Loom, kelle nimi on Chakisaurus nekul, leiti Pueblo Blanco looduskaitsealalt Río Negro lõunaprovintsis, mis on fossiilirikas piirkond, kust on leitud paljusid imetajate, kilpkonnade ja kalade ning teiste dinosauruste liike.

Hinnanguliselt ulatus suurim Chakisauruse isend 2,5 või 3 meetri pikkuseks ja oli 70 sentimeetri kõrgune.

Chakisauruse uuringud andsid uusi tulemusi, mis näitavad, et ta oli kiire jooksja ja tema saba oli ebatavaliselt allapoole kaardunud.

„See uus liik, Chakisaurus nekul, oli kahejalgne herbivoor, mille tähtsamate tunnuste hulka kuulus saba, mis erines teistest dinosaurustest,“ ütles uuringu autor Rodrigo Álvarez.

„Lisaks on teada, et ta oli hea jooksja, mida ta vajas, sest ta elas koos suure hulga kiskjatega ja tema ainus kaitse oli olla neist kiirem,“ rääkis Álvarez.

Dinosauruse nimi tuleneb sõnast Chaki, mis pärineb tehueltše põlisrahva keelest ja tähendab „vana guanako“, mis viitab piirkonnas leitud keskmise suurusega taimtoidulise imetajale. Nekul tähendab kohaliku maputše rahva mapudunguni keeles „kiire“ või „vilgas“.

„Tal olid väga tugevad tagajäsemed ja saba, mille anatoomia võimaldas tal seda külgedele liigutada ja seega võidujooksu ajal tasakaalu hoida,“ selgitas väljaande kaasautor Sebastián Rozadilla Reutersile.