Suri üks maailma hinnatumaid füüsikuid ja Nobeli füüsikapreemia laureaat Peter Higgs. Füüsik oli 94-aastane. Higgs ennustas ühe elementaarosakese – bosoni – olemasolu 48 aastat enne selle avastamist, mis nimetati tema auks.

Higgsi surmast andis teada Edinburghi ülikool, kus ta töötas. „94-aastaselt lahkus meie hulgast professor Peter Higgs. Ta suri pärast lühikest haigust rahulikult kodus,“ seisab ülikooli kodulehel avaldatud teates. Ülikool teatas oma avalduses, et hiilgava teadlase nägemus ja kujutlusvõime rikastasid meie teadmisi ümbritsevast maailmast.

Professor Higgs kirjutas oma põhiteosed 50 aastat tagasi. Ta püüdis selgitada, miks universumi moodustavatel elementaarosakestel on mass. 2012. aastal avastasid teadlased CERNi suurt hadronite põrgutit kasutades Higgsi poolt kirjeldatud osakese ning nimetasid selle autori järgi Higgsi bosoniks.

Higgs pälvis 2013. aastal Nobeli füüsikaauhinna.

Teadlase kolleegid sõnasid, et elus oli ta häbelik ja vältis ajakirjandust. Kui ta kuulutati Nobeli preemia laureaadiks, valas ta pisaraid, kuid ütles ajakirjanikele: „Väga tore on mõnikord õigus olla.“