78-aastane Besseberg oli IBU president aastatel 1992–2018. Buskerudi ringkonnakohtu otsuse kohaselt võttis norralane aastatel 2009–2018 altkäemaksu, mis tuli enamuses Venemaalt.

Besseberg sai altkäemaksu väärtuslike käekellade, luksuslike jahiretkede ja liisinguauto näol. Lisaks oli ta kohtunud Venemaa spordijuhtide tellitud prostituutidega.

Besseberg tunnistati süüdi kümnest süüdistusest üheksas. Prokurör oli nõudnud talle kolme aasta ja seitsme kuu pikkust vangistust ning ühe miljoni Norra krooni (umbes 86 000 euro) suurust rahatrahvi.

Kohtunik Vidar Toftöy-Lohne sõnul sai Besseberg IBU juhiks olles põhjendamatuid hüvesid, näiteks kaks käekella Venemaa annetajatelt.

„Seos tema ametikohaga on ilmne,“ ütles kohtunik.

Riigiprokurör Marianne Djupesland rõhutas väljaandele VG, et ka spordis valitsev korruptsioon ei jää karistuseta.

„See kohtuotsus on oluline sõnum, et korruptsioon paljastatakse ja selle eest võetakse vastutusele. Ka rahvusvahelistes spordiorganisatsioonides,“ ütles Djupesland.

Norralasele mõistetud reaalne vangistus pole üllatav, sest korruptsioonikaristused ongi Norras üsna karmid.

Besseberg lahkus IBU presidendi kohalt ja ühtlasi maailma antidopingu agentuuri WADA juhatusest aastal 2018. Toona kirjutas prantslaste Le Monde, et Besseberg sai 2013. aasta suvel Venemaa laskesuusatajate kahtlaste dopingukontrolli tulemuste varjamise eest altkäemaksu.

„Kuigi olen saanud kalleid kingitusi ja paljud on mind jahile kutsunud, pean rõhutama, et ma pole kunagi lasknud end mõjutada,“ teatas Besseberg kohtuistungil.

Ta kinnitas, et kaebab otsuse edasi. „Muidugi olen sellest otsusest pettunud ja ka üllatunud. Ma kavatsen edasi kaevata,“ ütles Besseberg.

Jaga
Kommentaarid