Iltalehti kirjutab, et Venemaa kergejõustikuliidu pressiteate kohaselt pärineb venelanna rikkumine juba 2012. aastast. Gulijev tunnistati tagantjärgi süüdi keelatud ainete tarvitamises või tarvitamise katses ning kõik tema tulemused 2012. aasta juulist kuni 2014. aasta oktoobrini tühistati.

Seda karistust on peetud Vladimir Putini toetajate kättemaksuks, sest jooksjat peetakse kodumaal reeturiks. Varem Jekaterina Poistogova või neiupõlvenime Jekaterina Zavjalova nime all tuntud sportlane on alates 2021. aastast esindanud Türgit. Ta on abielus Türgi tippsprinteri Ramil Gulijeviga, kes on sündinud Aserbaidžaanis.

Kui Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) nõustub Venemaa kergejõustikuliidu otsusega, jääb Gulijev ilma 2012. aasta Londoni olümpiamängude 800 meetri jooksu hõbemedalist. Venelanna lõpetas Londonis finaaljooksus tegelikult kolmandana, kuid teenis hõbeda, sest võitnud venelanna Maria Savinova sai hiljem dopingukaristuse. Kullale tõusis seejärel Caster Semenya.

Maailma antidopinguagentuur WADA teatas juba 2015. aastal, et Gulijev saab ilmselt eluaegse võistluskeelu, sest jooksja oli nende andmetel pikka aega osalenud Venemaa riiklikus dopinguprogrammis. Ametlik otsus tuli 2017. aastal, kui rahvusvaheline spordiarbitraaž CAS määras Gulijevile kaheaastase võistluskeelu. Kuna tema tulemused tunnistati kehtetuks alles alates 2015. aasta oktoobrist, jäi tal olümpiamedal toona alles.

Jaga
Kommentaarid