksid paigas ja vastavuses.



PARIM KASTE

Parim kaste on ehe kaste. Võlub just see, kui lisatud pole midagi üleliigset, tarduvat, säilimisaega kunstlikult pikendavat, aga ometi säilib kaste sedavõrd kaua, et ka kaubandus tunneb asja vastu huvi.

Treppoja Sahvri Bloody Mary ketšup

Väga tore, et sellise grillimaailma kastmeklassiku jaoks on meil nüüd omamaine tootja. Ongi kõige paremas mõttes nagu kodus tehtud kaste, täiesti ehe ja ilma nn pahaaineteta. Maitselt tomativärske ja ürdine, ja khm, tõsi, ka väikse viinasortsuga, Tabasco muidugi ka. Selle suve lemmik!

Villermann OÜ, 240 g 4.50–5.50


PARIM PAGARITOODE

Kõiki küpsetisi ei jaksaks igapäevaselt keegi ise kodus teha. Appi tulevad agarad pagarid. Suur hapusaiade trend jätkub ja tšipsid muutuvad ka aina paremaks.

 

Santa Maria tortiljakrõpsud magusa tšilliga

Tšilli tundub nende maisirohkete krõpsude peal tõepoolest magus. Vürtsikus on ka paigas. Toiduvärviks on peeti kasutatud. Gluteenivaba, sobib veganitele. Hamba all mõnusalt krõbedad ja maitselt mahedad. Kuid tõsi, oluliselt kallimad kartulikrõpsudest. 100 grammis 594 kcal, rasva 21 g.

Santa Maria AS, 185 g u 2.50

 

Fazeri Street Foodi sarja tume rukkitaskuleib

Musta leiva lõhn, mis röstides levib, on kõikevõitev. Need leivad võistlevad maitselt ja tekstuurilt justkui Rukkipalaga. „Kui oled kaua aega välismaal olnud, siis tahaks alati koju tulles esmalt sellist musta leiva lõhna tunda.“ Gluteeni on lisatud, suhkrut mitte. Kiudainerikas. Täisterarukkijahu 45%, sisaldab ka rukkilinnaseid.

Fazer Eesti OÜ, 330 g (6 tk pakis) 1.49

 

PARIM PIIMATOODE

Piimatoodete valik poodides on väiksem kui veel mõne aasta eest. Seda täpsemini tuleb seal oma lemmikuid valida.

 

Epiima lepasuitsu Eesti juust

Ehtsas suitsuahjus lepasuitsuga suitsutatud naturaalne juust on parajalt soolane, mahe, õige ja selle aroom paneb automaatselt neelatama. „Ei kujuta ettegi, millal seda ei tahaks!“ Valged laigud on juustust välja kristalliseerunud soolad – märk traditsioonilisest valmistusviisist. Kaltsiumit on 100 grammis 900 mg ehk 112% päevasest soovituslikust normist.

Epiim Tootmine AS, 370 g 4.69

 

Castello küüslaugumaitseline vahustatud kreemjuust

Igahommikuseks võileivakatteks väga hea, küüslauk ka ei domineeri. Hea tekstuur, ei ole vesine ja soola pole liiga palju. Säilitusainevaba. Karbiserva ei teki ebameeldivat veekihti, nagu pahatihti mõnel teisel sarnasel tootel seal ujub.

Eugesta Eesti OÜ, 125 g 1.99

 

Nopri kohvi panna cotta

Karamelline, kreemine ja puhas, liigset kooresust pole tunda. Mõnda natuke ehmatab jogurti ja kohvi hapukavõitu kooslus, nii et võib tekkida kahtlus pahaksminemises. „Täiskasvanud tüdrukute maius.“ Peal on kiri „Fitlap.ee soovitab“.100 g 163 kcal, rasva 11 g, suhkrut 8 g.

Nopri Talumeierei OÜ, 150 g 1.60

 

ERIPREEMIA. TROOPILINE MAIUS

Eesti kliimas toob tõeliselt troopiline suutäis peaaegu alati vaimustuspisara silmanurka.

 Balbiino Classicu mango-virsiku-passionikoorejäätis jogurtiglasuuris

„Nagu mango-lassi!“ Mango maitse tuleb esimesena, passion ehk granadill jääb aimatavaks. Kollase-valge sigrimigri. Mõnusalt kreemine. Jogurtiglasuuri peal on külmkuivatatud mango tükke. Suhkrut 26%.

Balbiino AS, 64 g 1.60

Kõige uhkema ülevaate toodetest said hindajad lihatoodetest ja maiustest. Seal oli konkurents kohati pärsis karm – iga pisiasi muutus oluliseks.



PARIM VEGANTOODE

Tõeline boonus, kui vegantoode suudab ka eriliselt head emotsioonid sööjas vallandada ega sisalda imelikku lisaainete kokteili, mis mõnd lihatoodet imiteerib. Kui vegan, siis vegan.

 

Jomara täidetud datlite assortii apelsinikoore, röstitud mandli ja pistaatsiapähklitega – kinkekarp

Kinkekarbis avaneb perfektne kooslus magusast, olles samas ka tervislik. Tumedas šokolaadis peidavad end datli kaisus suhkrustatud mandlid, karamellistatud pekani- ja pistaatsiapähklid ning apelsinikuubikud. Kõik-kõik on paigas: tekstuur, maitse – väga kvaliteetne. „Täpselt minu moodi kommid.“

Business Galerii Europe OÜ, 365 g 23.–

 

Fazeri pehme juuretise röst

Vetruv pehmus pakub sõrmede all füüsilist mõnutunnet. Kohev valge sai on pealt toredasti jahuseks tehtud. Juuretise maitset ei tunne ja päris pärmi on siiski ka lisatud. Pehme, valmis viilutatud, maheda maitsega mõnus igapäevasai. Valgu- ja kiudainerikas, vähese suhkrusisaldusega. Toodetud Lätis.

Fazer Eesti OÜ, 450 g 1.89

 

Sunfly šokolaadimaitseline päevalilleseemnevõie

Rõõm näha, et Nutella ülemvõim lööb selle päevalilleseemnerohke võide tulekul mõranema. Kirjad lubavad sellest tootest ka koššerit ja halali. Kes nende kahega väga kursis pole, see energiat tunnetab ikka: 100 grammis leidub 615 kcal,19,5% suhkrut, 6,4 g kiudaineid ja 19,15 g valku. 160% E-vitamiini päevasest normist, 79% magneesiuminormist. Rohkesti ka rauda. Sunfly lubab päevalilleseemnete revolutsiooni maailmas. Hoiame pöialt.

Sunfly OÜ, 330 g 4.90



PARIM MAHETOODE

Mahetooteid sööme ja hindame mõnuga, tulgu see tooraine siis lähedalt või kaugelt. Ja kummardame kõigi ees, kes selle vaevalise teekonna ette on võtnud. Kuigi mahetoode maksab palju, on see just see, millega end parematel agadel premeerida, et ka õiged maitsed meeles püsiksid ja saaks neid igatseda.

Kikerikii mahebroileri delikatesshakkliha

Äntu mõisa broilerid siblivad õues, sööt on pestitsiidivaba ja kasvatatud on neid antibiootikumideta. Ülipuhas ja ehe kanaliha maitse on alles – seda on raske kirjeldada, aga vahe on kohe tunda. Beebiemmede lemmiktoode. Paraku on hea asi kallis. Kuumtöödelda tuleb vähemalt 75 kraadini. 100% mahebroileri rinnafilee, rasva alla 7%, kollageeni kuni 12%.

Äntu Mõis OÜ, 300 g 8.82

 

Niliske talu Paradiso sarja mahe mango-gelato

„Ai, kui hea see on!“ Mangone, kreemine, ei ole rasvane – siin on piim, mitte koor. Suhu jääb ehe mango mõrkjus, mitte ekstrakti maitse. Ülivähe suhkrut – 5,1 g 100 grammi kohta! Nii kirev pakend, et silm kohe mitte ei usu, et Eesti oma. Aga on! Loodame väga, et see toode jõuab ka suurte poodide sügavkülmikutesse.

Wilawander OÜ, 350 ml / 230 g 4.50

 

Jomara orgaanilised ’Khidiri’ datlid

Need seemnega datlid on täitsa ehtsad. Läikivad ja pehme viljalihaga. Kolmest datlist saad päevase mineraalainete koguse kätte. Ärevushäiretega inimestele eriti sobiv, lõdvestab lihaseid. Nii et dattel põske! Pärit Saudi Araabiast Tuwaiqi mägede lähedalt.

Business Galerii Europe OÜ, 5.80

 

ERIPREEMIA. PARIM NÄKS

Rhumveldi kuivatatud ökomango ilma lisatud suhkruta

Ilma sünteetilise keemiata, ilma lisatud suhkruta. Hästi lihtne, naturaalne. Ongi kommi asemel – alati võiks taskus olla. Sulfitit pole, seepärast pole ka värv nii kiiskav, kui muidu oleme kuivatatud mangodel harjunud nägema. Pärit Burkina Fasost.

Rhumveld Baltic OÜ, 100 g 3.55

Mõni suutäis võtab Deivi Kõveriku päris mõtlikuks.
Margit Arndt-Kalju lahutamatu kaaslane kõigil „Oma Maitse lemmiku“ valimistel on olnud sülearvuti, et sinna toksida kõik maitsjate arvamused ja emotsioonid.
Kas maitse ja sõna on vastavuses? Toitumis­terapeut Külli Holsting jälgis kõiki pakendikirju.


PARIM KALATOODE

Kala on kergesti seeditav ja teeb ilusaks, lubab vanarahvas. Kalast pärit kasulikud rasvhapped pakuvad huvi nii lisaainete- kui kosmeetikatööstusele. Statistika räägib aga, et kala süüakse Eestis ikka veel liiga vähe. Kala pole odav ja see on muutumas pisut juba luksuskaubakski.

Saare Kala õrnas soolas vikerforellifilee tsitruse ja sidrunheinaga

Saaremaal keskkonnasäästlikult kasvatatud forell püüab oma suures läikivas kilepakendis pilku, kalaviilud on selles üsna laia vahega ära paigutatud. Forell on vähem rasvane kui lõhe, seepärast maitseb see umamiselt, kalaliha on pehme ja mahlane, pole soolane ega mage, kattes on näha sidrunheina helbeid. Ideaalne röstsaial koos pošeeritud munaga või poké-kausis koos köögiviljadega. Sidrunimahla saab juurdegi pigistada, kes vaid soovib.

Saare Kala Tootmine OÜ, 350 g 9.50

Tuuli Mathisen ja Siiri Kirikal on avastanud uue lemmiku, millega sel aastal ­salateid rikastada.




PARIM KANALIHATOODE

Lihasöömisel on piirang peal. Nädalas ei soovitata liha süüa mitte rohkem kui 500 grammi ja punast liha sellest mitte rohkem kui100 grammi. Kanaliha süüaksegi meil aina rohkem ning paljud toitumisnõustajad tervitavad seda nähtust kahel käel.

 

Nõo Lihatööstuse basiiliku-tomatimarinaadis broilerišašlõkk

Nahk on broilerikintsulihalt eemaldatud ja šašlõkk on maitselt mõnusalt mahe. Pisuke magus maitse jääb keelele, kuid selle mängib üle rohke kuivatatud basiilik. Tõeline Vahemere maade maitse, miski ei häiri. Suhkrut 100 g kohta 2,8 g. 80% broileriliha, 6% tomatipastat.

Nõo Lihatööstus OÜ, 600 g 4.99

 

Talleggi maisikattega kanafilee

Kes ei armastaks krõbeda kattega kanafileed ... kõik noogutavad tunnustavalt. Katet on parajalt, mitte liiga paksult nagu odavtoodetes, liha on siin mahlane ja taine. Tõenäoliselt on see ka üks kuumaõhufritüüripõlvkonna lemmikuid. 62% broileririnnafileed, 10% maisihelbeid.

Maag Eesti AS, 280 g 4.29

 

Talleggi FIT! Vürtsikas metsamarja broileririnnafileešašlõkk

Vürtsikas ja väga taine, struktuurilt mahlane. Metsamari ka täitsa tunda – olgu pealegi, et mõni jorises selle hoopis sookailu moodi olevat. 2,5% sisaldab ka suhkrut, kuid seda pole maitses tunda. 85% väherasvast broileririnnafileed, 2% kuivatatud jõhvikaid.

Maag Eesti, 350 g 6.79

„Mitu kategooriat on veel jäänud?“ uurib Teele Purre Kadi Maarandilt. „No ikka veel õige mõnusalt.“
Rita Osa ammutas maitsmispäevast lõputult inspiratsiooni uuteks toidukatsetusteks.


PARIM KÜLM LIHATOODE

Traditsioonid ja tänapäev põimuvad siin oma parimal viisil ja sellest võidavad kõik, nii noored kui vanad. Võib ka öelda, et vanavanemad tutvustavad lastelastele pasteedi iidset struktuuri ja lapselapsed näitavad vanaemadele, et süldis siiski võib vahel ka želatiini kasutada.

Chef Lundéni pardimaksapasteet

Tekstuurilt natuke vana kooli värk, tükiline – kuid paljud seda just ootavadki. Maitselt hästi kodune. Pardimaks on intensiivsema maitsega kui broileri oma. Porganditükke on ka näha, konjakisortsu asendab edukalt muskaatpähkel. Mõru maitse või kirbus puuduvad. Kasutatud on laktoosivaba võid.

Lunden Food OÜ, 200 g 3.39

 

Viimsi Lihatööstuse Rannarahva sealihasült

Selge liharohke sült. Tõsi, see on želatiiniga versioon, kuid liha on taine ja leem selge. Hästi maitsestatud. Viimistluseks pane sortsuke äädikat või või kange sinepi täpp peale või lisa veidi säilitusaineteta valmistatud mädarõigast.

Viimsi Lihatööstuse OÜ, 330 g u 3.–

 


PARIM SOE LIHATOODE

Näha ja tunda on, et suvisteks grillimisteks mõeldud lihatoodete marinaadide juures on suhkruga hakatud tublisti koomale tõmbama. Magusad ja lääged maitsed on kadunud ja esile kerkib liha ehedus. Kui varem on maitsmispäeval lihavooru lõpuks jäänud keelele ja kurku tunne, nagu oleks kolm kilo suhkrut alla kugistanud ja karamell kleebib sooled kokku, siis sel aastal ei saa seda kuidagi väita. Arutu lihatoodetesse suhkru uhamise aeg on loodetavasti lõplikult õnnestunud seljatada.

 

Muhu Liha grillpihv lambalihast

Mahlased ja maitserohked lambapihvid. Tõesti taised! Pisuke tšilline mekk lepitab selle tootega ka need, kes muidu lammast kardavad – hea vahend lambaliha populariseerimiseks. Köömen ja koriander tulevad esile, kuid ei domineeri. Soovi korral võid varda ümber kebabiks vormida – igati hea konsistents. Lambaliha 97% + maitseained.

Muhu Liha TÜH, 400 g 7.50

 

Rakvere Ürt & Grill. Punase sõstra ja rosmariini grill-liha seavälisfileest

Taine ja tasakaalus, seejuures ka mahlane. Tekstuur on mõnus ja lihale omaselt kiuline. Sealiha 80%, punaseid sõstraid 8%. Üldse on kõik lubatud maitsed keelel tunda. Tõsi, E-aineid leidub omajagu, aga ükski neist „pole väga hull“.

Maag Eesti AS, 320 g 5.79

 

Rakvere Taste of America BBQ tšilli-ananassišašlõkk

Hapukasmagus šašlõkk seakaelakarbonaadist – liharikas ja aus suvine grill-liha. Tšillit ja ananassi on kenasti tunda. Väga mõnus maitsete kombo. Tootele on leitud ka hea maitseainesegu, mis pole liiga tšillituline. Säilitusaineid pole.

Maag Eesti AS, 800 g 11.99

 


PARIM EESTI TOODE

Eesti toodete puhul rõõmustab aina enam kohaliku eheda maitsega arvestamine, keskkonna- ja terviseteadlikkus. Uhkusega saame öelda, et Eesti toodang on reeglina väga maitsev ja kvaliteetne. Loodame kogu südamest, et kohalik Eesti tooraine ei pea suurtootjatele alla vanduma, vaid suudab jääda püsima ka rasketes konkurentsitingimustes.

 

Muhu Liha šašlõkk lambalihast

Hea küpsetaja käe alt tulnud taised ja pehmed šašlõkitükid murenevad kahvli all pehmelt väiksemaks. Liha on neutraalse, väga puhta maitsega ja küllap aitab pehmusele kaasa ka sidrunimahl ja mullivesi. Sibul on korralikult tunda ja toote ehedus jääb hetkega meelde. Šašlõkis on 74,7% lambaliha. Muhu lammast süües saad olla 100% kindel, et väldid keskkonnakahju ja soodustad elurikkust.

Muhu Liha TÜH. 1 kg 12.25

 

Epiima light-juust

Hea tekstuuriga kerge ja kaltsiumirikas võileivajuust rõõmustab nii fit-toodete fänne kui ka laktoositalumatuid. Kaltsiumit saab 100 grammist lausa 125% täiskasvanud inimese päevasest võrdluskogusest ja rasvu 30% vähem kui klassikalisest Eesti juustust, kuid maitse sellest üldse ei kannata, juust on vähesoolane ja sulav, ei meenuta üldse rasvavaest sitket juustu.

Epiim Tootmine AS. 350 g 3.29

 

Rakvere taine seahakkliha

Võib tunduda üllatav, aga taine seahakkliha suudab võistelda rasvasisalduselt broileriga, rasvu on vaid 7% ja valku 22%. Kes on harjunud rasvasema kotletiseguga, siis neile soovitame ikka kodust hakkliha. Aga taise liha austajale on see toode suurepärane: odav ja mugav kasutada. Igapäevasel toiduvalmistamisel saad valmistada nii lihakastmeid kui hautisi. Liha on pärit Eesti farmidest.

Maag Eesti AS, 300 g 2.69

 

PARIM IMPORTTOODE

Väljast vaatame ikka selle järele, mida kohapealt ei saa. Rõõmustavalt jäävad siin kategoorias trendidena silma tervislikkus ja eksootilisus või vürtsikus – nii see just peabki importtoodetel olema ja sedasi saame oma söögilauda rikastada.

 

Nick's Peanut Butter Chocolate

Väga hea kreemjas maapähklijäätis, kus on ka šokolaadihelbeid ja soolast maapähklikastet. Ilma palmiõli ja lisatud suhkruta. 100 g 133 kcal. Sobib ka näiteks dieedi või diabeedi korral, kuid üle paari palli korraga ei võtaks, muidu läheb liiale.

Njom Foods OÜ, 473 ml ehk 1 pint u 6.70




PARIM LASTETOIT

Siin ei pane me võrdusmärki beebitoidu ja lastetoidu vahele, vaid võtame ka pisut suuremad lapsed mängu, õigemini laua taha. Ja näidake meile täiskasvanut, kellele need tooted ei meeldiks!

 

Viimsi Lihatööstuse Hiirekese grillvorstid

Geniaalne oma klassikalises lihtsuses: kest sitkevõitu, aga see on naturaalne lambasool. Sisu on tükkideta – lastele meeldib just nii. Kuumast vorstikausist haaravad nii lasteaia- kui ka koolilapsed ja täiskasvanudki. Viimsi Lihatööstusele on pakkunud turustusõlga alla Frank Kutter. Lisandub heategevusmoment: iga ostja annab 10 senti TÜ Lastefondile. Naatriumglutamaadivaba, sealiha 77%, 292 kcal, rasva 24,9%. 10 minutiga saab pannil, grillil või 180-kraadises ahjus valmis.

Viimsi Lihatööstuse OÜ, 400 g u 4.–

 

Semperi puuviljapüree Fruktmumsi maasikaga

100% puuviljadest-marjadest: 75% õuntest, 20% maasikatest, 5% mustikatest. Maitseb pigem nagu nüansiga õunapüree. Pole liiga hapu. Mõni laps on mõrkja maitse suhtes pelglik ja siis võib minna selle püreega keeruliseks. Teised ei tahagi magusat, vaid söövad seda suure isuga! Alates kuuendast elukuust.

Eugesta Eesti OÜ, 110 g 1.79

 


PARIM MAIUS

Maius ei või olla „suhkur suhkru pärast“ ega selle söömine mõtlematu magusaisu rahuldamine. Iga suutäiega saad end hoopis premeerida, seda enam olgu magus tippkvaliteediga.

Mon Laurèe kommikarp nr 1 ja vaarika-pistaatsiašokolaad

Kommid saavutavad Aa mõisas kommivormides kiht kihi haaval mitme päeva jooksul perfektse välimuse ja maitsetäiuse. Tooraineks kvaliteetne Valhrona šokolaad. Huvitav tekstuur. Süüa külm­kapikülmalt!

­Comeford OÜ, 9 kommiga kinkekarp 18.–; ­100 g šokolaad 12.–

 

Gustavi Old Truffe tort ja Kräsupea tort

Käsitööna valminud šokolaadi-vahukoorebiskviittort pirnidega toob kvaliteedimärgina ühisnoogutuse: „Tunda on Õie Pritsoni kätt.“ Järgnesid nostalgilised meenutused rummikookidest ja trühvlitortidest. Õnneks on nüüd see tort väiksem ja palju mahlasem. Ja siis veel Kräsupea ehk käsitööna valminud biskviittort hapukoorekreemi ja vaarikatega. Laktoosivaba. Päris munad, päris või, pirnid kerges suhkrus. Taas Õie nägu tort. Rummi 5%. Koduse Kräsupea maitsega.

 Gustav Cafe OÜ, 500 g 12.35; 800 g 16.50

 

Krissu soolakaramell

Roosa lehv, roosa silt ja purgi sees puhas ehedus: suhkur, vahukoor, või, sool. Hästi pehme, karamelline, siidine. Valminud käsitööna Otepää lähedal Sihva külas. Pannkoogi peale paremat välja ei mõtlegi!

Krissu Kokkab OÜ, 220 g 5.99

 


PARIM MEETOODE

Kui mesilased teaksid, mis nende meest veel edasi on võimalik välja võluda! Väikeste tervislike nippidega saab teha imet. Parimas mõttes erilised tooted trendi­teadlikele sööjatele.

 

Laastu Mee meepärlid jõhvikaga

Kahe erineva jõhvikapuistega (pooled on kaetud pulbriga, pooled kuivatatud jõhvikatükkidega) meekommidel on igaühe sees hapukas jõhvikas. Marmelaadid ja kummikommid on pehmed ja teemandi kujuga, peale mee on tunda ka kärje maitset. Marmelaadid on valmistatud agar-agariga.

Laastu Mesi OÜ, 10 meepärliga karp 10.–

 

Little Meli kreemjas mesi maasikaga

Kumb kumba väärindab, kas mesi maasikat või maasikas mett? Maasikas on meest vist isegi üle. Pannkoogihommikute unelm. Kreemine, mitte voolav.

Little Mel OÜ, 250 g 4.99

 

Honest Nektari mesi tuubis C-vitamiini ja kollageeniga

See väga mugavas pisipakendis ja hapukasmagus terviseamps väärib proovimist. Kreemisele meele on lisatud tänapäeva kultusainet kollageeni (2%) ja C-vitamiini (2%). Mesi on Eesti mesilaste kogutud.

Iktos OÜ, 100 g 2.39

 

ERIPREEMIA. MIDAGI KODUST

Marmitoni astelpaju-apelsinimarmelaadid

Kõige paremas mõttes normaalne, tavaline marmelaad, hapukus ja magusus kenasti paigas. Ei sisalda sünteetilisi lõhna-, maitse- ega värvaineid. Astelpajumarja täismahla 3,2%, porgandikontsentraat, sidrunhape, apelsinipasta – väga looduslik.

Marmiton AS, 150 g 2.10

 




PARIM UUDISTOODE

Uudistoodete uudseim üllatus on see, et vana mõjub tänapäevaselt ja värskelt. Seepärast jõudsid meie valikusse traditsioonilised idamaised pelmeenid, nostalgiliselt mõjuv jäätis ja ehe datlisiirup. Vaat siis uut!

 

Viči Korea stiilis Gyoza pelmeenid kimchi ja sealihaga

Täidist on pelmeenides uhkelt, kusjuures kimchi’t on sellest 40%. Koos värviliste köögiviljade ja idamaiste kastmetega saad taldrikule tuua Aasia maitsed. Kimchi äkilisus keetes küll väheneb, aga paras vürtsikus siiski jääb. Keeta 6–10 minutit.

Vičiūnai Baltic OÜ, 300 g 3.29

 

Balbiino Onu Eskimo sidruni- ja vanillimaitseline koorejäätis glasuuris

Kas omaaegne Koolijäätis on tagasi? Kaks jäätist on kokku pandud: klassikaline vanillimaitseline koorejäätis ja sidruni-koorejäätis. Peal on sidrunimaitseline glasuur. Kõik see kokku mõjub siin uudistoodete kategoorias paradoksaalselt täitsa nostalgiatootena. Keelel oleks justkui ka Limoncello mõrkjat maitset tunda – või on see soovkujutelm. 100 grammis on 331 kcal, suhkrut 24%.

Balbiino AS, 15 ml / 90 g 1.45

 

Jomara orgaaniline datlisiirup

Sügava maitsega, puhas ja naturaalne siirup. Ilma lisatud suhkruta. Datleid u 76%. Alternatiiv mee asemel. Hommikusöögilauas ideaalne nii jookide kui söökide magustajana. Siirupis kasutatavad mahedatlid on pärit Saudi Araabiast.

Business Galerii Europe OÜ, 250 g 6.–

 


PARIM MAITSEAINE

Mida vähem lisatud aineid, eriti soola, mis toote lihtsalt odavamaks ja ebatervislikumaks teeb, seda parem maitseaine – elementaarne, Watson.

 

Santa Maria sidrunipipar ilma lisatud soolata

Lihaga klapib hästi. Lihtsus ruudus: musta pipart 56%, lisaks sidrunhapet, sibulat, suhkrut ja 0,8% sidrunimahlapulbrit. Kõik! Paljudel lausa „esmatarbemaitseaine“. Hea kalaroogades, valgetes kastmetes, ka kanaroogades ja paljudes taimetoitudes, mis erksust juurde igatsevad.

Santa Maria AS, 42 g u 2.20

 


PARIM VALMISTOIT

Valmistoidud on tulnud, et jääda, vaielda sellega ei tasu, tuleb hoopis parimad maitsed välja valida. Eraldi kummardus Chef Lundénile – loomulikult oli meil ka teiste tootjate tooteid valikus, aga maitsesõelale jäid just need.

 

Chef Lundéni lillkapsavorm juustu ja singiga

Väga mõnusa tekstuuriga – peaaegu nagu lillkapsariis. Maitse on muhe ja ehe, tööpäeva lõunaks väga hea. 64% lillkapsast, 9% sinki, 2% Cheddari juustu, kusjuures hoolimata juustu vähesusest on selle maitset täitsa tunda. Valgurohke. 100 grammis 218 kcal.

Lunden Food OÜ, 280 g 4.69

 

Chef Lundéni Saaremaa kauss

Justkui eestimaine poke-kausitäis, koostisosad on sinna eraldi laotud: runnakad ehk koorega keedetud kartulid, suitsukala ja värske marineeritud kurk koos Taneli koduse majoneesiga. Maitse hea, samasugust sööki valmistaks ise kodus. Säilitusained teevad küll kurvaks, aga ilma nendeta vist salatit sel kujul poest ei saa. „Suvel randa piknikule kaasa, päikese käes hapuks ei lähe,“ torkab üks teravkeel seepeale optimistlikult. Korralik kõhutäis.

Lunden Food OÜ, 280 g 4.89

 

Chef Lundéni kartulivorm lehtkapsaga

Kartulitamp ja lehtkapsapüree on võtnud vormiroa kuju, ahjus üleküpsetatult pealt kergelt pruunikas. See suutäis on üsna mage, sobiks kas või lastetoiduks. Küüslauk täitsa tuntav. Lehtkapsa mõrkjus hakkab domineerima. Laktoosivaba. Lihakõrvaseks väga sobiv. Soola ei igatsegi!

Lunden Food OÜ, 300 g 3.79





PARIM PAKEND

Söömist alustame silmadega – kes seda ei teaks! Eriti hea on võtta uhkes pakendis söödav kingitus kaasa külakostiks.

 

Madila mahe tudraõli

250-grammine õlipudel on peidetud soliidmusta kuldsete kirjadega silindrisse – James Bondi vääriline kingitus, pealegi on õli hea maitsega.

Fit Restart OÜ, 250 ml õlipudeli hind 12.–

 

Honest Nektari mesi tuubis C-vitamiini ja kollageeniga

Naksakalt väikese ja mugava tuubi peal on QR-kood mesiniku andmetega – tootjad, võtke eeskuju! Pakend käib korgiga kinni, nii et probleemi pole ka siis, kui kogu hapukat mett kohe ei jaksa ära süüa.

Iktos OÜ, 100 g 2.39

   


PARIM JOOK

Tootearendajad astuvad joogiilmas suurte sammudega edasi. Seejuures keskenduvad nad ehedusele.

 

Caffebo kohvioad Tõde

Eestisse rajatud skandinaaviapärane kohvitehas on keskmise röstimisastmega kokku keerutanud Brasiilia, Etioopia ja Guatemala 100% araabika kohvioad – nn Caffebo Nordic. Keskmise täidlusega, ei ole üle röstitud, mõru vastikut rösti maitset pole, kergelt happeline, üsna elegantne, aroomikas. Sobib igapäevaseks kohviks. Midagi ei ole üle, hästi hea tasakaaluga.

Caffebo OÜ, 1 kg u 14.50

 

Paulig Presidentti Ruby kohvioad

Heledam röst, kvaliteetne ja maitsev. Suur ja ühtlane kohviuba. Omapäraselt mesise aroomiga kohv, millest ei jää mingit kehva järelmaitset. Pehme ja elegantne.

Paulig Estonia AS, 400 g u 8.–

 

ISH Non-Alcohol Coctail Spritz

Ideaalne alkovaba alternatiiv-spritz, mõrkjalt tsitruseline, värvilt kirgas oranž. Mekkijate nägudel hakkas lehvima üllatusnaeratus. Meenutab Aperoli, kui jook purgist välja valada ja jääd ja apelsiniviilud sisse libistada. Sisaldab emajuurt, kvassiakoort, mandariine, apelsine ja sidruneid ning destilleerimisel kasutatakse tšillikestasid – vajalikku mõrkjust ja särtsu jätkub. 7% suhkrut.

0,4%, Anora Estonia OÜ, 25 cl 2.99


VEIN JA KANGE ALKOHOOLNE JOOK

Alpha Estate Assyrtiko

Aldar Eesti OÜ. 13%, 75 cl 26.–

 

Dürnberg Grüner Veltriner Eiswein

Aldar Eesti OÜ, 9%, 37,5 cl 30.–

 

Amorale Tre Uva Bianco

Balmerk Estonia OÜ, 13%, 75 cl 10.– kuni 12.–

 

Mohn Poppy Spruce Tip Gin

Moe OÜ, 45%, 75 cl 35.–

 

Silver Swan Pure Rye

Moe OÜ, 40% 70 cl u 25.–

 

Must Kuld – maitsestatud viin musta küüslauguga

Must Küüslauk OÜ, 41,5%, 250 ml 18.– kuni 25.–

 

ERIPREEMIA: LAHJA ALKOHOOLNE JOOK

Signature Coctail Skinny B*tch

Moe OÜ, 5% 33 cl 3.–